Skip to main content

Ρωσία: 101 νεκροί και 140 τραυματίες από πυρκαγιά σε κλαμπ

Εκατοντάδες άνθρωποι βρίσκονταν στο κλαμπ, έκτασης 500 τετραγωνικών μέτρων, όταν χθες Παρασκευή στο νυκτερινό κέντρο Lame Horse ξέσπασε η πυρκαγιά.
Τουλάχιστον 101 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 140 άνθρωποι τραυματίστηκαν χθες Παρασκευή στο νυκτερινό κέντρο όπου, στην διάρκεια σόου με πυροτεχνήματα, ξέσπασε πυρκαγιά με αποτέλεσμα να προκληθεί χάος, ανακοίνωσε το υπουργείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων.

Οι θαμώνες του κλαμπ Lame Horse -έχοντας καταληφθεί από πανικό- όρμησαν μαζικά προς τις εξόδους και ποδοπατήθηκαν.

«Ο αριθμός των νεκρών είναι 101 άνθρωποι, άλλοι 140 δέχονται ιατρική φροντίδα, οι 85 είναι σοβαρά τραυματισμένοι», δήλωσε τοπικός αξιωματούχος των υγειονομικών υπηρεσιών στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.

Ανταποκριτής του πρακτορείου Reuters μετέδωσε ότι δεκάδες απανθρακωμένα πτώματα ήταν στοιβαγμένα στο πεζοδρόμιο έξω από το νυκτερινό κέντρο, ενώ νοσοκόμοι μετέφεραν τραυματίες σε νοσοκομειακά οχήματα. Καλοντυμένες γυναίκες γεμάτες αίματα μεταφέρονταν με φορεία ενώ δεκάδες αστυνομικοί είχαν συρρεύσει στο σημείο.

Η πυρκαγιά σημειώθηκε μόλις μία εβδομάδα μετά την βομβιστική επίθεση σε τρένο, την περασμένη Παρασκευή, με 26 νεκρούς και πάνω από 100 τραυματίες -την ευθύνη για την οποία διεκδίκησαν Τσετσένοι Ισλαμιστές εξτρεμιστές-, κι ήγειρε φόβους ότι η Ρωσία ίσως αντιμετωπίζει κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων.

Ωστόσο, αξιωματούχοι έσπευσαν να διασκεδάσουν τους φόβους αυτούς.

«Δεν μιλάμε περί τρομοκρατικής επίθεσης», δήλωσε ο Όλεγκ Τσιρκουνόφ, κυβερνήτης της Περμ, 1.150 χλμ. ανατολικά της Μόσχας, στον τηλεοπτικό σταθμό Vesti-24. Αστυνομικοί είπαν ότι δεν έχουν καμιά ένδειξη ότι πρόκειται περί βομβιστικής επίθεσης.

Εκατοντάδες άνθρωποι βρίσκονταν στο κλαμπ, έκτασης 500 τετραγωνικών μέτρων, όταν ξέσπασε η πυρκαγιά. Σύμφωνα με μαρτυρία, πολλοί από τους θαμώνες δεν μπόρεσαν να φθάσουν ποτέ στην έξοδο και πέθαναν από ασφυξία.

Ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβιέντεφ διέταξε να συσταθεί ειδική επιτροπή για να χειριστεί την υπόθεση. Ενώ ο πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε τον υπουργό Εκτάκτων Καταστάσεων Σεργκέι Σόιγκου, την υπουργό Υγείας Τατιάνα Γκολίκοβα και τον υπουργό Εσωτερικών Ρασίντ Νουργκαλίγεφ στην Περμ για να συντονίσουν τις προσπάθειες διάσωσης

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ