Skip to main content

Ρωσία: Η εισαγγελία ζητά διάλυση της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Memorial»

Ως επιχείρημα αναφέρεται η συστηματική παραβίαση της νομοθεσίας περί «ξένων πρακτόρων» και συγκεκριμένα η απουσία σήμανσης «ξένος πράκτορας»

Η Γενική εισαγγελία της Ρωσίας προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ζητώντας την διάλυση της διεθνούς οργάνωσης υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Μεμοριάλ» (Memorial), η οποία έχει συμπεριληφθεί στο κατάλογο των «ΜΚΟ-ξένων πρακτόρων», ανακοίνωσε στο κανάλι της στο Telegram η εν λόγω οργάνωση.

Η εισαγγελία, όπως αναφέρεται στην καρτέλα της υπόθεσης που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Ανώτατου Δικαστηρίου, απαιτεί τη διάλυση των τμημάτων της οργάνωσης, που είναι το κέντρο υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το αρχείο , η βιβλιοθήκη και το μουσείο.

Στην αγωγή της εισαγγελίας δεν αναφέρεται αν το αίτημα αφορά στις περιφερειακές οργανώσεις της «Μεμοριάλ».

Ως επιχείρημα στην αγωγή της εισαγγελίας αναφέρεται η συστηματική παραβίαση της νομοθεσίας περί «ξένων πρακτόρων» και συγκεκριμένα η απουσία της σήμανσης «ξένος πράκτορας» στα υλικά της οργάνωσης.

Η εκδίκαση της προσφυγής της Γενικής εισαγγελίας θα γίνει στις 25 Νοέμβριου.

Η ίδια η οργάνωση δήλωσε ότι η απαίτηση της Γενικής εισαγγελίας «είναι μια πολιτική απόφαση για την καταστροφή της εταιρείας» η οποία ασχολείται «με την ιστορία των πολιτικών διώξεων και την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και πως δεν υφίσταται κανένας νόμιμος λόγος για την κατάργηση της οργάνωσης.

Στην ανακοίνωση της αναφέρει : «Έχουμε επανειλημμένα δηλώσει ότι ο νόμος αυτός σχεδιάστηκε εξαρχής ως εργαλείο συνοπτικής δικαιοσύνης κατά των ανεξάρτητων οργανώσεων και επιμείναμε στην κατάργησή του».

Η οργάνωση «Μεμοριάλ» ιδρύθηκε το 1989 (επί Μιχαήλ Γκορμπατσόφ) ως συνομοσπονδία ανεξάρτητων οργανώσεων. Εν συνεχεία μετεξελίχθηκε σε μια οργάνωση που ασχολείτο με ιστορικά θέματα και θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία αναδείκνυε τις διώξεις στην Σοβιετική Ένωση και σήμερα αγωνίζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σήμερα μέλη της διεθνούς οργάνωσης Μεμοριάλ είναι 74 οργανώσεις, εκ των οποίων οι 10 δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό.

Η οργάνωση Μεμοριάλ, είναι σύμβολο της περεστρόϊκα, και δημιουργήθηκε από αντιφρονούντες, μεταξύ των οποίων και ο βραβευμένος με το Νόμπελ Ειρήνης Αντρέι Ζαχάρωφ, αποτελεί μέρος της «κληρονομιάς του ρωσικού λαού», δήλωσε η Ρωσίδα ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ζόγια Σβέτοβα.

«Εάν διαλυθεί, η Ρωσία θα γίνει ένα πλήρως ολοκληρωτικό κράτος», δήλωσε η ίδια στο γνωστό ραδιοφωνικό σταθμό Echo Moskvi (Ηχώ της Μόσχας.

Η διεθνής οργάνωση «Μεμοριάλ» συμπεριελήφθη στον κατάλογο των «ΜΚΟ-ξένων πρακτόρων» το 2016 και επί σειρά ετών της επιβλήθηκαν επανειλημμένα πρόστιμα με το αιτιολογικό ότι παραβίαζε τον νόμο περί «ξένων πρακτόρων».