Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021
x

ΡΩΣΙΑ-ΗΠΑ: ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΜΠΑΙΝΤΕΝ-ΠΟΥΤΙΝ

Για την προετοιμασία της συνάντησης του Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Τζο Μπάιντεν συζήτησαν ο Νικολάι Πατρούσεφ με τον Τζέικ Σάλιβαν.

«Παρά τις μη εποικοδομητικές πρωτοβουλίες της αμερικανικής πλευράς που οδηγούν στην περαιτέρω υποβάθμιση των διμερών σχέσεων, επιβεβαιώθηκε η ετοιμότητα για τη συνέχιση του διαλόγου» δήλωσε σήμερα ο Νικολάι Πατρούσεφ, γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τζέικ Σάλιβαν, τον σύμβουλο επί θεμάτων ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου, και συζήτησαν για την προετοιμασία της συνάντησης του Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Τζο Μπάιντεν.

«Ο Νικολάι Πατρούσεφ και ο Τζέικομπ Σάλιβαν συζήτησαν την πορεία προετοιμασίας για τη συνάντηση κορυφής, καθώς και τις πιθανές κατευθύνσεις στην ανάπτυξη της ρωσο-αμερικανικής συνεργασίας» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «η συνέχιση του διαλόγου είναι προς το συμφέρον της εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον και της εγγύηση της διεθνούς ασφάλειας».

Οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης ζητήματα που σχετίζονται με την Συνθήκη «Ανοιχτοί Ουρανοί» (Open Skies), το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, την κατάσταση στην Κορεατική χερσόνησο και την στρατηγική σταθερότητα.

Ο Νικολάι Πατρούσεφ επισήμανε στον Τζέικ Σάλιβαν ότι είναι ανεπίτρεπτες οι παρεμβάσεις των ΗΠΑ στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας και των συμμάχων της και χαρακτήρισε αβάσιμες τις προφάσεις για την επιβολή κυρώσεων.

Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι Σάλιβαν και Πατρούσεφ συζήτησαν περιφερειακά και διεθνή ζητήματα και συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της εκπροσώπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Εμιλι Χόρν, οι Σάλιβαν και Πατρούσεφ «συζήτησαν σειρά ζητημάτων διμερών σχέσεων καθώς και περιφερειακά και διεθνή προβλήματα , που προκαλούν ανησυχία». «Ο Σάλιβαν και ο γραμματέας Πατρούσεφ συζήτησαν επίσης τις προοπτικές μια συνάντηση κορυφής των προέδρων των ΗΠΑ και της Ρωσίας, συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές» επεσήμανε η Χόρν.

Η σημερινή τηλεφωνική συνομιλία Σάλιβαν - Πατρούσεφ είναι η τρίτη από τότε που ανέλαβε καθήκοντα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζό Μπάιντεν.

Πηγή: ΑΜΠΕ
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ