Skip to main content

Ρωσία: Αύξηση συντάξεων στους μη εργαζόμενους συνταξιούχους

Η τιμαριθμική αναπροσαρμογή των επιδομάτων έχει προγραμματισθεί να γίνει από την 1η Φεβρουαρίου με βάση τα επίπεδα του πραγματικού πληθωρισμού.

Οι συντάξεις με βάση την τιμαριθμική αναπροσαρμογή θα αυξηθούν κατά 3,7%, από την 1η Ιανουαρίου του 2018, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Απασχόλησης Μαξίμ Τοπίλιν κατά τη διάρκεια ενημέρωσης προς τους δημοσιογράφους, μετά το τέλος κυβερνητικής σύσκεψης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ρώσος υπουργός Απασχόλησης επεσήμανε πάντως ότι μέχρι τώρα η αναπροσαρμογή των συντάξεων γινόταν από την 1η Φεβρουαρίου, αλλά εφέτος η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει την αναπροσαρμογή από την 1η Ιανουαρίου. Ο ίδιος επεσήμανε επίσης ότι "παρά την πρόβλεψη που έλεγε ότι ο πληθωρισμός το 2017 θα κυμανθεί στα επίπεδα του 3,2% , η κυβέρνηση αποφάσισε να προβεί σε τιμαριθμική αναπροσαρμογή των συντάξεων κατά 3,7%, από την 1η Ιανουαρίου του 2018 και όχι από την 1η Φεβρουαρίου, για να διασφαλίσει κατά αυτόν τον τρόπο μια πιο σημαντική αύξηση της πραγματικής σύνταξης το επόμενο έτος".

Η αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή των διαφόρων επιδομάτων έχει προγραμματισθεί να γίνει από την 1η Φεβρουαρίου με βάση τα επίπεδα του πραγματικού πληθωρισμού, ενώ η αναπροσαρμογή των κοινωνικών συντάξεων θα γίνει από την 1η Απριλίου κατά 4,1%.

Ωστόσο οι αυξήσεις στις συντάξεις αφορούν τους μη εργαζόμενους συνταξιούχους, αφού, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ, "για τους εργαζόμενους συνταξιούχους προβλέπουμε να διατηρήσουμε το ίδιο καθεστώς, που ίσχυε και το τρέχον έτος, δηλαδή δεν προβλέπουμε την οποιαδήποτε τιμαριθμική αναπροσαρμογή όσον αφορά τους εργαζόμενους συνταξιούχους". Παρόμοια ήταν και η δήλωση του υπουργού Απασχόλησης, που είπε ότι, όσον αφορά τους εργαζόμενους συνταξιούχους "όχι, δεν αλλάξαμε τις προϋποθέσεις, το μορατόριουμ παραμένει".

Ο Ρώσος υπουργός Απασχόλησης δήλωσε επίσης ότι σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη ρωσική Δούμα, μαζί με το νομοσχέδιο του προϋπολογισμού του Ταμείου Συντάξεων

Ο πρόεδρος του Ταμείου Συντάξεων Αντόν Νραζνόφ διευκρίνισε ότι οι συντάξεις των μη εργαζόμενων συνταξιούχων θα αυξηθούν την περίοδο 2018-2020 κατά 11%,προσθέτοντας ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο μειώνεται η εξάρτηση του Ταμείου Συντάξεων από τον προϋπολογισμό κατά 150- 200 δισεκατομμύρια ρούβλια (2,160-2,880 δισεκατομμύρια ευρώ).

Επίσης το Ταμείο Συντάξεων ανακοίνωσε ότι η μέση αύξηση των συντάξεων λόγω γήρατος θα είναι περίπου 400 ρούβλια (5,76 ευρώ)για το 2018. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, το 2017 η μέση σύνταξη λόγω γήρατος ήταν 13.657 ρούβλια (196,6 ευρώ), ενώ το 2018 μπορεί να φτάσει τα 14.045 ρούβλια (202,2 ευρώ).