Skip to main content

Βασίλης Ρόκος: Πώς το ΜεΡΑ25 έκανε την έκπληξη στις ευρωεκλογές

Ο συντονιστής Θεσσαλονίκης του ΜεΡΑ25 μιλά στη Voria για το αποτέλεσμα έκπληξη στις ευρωεκλογές και την προετοιμασία για τις εθνικές εκλογές.

Πλώρη για τις εθνικές εκλογές έχει βάλει πλέον η ΜεΡΑ25 μετά τα πολύ καλά ποσοστά στις ευρωεκλογές, με το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη να χάνει στο νήμα την είσοδο του στο ευρωκοινοβούλιο.

Το νεοσύστατο κόμμα έχει πλέον δυνατή παρουσία και στη Θεσσαλονίκη, με τον Βασίλη Ρόκο να έχει αναλάβει την οργάνωση του ΜεΡΑ25 στην πόλη ως συντονιστής Θεσσαλονίκης.

Με σπουδές στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, αλλά και μεταπτυχιακό στο International Management, στο Royal Holloway του Λονδίνου, ο κ. Ρόκος βρίσκεται ενεργά στον χώρο των επιχειρήσεων, έχοντας αναλάβει μαζί με τον αδερφό του την οικογενειακή βιοτεχνία παραγωγής δομικών υλικών την οποία εν μέσω κρίσης καταφέρανε να την αναπτύξουν δίνοντας έμφαση στις εξαγωγές.

Ο Βασίλης Ρόκος μιλά στην Voria.gr για το αποτέλεσμα έκπληξη του ΜεΡΑ25 στις ευρωεκλογές, την προετοιμασία του κόμματος για τις εθνικές εκλογές και την προσπάθεια εισόδου στη Βουλή, αλλά και την παρουσία του κινήματος του Γιάνη Βαρουφάκη στη Θεσσαλονίκη.

-Το ποσοστό του ΜεΡΑ25 στις Ευρωεκλογές το περιμένατε;

«Το ΜέΡΑ25 είναι ενα κόμμα αποτελούμενο από ανθρώπους που πίστεψαν σε ενα όραμα, ένα όραμα αντιμνημονιακό με μαχητικό πνεύμα στο σύνολο των οργανώσεων. Ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνεργασία με τις τοπικές οργανώσεις εδώ και τρία χρόνια δημιούργησαν τις συνθήκες για μια εκλογική επιτυχία. Το αποτέλεσμα αυτό προέρχεται από την επιμονή μας για ενημέρωση του κόσμου, βασισμένη σε ένα πρόγραμμα, το οποίο είναι το μοναδικό ρεαλιστικό και ταυτόχρονα αντιμνημονιακό πρόγραμμα. Ο ελληνικός λαός άκουσε τις θέσεις μας, όπως αυτές διαμορφώθηκαν, με προτάσεις τόσο για την Ευρώπη, όσο και για την Ελλάδα δίνοντας μας καθημερινά την αίσθηση ότι το ΜεΡΑ25 θα αποτελέσει την ευχάριστη έκπληξη των Ευρωεκλογών, αλλά και την αισιοδοξία πλέον ότι στις επικείμενες εθνικές εκλογές θα αποτελέσει την φωνή χιλιάδων πολιτών».

-Άρα ο επόμενος στόχος είναι η είσοδος του ΜεΡΑ25 στο κοινοβούλιο;

«Ο στόχος μας δεν περιορίζεται απλά στην είσοδό μας στο κοινοβούλιο. Πολλά κόμματα εισήλθαν στην ελληνική βουλή και οι πολίτες μετέπειτα δεν θυμούνται τίποτα αυτά, με αποτέλεσμα στο πέρασμα του χρόνου βουλευτές να αλλάζουν «στρατόπεδα» και τα ίδια να διαλύονται. Πρώτος μας στόχος μας είναι η διαρκής ενημέρωση των πολιτών για το πλάνο μας κατά της φτωχοποίησης και ερημοποίησης της χώρας. Ξέρετε σήμερα που μιλάμε το χρέος διαρκώς αυξάνεται και οι υποχρεώσεις μας που απορρέουν από τα μνημόνια, ισχύουν μέχρι το 2060. Η συσπείρωση των ανθρώπων που τάσσονται κατά αυτών των πολιτικών είναι επίσης βασικό μας μέλημα. Η είσοδός μας στην ελληνική βουλή θα δυναμώσει τη φωνή μας, για μία αντιμνημονιακή πορεία με ταυτόχρονη έξοδο από την κρίση».

-Η Θεσσαλονίκη ήταν από τις περιοχές με το μεγαλύτερο ποσοστό για το ΜεΡΑ25. Που οφείλεται αυτό;

«Θα σας απαντήσω ως συντονιστής της ομάδας του ΜεΡΑ25 Θεσσαλονίκης, καθώς θεωρώ ότι η συλλογική προσπάθεια όλων των μελών αυτής της ομάδας αποτέλεσε τη βάση ενός επιτυχημένου εκλογικού αποτελέσματος για τη Θεσσαλονίκη. Το έργο μου αρχικά ήταν εξαιρετικά δύσκολο καθώς πριν τρία χρόνια η ομάδα της Θεσσαλονίκης αριθμούσε μόλις τρία άτομα, αλλά με καθημερινό αγώνα, χωρίς προβολή και χωρίς οικονομική άνεση καταφέραμε να δημιουργήσουμε μια παρέα ανθρώπων η οποία εθελοντικά και λειτουργώντας ομαδικά ως μία άλλη οικογένεια βγήκε στο δρόμο, συνομίλησε με πολίτες, μοίρασε φυλλάδια με τις θέσεις μας, οργάνωσε εκδηλώσεις. Πριν τις Ευρωεκλογές η ομάδα αριθμούσε κάποιες εκατοντάδες μελών και φίλων, με τα μέλη της κυρίως να αποτελούν σημείο αναφοράς για το εκλογικό αποτέλεσμα της Θεσσαλονίκης. Δε σας κρύβω πως προσωπικά έχω δώσει πολύ χρόνο στη δομή, την οργάνωση και τη λειτουργία αυτής της ομάδας, ομάδα που συνεχώς διευρύνεται ειδικά μετά τις Ευρωεκλογές».

-Θα ήθελα κλείνοντας ένα σχόλιο σχετικά με τις επικρίσεις ορισμένων, ότι ο Βαρουφάκης και κατ’ επέκταση το ΜεΡΑ25 δεν εκφράζει απλά τις αντιμνημονιακές θέσεις του αλλά συγκλίνει προς την αντιευρωπαϊκή προοπτική.

«Η θέση του ΜέΡΑ25 είναι ξεκάθαρη. Είμαστε βαθιά ευρωπαϊστές. Πριν τις ευρωεκλογές ήμασταν το μοναδικό κόμμα στην Ελλάδα που μιλούσε για το πρόγραμμά του και τις προτάσεις του σχετικά με την Ευρώπη, κάτι που εκτίμησε ο κόσμος. Οι προτάσεις μας για την καταπολέμηση της φτώχειας στην Ευρώπη για παράδειγμα αποτέλεσαν έναυσμα συζητήσεων με συμποπολίτες μας σε πολλές εκδηλώσεις του ΜέΡΑ25. Για τις εθνικές εκλογές έχουμε ήδη καταθέσει  τις προτάσεις μας για την Ελλάδα και καλούμε όλο τον κόσμο να τις διαβάσει στην ιστοσελίδα μας www.mera25.gr και να τις κρίνει. Προτάσεις που ως voria.gr έχετε αρκετές φορές αναδημοσιεύσει με αφορμή και ως αποτέλεσμα εκδηλώσεών μας».