Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021
x

ΡΩΣΙΑ: ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΤΗ ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ

Η κατάσταση στη χώρα παραμένει έκρυθμη, εν μέσω των μαζικών κινητοποιήσεων της αντιπολίτευσης κατά των πρόσφατων εκλογικών αποτελεσμάτων.

Έτοιμη να στηρίξει τη Λευκορωσία ακόμη και σε στρατιωτικό επίπεδο δηλώνει η Μόσχα, όπως γνωστοποίησε το Κρεμλίνο, μία ημέρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, και του Λευκορώσου ηγέτη, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Η κατάσταση στη χώρα παραμένει έκρυθμη, εν μέσω των μαζικών κινητοποιήσεων της αντιπολίτευσης, η οποία κατηγορεί τον Λουκασένκο για ευρεία νοθεία στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές της Κυριακής (9/8).

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, η παραπάνω κατάσταση οφείλεται σε εξωτερικές πιέσεις που ασκούνται στη Λευκορωσία, χωρίς ωστόσο η Μόσχα να διευκρινίζει από ποιον ακριβώς.

«Οι αρχηγοί των κρατών είχαν ουσιώδεις συνομιλίες για όλα τα ζητήματα. Οι ηγέτες των χωρών επιβεβαίωσαν και πάλι τη συμφωνία τους ότι στην περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί, όσον αφορά τις εξωτερικές απειλές, οι πλευρές θα αντιδράσουν από κοινού κα σύμφωνα με όσα προβλέπονται από το Σύμφωνο Συλλογικής Ασφάλειας» μετέδωσε, από την πλευρά του, το λευκορωσικό πρακτορείο BelTA.

Στο μεταξύ, χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν σήμερα στο κέντρο του Μινσκ, τασσόμενοι στο πλευρό του Λευκορώσου προέδρου. Η κινητοποίηση έλαβε χώρα λίγες ώρες πριν τη νέα αντικυβερνητική διαδήλωση, η οποία είναι προγραμματισμένη για το απόγευμα της Κυριακής.

Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον δύο διαδηλωτές έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ χιλιάδες έχουν συλληφθεί από τις αστυνομικές αρχές.

Ο Λουκασένκο βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας τα τελευταία 26 χρόνια, ενώ στις προεδρικές εκλογές της περασμένης Κυριακής ισχυρίζεται ότι έλαβε το συντριπτικό ποσοστό του 80,23%.

Σύμφωνα με την Εκλογική Επιτροπή, μάλιστα, κανένας από τους υπόλοιπους υποψήφιους δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 2%.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ