Skip to main content

Ρομποτική θυρεοειδεκτομή

Ασθενής 25 ετών υπεβλήθη σε θυρεοειδεκτομή με την τεχνική της προσπέλασης του θυρεοειδούς από τη μασχάλη.

ΣεΚέντρο Αναφοράς σε Ελλάδα και Ευρώπη για τη ρομποτική θυρεοειδεκτομήκαθίσταται το Νοσοκομείο Υγεία, με αφορμή την επιτυχή διενέργεια τωνπρώτων επεμβάσεων αφαίρεσης θυρεοειδούς χωρίς τομή στο λαιμό, με τοΣύστημα Ρομποτικής Χειρουργικής da Vinci S.

 

Συγκεκριμένα, ασθενής 25 ετών υπεβλήθη σε θυρεοειδεκτομή με την τεχνική της προσπέλασης του θυρεοειδούς από τη μασχάλη.

 

Την εξειδικευμένη αυτή τεχνική, κατά την οποία δεδημιουργείται καμιά αντιαισθητική ουλή στο λαιμό του ασθενούς,πραγματοποίησε για πρώτη φορά σε Ελλάδα και Ευρώπη ο Διευθυντής της Α’Χειρουργικής Κλινικής του ΥΓΕΙΑ, Καθηγητής Δημήτρης Λινός σε συνεργασίαμε τον κορεάτη Καθηγητή W.Y.Chung, ο οποίος ήταν και ο πρώτος πουεφάρμοσε την τεχνική Ρομποτικής Θυρεοειδεκτομής με τη μέθοδο τηςπροσπέλασης από τη μασχάλη, στην Κορέα, τον Ιούλιο του 2007.

 

Μέχρι σήμερα, ο Prof. Chung έχειδιεκπεραιώσει πάνω από 200 ρομποτικές θυρεοειδεκτομές με ποσοστάεπιτυχίας ανάλογα με εκείνα της ανοιχτής κλασικής τεχνικής. (Υπάρχεισχετική αναφορά στον Ιατρικό Τύπο.)

 

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης , ο Διευθυντής της Α΄Χειρουργικής Κλινικής, Καθηγητής Δημήτρης Λινός τόνισε ότι: «Ηπροσπάθεια αυτή, η οποία εστέφθη από απόλυτη επιτυχία, ανοίγει νέουςορίζοντες στη χειρουργική θεραπεία του θυρεοειδούς αδένα ιδίως σεασθενείς που έχουν προδιάθεση για δημιουργία χηλοειδών, ή υπερπλαστικώνουλών. Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις γιαυτή τη μέθοδο, αλλά και κάποιεςαντενδείξεις που θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να συνεκτιμώνται. »

 

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής του ΥΓΕΙΑ,κ.Ανδρέας Καρταπάνης δήλωσε ότι : « Η πρωτοποριακή για τα ελληνικά καιευρωπαϊκά δεδομένα επέμβαση ρομποτικής θυρεοειδεκτομής στο Νοσοκομείομας, αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι το ΥΓΕΙΑ ηγείται των ιατρικώνεξελίξεων, καθώς συνδυάζει με επιτυχία το έμπειρο και εξειδικευμένοιατρικό δυναμικό του με την εξέλιξη της τεχνολογίας».

Η τεχνική αυτή εφαρμόζεται κυρίως για τους μικρούμεγέθους καρκίνους του θυρεοειδούς καθώς και για ύποπτους για κακοήθειαόζους του θυρεοειδούς.

 

Περιλαμβάνει καταρχήν τη δημιουργία μιας τομής 5-7 εκ.στη μασχάλη που επεκτείνεται προοδευτικά στη δημιουργία ενός «τούνελ»μέχρι το λαιμό και το θυρεοειδή. Στο τούνελ αυτό τοποθετούνται τα τρίαλειτουργικά άκρα του ρομπότ Da Vinci, ενώ το τέταρτο τοποθετείται μέσωμικρής τομής 0,8 εκ. στο πρόσθιο τοίχωμα του θώρακος μεταξύ των θηλών.Με την προσπέλαση αυτή αναγνωρίζονται πολύ καθαρά το παλίνδρομολαρυγγικό νεύρο και τα παραθυρεοειδή σωμάτια λόγω της μεγεθυντικήςικανότητας του μηχανήματος Da Vinci.

 

Πλεονεκτήματα της μεθόδου αυτής είναι, η ακρίβεια τωνκινήσεων, η καλύτερη οπτική κάλυψη, η σχεδόν μηδενική απώλεια αίματος,η μείωση των επιπλοκών (κατά περίπτωση) από την κάκωση των παλίνδρομωνλαρυγγικών νεύρων και των παραθυρεοειδών αδένων και φυσικά η πλήρηςαπουσία ουλής στο λαιμό.


Πηγή:ΥΓΕΙΑ α.ε