Skip to main content

Κίνηση Πολιτών: Ρωγμές στο σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ

Η Κίνηση Πολιτών για τη ΔΕΘ - Μητροπολιτικό Πάρκο αξιολογεί τις θέσεις των πολιτικών αρχηγών για το σχέδιο ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου.

Σε αξιολόγηση των θέσεων της κυβέρνησης αλλά και των κομμάτων για την ανάπλαση της ΔΕΘ προχώρησε η Κίνηση Πολιτών για την ανάπλαση της ΔΕΘ - Μητροπολιτικό Πάρκο, υποστηρίζοντας πως στη νέα εποχή η ΔΕΘ δυστυχώς δεν έχει κάνει κανένα ουσιαστικό βήμα.

Η Κίνηση Πολιτών υποστηρίζει πως η ΔΕΘ δεν έχει κάνει κανένα ουσιαστικό βήμα αλλά «με πρόσχημα την ανάπλαση, έχει ρίξει όλες τις δυνάμεις της στο real estate, ακυρώνοντας έτσι ακόμη και τις λίγες δυνατότητες που έχει η Θεσσαλονίκη με το υπερδομημένο κέντρο της να αποκτήσει έναν πνεύμονα πρασίνου». Παράλληλα, σημειώνει πως η πόλη διαθέτει ιδιαίτερα υψηλή μόλυνση από επικίνδυνα αιωρούμενα σωματίδια και για αυτό η χώρα μας παραπέμφθηκε πέρσι από την Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

«H διοίκηση της ΔΕΘ έδωσε στη δημοσιότητα το πρώτο βραβείο του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το σχέδιο ανάπλασης του χώρου και πάγωσε και η ίδια από την εικόνα της βραβευμένης πρότασης. Όσες προσπάθειες και αν έγιναν με τη βοήθεια της τεχνολογίας, οι φωτορεαλιστικές αναπαραστάσεις τόσο του πρώτου όσο και των υπόλοιπων βραβείων ήταν αποκαρδιωτικές. Στο σχέδιο αυτό κυριαρχούν οι υπερμεγέθεις κατασκευές, που με πρώτη ματιά αποκαλύπτονται πολύ μεγαλύτερες ακόμη και από το Αλεξάνδρειο Μέλαθρο! Το αποτέλεσμα του διεθνούς διαγωνισμού δείχνει πως όσο ικανά και αν είναι τα διεθνή αρχιτεκτονικά γραφεία που βραβεύτηκαν, δεν είναι σε θέση να χειριστούν με αποδεκτό τρόπο τους τεράστιους όγκους που απαιτεί το real estate της διοίκησης της ΔΕΘ. Παράλληλα γίνεται αντιληπτό πως οι ξενοδοχειακές, οι εμπορικές και οι άλλες περιττές χρήσεις του προγράμματος αφήνουν ελάχιστους χώρους αμιγούς πρασίνου, κάτω του 20% της έκτασης της ΔΕΘ», επισημαίνει.

Όπως αναφέρει, «από τις σχετικές δηλώσεις των πολιτικών ηγετών έγινε φανερή η πλήρης διαφωνία της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά, του γενικού γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και του επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη σχετικά με το σχέδιο ανάπλασης, όπως σημειώνουν. Εντοπίστηκαν, όμως, επίσης σημαντικές διαφοροποιήσεις τόσο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα από παλιότερες θέσεις τους».

Η Κίνηση Πολιτών σημειώνει επίσης ότι:

«Ο πρωθυπουργός υποστήριξε και πάλι το real estate της ΔΕΘ, ωστόσο το έκανε με λιγότερο ενθουσιασμό από ό,τι στις ομιλίες του τον Σεπτέμβριο του 2019 ή του 2020. Μάλιστα, ήταν η πρώτη φορά που δεν αναφέρθηκε στη μορφή χρηματοδότησης – π.χ. ΣΔΙΤ ή δημόσιοι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ ή το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας δήλωσε μεν ότι θα ήταν δύσκολο να γίνει μετεγκατάσταση της ΔΕΘ τώρα, από την άλλη όμως ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει ένα φαραωνικό έργο. Πιστεύει δε ότι η χρηματοδότηση του σχεδίου ανάπλασης και του μητροπολιτικού πάρκου θα πρέπει να γίνει με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης», και θέτει τα ακόλουθα ερωτήματα γθα χρηματοδότηση, που είναι το πιο σημαντικό ζήτημα κάθε έργου:

- Γιατί ο πρωθυπουργός δεν μίλησε φέτος για τη χρηματοδότηση, ενώ υποτίθεται έχουν τρέξει πολλές φάσεις της προετοιμασίας του έργου;

- Γιατί η διοίκηση της ΔΕΘ και όσοι υποστηρίζουν αυτό το project έχουν σταματήσει από το περσινό φθινόπωρο να λένε ότι όλα είναι έτοιμα, και ειδικά η χρηματοδότηση;

- Γιατί δεν ανακοινώθηκε χρονοπρογραμματισμός για τις μελέτες που επέβαλε η γνωμοδότηση του ΣτΕ;


«Η διπλή ανάπλαση, μητροπολιτικό πάρκο στη σημερινή ΔΕΘ και νέες σύγχρονες εκθεσιακές εγκαταστάσεις στη Σίνδο, που προτείνει η Κίνηση Πολιτών και έχει την ομόθυμη στήριξη από τους δήμους της Δυτικής Θεσσαλονίκης, τη Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, πολλών επιστημονικών φορέων και πανεπιστημιακών σχολών, είναι το μόνο σχέδιο το οποίο:

-θα ανακουφίσει αισθητά το περιβαλλοντικό έλλειμμα της Θεσσαλονίκης και θα αποτελέσει τη βάση του σχεδιασμού για παρεμβάσεις που αυξάνουν την αστική ανθεκτικότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη της μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης,

-θα υποστηρίξει το μεγάλο ζητούμενο των κατοίκων της δυτικής Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής για ισορροπημένη και δίκαιη ανάπτυξη,

-θα έχει συγκριτικά μικρότερο οικονομικό κόστος και μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης,

-θα κρατήσει ζωντανό τον θεσμό της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης με ελαφρές εκθεσιακές δραστηριότητες, οι οποίες θα οργανώνονται με σύγχρονα μέσα και πρακτικές σε κάποια από τα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας υφιστάμενα κτίρια της Έκθεσης, που προτείνουμε να διατηρηθούν.

Ένα τέτοιο μητροπολιτικό πάρκο, που θα αποτελεί διαρκή προορισμό για κατοίκους και επισκέπτες της Θεσσαλονίκης, θα αναδεικνύει αυτό που πραγματικά πρέπει να είναι η ΔΕΘ: Ένας θεσμός για την πόλη!», καταλήγει η Κίνηση Πολιτών.