Skip to main content

Ρώμη: Νεοφασίστες εισβάλλουν σε συνδικάτο

Πρωτοφανής ένταση και συγκρούσεις στο κέντρο της Ρώμης το βράδυ του Σαββάτου, με αφορμή τις νέες κινητοποιήσεις των αντιεμβολιαστών.

Στην κινητοποίηση περίπου δέκα χιλιάδων αντιεμβολιαστών παρείσδυσαν πολλά νεοφασιστικά στοιχεία, με στόχο να δημιουργήσουν επεισόδια. Σημειώθηκαν συγκρούσεις με την αστυνομία κοντά στο πάρκο Μποργκέζε, δίπλα στον εμπορικό δρόμο Βία Βένετο, αλλά και σε λίγα μέτρα απόσταση  από το κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι. Στην είσοδό του, για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες, τοποθετήθηκε θωρακισμένο όχημα της αστυνομίας.

Νεοφασίστες εισέβαλαν, βανδαλίζοντας, στα γραφεία του κεντροαριστερού συνδικάτου Cgil, του μεγαλύτερου της χώρας. Ήταν μια οργανωμένη εισβολή, με επικεφαλής τον νεοφασίστα Ρομπέρτο Φιόρε του εξωκοινοβουλευτικού κόμματος «Forza Nuova» («Νέα Δύναμη»). Προκλήθηκαν σημαντικές καταστροφές και το σοκ σε όλη την χώρα είναι αισθητό. Την Κυριακή η αστυνομία έκανε γνωστό ότι προχώρησε σε 12 συλλήψεις. Οι νεοφασίστες αντιεμβολιαστές κατηγορούν τα συνδικάτα και θεωρούν ότι δεν έπρεπε να συναινέσουν με την χρήση του πράσινου πάσου για τους  εμβολιασμένους, το οποίο θα ισχύσει από τις 15 του μηνός, σε όλους τους χώρους εργασίας. Στην πραγματικότητα όμως είναι σαφές ότι οι νεοφασίστες εκμεταλλεύονται τα προβλήματα της πανδημίας, για να προσπαθήσουν να αυτοδιαφημιστούν και να δημιουργήσουν ταραχές.

Καταδίκη από σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματατρέλα και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι έσπευσαν να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς το συνδικάτο Cgil και να καταστήσουν σαφές ότι δεν μπορεί να γίνει ανεκτή καμία μορφή βίας. Οι επιθέσεις καταδικάσθηκαν άμεσα από όλα τα κόμματα του ιταλικού Κοινοβουλίου, συμπεριλαμβανομένης της Λέγκα και των ακροδεξιών Αδελφών της Ιταλίας.

Σήμερα, στο μεταξύ, ανακοινώθηκε και επίσημα από τις ιταλικές αρχές ότι το 80% των κατοίκων της χώρας έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά του κορονοϊού. Σε ό,τι αφορά τις επόμενες κινήσεις του τεχνοκράτη πρωθυπουργού δεν υπάρχουν αμφιβολίες: Όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα La Repubblica η κυβέρνηση Ντράγκι, παρά τις όποιες εντάσεις και απειλές, εννοεί να εφαρμόσει -χωρίς καμία αλλαγή- τις αποφάσεις της για το πράσινο πάσο εμβολιασμένου.         

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

Πηγή: Deutsche Welle