Skip to main content

Ρωσία: Άλμα στα έσοδα της χώρας από τις εξαγωγές πετρελαίου

Λόγω αύξησης τιμών στο πετρέλαιο, τα έσοδα της Ρωσίας εκτιμάται ότι αυξήθηκαν τον Μάιο κατά 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια, σε περίπου 20 δισεκατομμύρια.

H Ρωσία συγκέντρωσε περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια από τις εξαγωγές πετρελαίου τον Μάιο, παρά τη μείωση της ποσότητας, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (IEA).

«Λόγω της αύξησης των τιμών του πετρελαίου και των συναφών προϊόντων, τα έσοδα της Ρωσίας εκτιμάται ότι αυξήθηκαν τον Μάιο κατά 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια ,σε περίπου 20 δισεκατομμύρια», αναφέρει η μηνιαία έκθεση της IEA .
Παρά την πτώση της ποσότητας, τα έσοδα της Μόσχας αυξήθηκαν κατά 11% σε σύγκριση με τον Απρίλιο, λόγω της αύξησης των τιμών του πετρελαίου.

Ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς δείχνει ότι οι τιμές αυξήθηκαν κατά 4,5% τον τελευταίο μήνα, κατά 27,4% σε τρεις μήνες και κατά σχεδόν 60 ποσοστιαίες μονάδες από την αρχή του έτους.

Σχεδόν οι μισές εξαγωγές στην Ευρώπη

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της IAE, η αύξηση των τιμών συνδυάστηκε με μείωση των εξαγωγών κατά περίπου 3 ποσοστιαίες μονάδες .

Αυτή η συρρίκνωση των εξαγωγών οφείλεται στις χαμηλότερες ροές πετρελαιοειδών , ενώ το ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρθηκε τον Μάιο αυξήθηκε κατά σχεδόν 500.000 βαρέλια την ημέρα ,χάρη στις υψηλότερες παραδόσεις στην Ασία.
Η ΕΕ παραμένει πάντως ο πρώτος προορισμός για το πετρέλαιο από τη Μόσχα (44%) . Στη δεύτερη θέση είναι η Κίνα (26%) και στην τρίτη η Ινδία (11,7%).

Τα έσοδα της Ρωσίας από την πώληση πετρελαιοειδών θα μπορούσαν να ήταν μεγαλύτερα αν δεν υπήρχαν δύο στοιχεία : Πρώτον, η Κίνα και η Ινδία αγοράζουν πετρέλαιο ρωσικής παραγωγής με έκπτωση περίπου 30%.
Δεύτερον,η ανατίμηση του ρουβλίου , ο έλεγχος κεφαλαίων που επέβαλαν οι ρωσικές αρχές σε ένα μήνα μείωσε την ισοτιμία με το δολάριο κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες.