Skip to main content

Ροδάκινο: Χαμηλή η παραγωγή για την ελληνική κονσερβοποιία

Σύμφωνα με τους κονσερβοποιούς, για άλλη μια χρονιά, η ποιότητα απείχε πολύ από την ενδεικνυόμενη, με συνέπεια μεγάλες ποσότητες να γίνουν χυμός.

Μικρή χαρακτηρίζει σε ανακοίνωση της τη φετινή συνολική παραγωγή του συμπύρηνου ροδάκινου σε σχέση με τη συνολική στρεμματική καλλιέργεια η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος.

«Η τελική παραγωγή ήταν χαμηλότερη και από τις προβλέψεις της άνοιξης, λόγω των καλοκαιρινών βροχών που προκάλεσαν μεγάλες ζημίες στις πρώιμες ποικιλίες. Από ότι φαίνεται, τα φαινόμενα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή ήρθαν για να μείνουν, ενώ παραγωγοί και μεταποιητές παραμένουν απροστάτευτοι και αβοήθητοι απέναντί τους», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΕΚΕ.

Σύμφωνα με τους κονσερβοποιούς, για άλλη μια χρονιά, η ποιότητα απείχε πολύ από την ενδεικνυόμενη, με συνέπεια μεγάλες ποσότητες συμπύρηνου που αγοράστηκαν σε τιμή α’ ποιότητας να καταλήξουν στην παραγωγή χυμού. Όπως επισημαίνουν σε ένα βαθμό, είναι αναμενόμενο η ποιότητα να πέφτει σε χρονιές χαμηλής παραγωγής, ειδικά όταν συνοδεύονται από έκρηξη ασθενειών λόγω των βροχοπτώσεων. «Η χαμηλή ποιότητα της α’ ύλης όμως, αποτελεί μια βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της εμπορικής αξίας του τελικού προϊόντος. Και το φυτίλι της καίει εδώ και χρόνια», υπογραμμίζουν.

Κατά τα στοιχεία που δημοσιοποιούν οι κονσερβοποιοί, το σύνολο ουσιαστικά του συμπύρηνου έχει εξοφληθεί, ενώ το συντριπτικό ποσοστό εξοφλήθηκε μέσα στο καλοκαίρι, ενώ οι φορτώσεις της κομπόστας προχωρούν με ρυθμό φυσιολογικό και αν συνεχίσουν έτσι και τους επόμενους 7 μήνες, τα αποθέματα θα κινηθούν σε λογικό-διαχειρίσιμο ύψος.

Οι κονσερβοποιοί καταλήγοντας τονίζουν ότι έχουν πολλά χρόνια να δούμε ένα καλοκαίρι με καλή παραγωγή. Ωστόσο σημειώνουν πως «αν όμως αυτό συμβεί φέτος, η βιομηχανία εγγυάται την απορρόφηση του σωστού ποιοτικά ροδάκινου σε λογική τιμή. Ποιοτικό ροδάκινο θα πει κίτρινο, χωρίς ασθένειες, με διάμετρο μεγαλύτερη των 57 χιλιοστών, έχοντας στην κλούβα όχι παραπάνω από 5% ακατάλληλα».