Skip to main content

Ρόλο Κοινωνικού Εταίρου διεκδικεί επίσημα (και) ο ΣΕΒΕ

Το βασικό επιχείρημα του προέδρου, που θα διατυπωθεί στην 44η ΓΣ, είναι ότι ο ΣΕΒΕ αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγικό σύνδεσμο της χώρας.

Αίτημα για την αναβάθμιση του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ) σε Κοινωνικό Εταίρο αναμένεται να διατυπώσει ο κ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος από το βήμα της αυριανής 44ης ετήσιας τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου. Το βασικό επιχείρημα του προέδρου του ΣΕΒΕ είναι ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο εξαγωγικό σύνδεσμο της χώρας, ενώ παράλληλα όλοι αναγνωρίζουν ότι η εξωστρέφεια, που εκφράζεται κυρίως με τις εξαγωγές, είναι ένας απολύτως αναγκαίος παράγων για την έξοδο της Ελλάδας στην οικονομική κανονικότητα και στη βιώσιμη ανάπτυξη. Επομένως –κατά τον ΣΕΒΕ- δεν μπορεί παρά οι εξαγωγικές επιχειρήσεις να εκφράζονται στις κορυφαίες διαδικασίες διαμόρφωσης επιχειρηματικής πολιτικής, ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας της χώρας. 

Ασφαλώς στον ΣΕΒΕ γνωρίζουν ότι για να επιτύχουν το στόχο τους υπάρχει μακρύς δρόμος, ενώ χρειάζεται να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συγκυρίες. Το απέδειξε αυτό η ανάλογη υπόθεση του πρώην Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και νυν Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, που τελικά εξελίχθηκε υπέρ της πλατείας Μοριχόβου, παρά την αντίδραση των Αθηνών. Αλλά –όπως τα ίδια τα μέλη της διοίκησης λένε- όταν κάποιος θέλει να φτάσει κάπου απαραιτήτως θα πρέπει να ξεκινήσει και από κάπου. Πολύ περισσότερο –συμπληρώνουν- όταν πρόκειται για ένα θεμιτό στόχο κι έναν δίκαιο αίτημα.

Στην παρέμβαση του ενώπιον των μελών του ΣΕΒΕ αύριο Τετάρτη το απόγευμα στο ρετιρέ του Mediterranean Palace ο κ. Κωνσταντόπουλος προγραμματίζει να μην περιοριστεί στην παράθεση των στοιχείων, που δείχνουν ότι οι ελληνικές εξαγωγές πήγαν πολύ καλά το 2018 και επίσης έχουν ξεκινήσει δυναμικά και το 2019. Όπως σημειώνουν συνεργάτες του, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ αναμένεται να εκφράσει τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια παράλληλα με τις εξαγωγές αυξάνονται και οι εισαγωγές, κάτι που σημαίνει ότι το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας παραμένει έντονα ελλειμματικό. Ταυτόχρονα, θα ζητήσει τον σχεδιασμό της στρατηγικής και της οργάνωσης του εξαγωγικού και εισαγωγικού εμπορίου της χώρας, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι θετικό για την οικονομία. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική παράμετρο που αφορά το μείγμα των ελληνικών εξαγωγών, η οποία όμως σκοπίμως συχνά αποσιωπάται και η προσοχή πέφτει αποκλειστικά στη διόγκωση κάποιων μόνο αριθμών.

Με δεδομένο ότι εκπρόσωπος της κυβέρνησης στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒΕ θα είναι ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών κ. Ιωάννης Μπράχος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου είναι βέβαιον ότι θα αναφερθεί στην Συμφωνία των Πρεσπών και ειδικότερα στις εμπορικές και οικονομικές επιπτώσεις της, λόγω της χρήσης του όρου Μακεδονία και των παραγώγων της σε εμπορικά σήματα και εταιρικές ονομασίες. Ο ΣΕΒΕ έχει επικρίνει σφοδρά της συμφωνία και σήμερα νιώθει σε σημαντικό βαθμό δικαιωμένος από την κριτική που άσκησε και τις αντιρρήσεις που διατύπωσε. Κι αυτό διότι μαζί με το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος και την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος εκπροσωπεί τη χώρα μας στην μικτή διεθνή επιτροπή που θα ασχοληθεί με τα θέματα εμπορικών σημάτων και επωνυμιών που προκύπτουν από τη συμφωνία Αθήνας – Σκοπίων, αλλά η επιτροπή δεν μπορεί να συσταθεί μέχρι οι βόρειοι γείτονες να ορίσουν από την πλευρά τους παραγωγικούς φορείς, οι οποίοι στον τίτλο τους να δηλώνουν με σαφήνεια ότι εκπροσωπούν τη Βόρεια Μακεδονία και όχι τη… σκέτη Μακεδονία. Επίσης, όπως έχει διαπιστώσει ο ΣΕΒΕ, εκκρεμεί η αποστολή από την κυβέρνηση των Σκοπίων προς τους παραγωγικούς φορείς της χώρας σχετικής εγκυκλίου που να εξηγεί τα δεδομένα της συμφωνίας των Πρεσπών και να υποδεικνύει αλλαγή ονομάτων με την προσθήκη του προσδιορισμού «Βόρεια», όπου χρησιμοποιείται ο όρος Μακεδονία. «Είναι σαφές ότι κανείς μας δεν είναι διατεθειμένος να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με κάποιο -για παράδειγμα- Μακεδονικό Επιμελητήριο» αναμένεται να ξεκαθαρίσει ο κ. Κωσταντόπουλος.

Στην αυριανή Γενική Συνέλευση του ΣΕΒΕ εκτός από τον κ. Μπράχο και τον κ. Κωνσταντόπουλο, θα μιλήσουν για τις εξαγωγές στη σύγχρονη εποχή, οι εκπρόσωποι δύο εξαιρετικά επιτυχημένων επιχειρήσεων του ελληνικού Βορρά, ο κ. Νίκος Ευθυμιάδης του ομίλου Redestos και ο κ. Παναγιώτης Τσινάβος, της γαλακτοβιομηχανίας ΚΡΙ ΚΡΙ. Επίσης, θα απονεμηθεί στον πρόερο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΟΛΘ ΑΕ κ. Σωτήρη Θεοφάνη το βραβείο «Χρυσός Αλέξανδρος» του ΣΕΒΕ, με το οποίο στο παρελθόν έχει τιμηθεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.