Skip to main content

Ρωσία: Κατηγορεί ευθέως τη Βρετανία για τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream

Στελέχη του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού ανατίναξαν τους αγωγούς φυσικού αερίου στη Θάλασσα της Βαλτικής, λέει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το Βασιλικό Ναυτικό της Βρετανίας κατηγορεί η Ρωσία για τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 στα τέλη του Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, στελέχη του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού ανατίναξαν τους αγωγούς φυσικού αερίου στη Θάλασσα της Βαλτικής.

«Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, στελέχη μονάδας του Βρετανικού (Βασιλικού) Ναυτικού συμμετείχαν στον σχεδιασμό, την προετοιμασία και την υλοποίηση μιας τρομοκρατικής επίθεσης στη Βαλτική Θάλασσα στις 26 Σεπτεμβρίου φέτος, ανατινάζοντας τους αγωγού αερίου Nord Stream 1 και Nord Stream 2», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ενώ δεν παρουσιάζεται καμία απόδειξη για τον ισχυρισμό αυτόν.

 

Προς το παρόν, δεν έχει υπάρξει αντίδραση από τη Βρετανία στις κατηγορίες αυτές.

Η Μόσχα έχει κατηγορήσει προηγουμένως γενικά και αόριστα τη Δύση για τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream.

Το Κρεμλίνο έχει επαναλάβει ότι οι ισχυρισμοί ότι η ίδια η Ρωσία προκάλεσε δολιοφθορά στους αγωγούς είναι «ηλίθιοι», ενώ Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει ότι η Ουάσιγκτον έχει ένα πιθανό κίνητρο γιατί θέλει να πουλήσει περισσότερο LNG στην Ευρώπη. Οι ΗΠΑ έχουν αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη.

Η Μόσχα κατηγορεί Βρετανία και Ουκρανία για επίθεση στον στόλο της στη Μαύρη Θάλασσα

Πέρα από τα παραπάνω, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν σήμερα άλλη μια κατηγορία, υποστηρίζοντας ότι η Ουκρανία και η Βρετανία βρίσκονται πίσω από μαζική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, στην Κριμαία.

Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, από την επίθεση αυτή προκλήθηκαν «μικρές ζημιές» σε ένα πλοίο.

«Η προετοιμασία αυτής της τρομοκρατικής ενέργειας και η εκπαίδευση του στρατιωτικού προσωπικού του 73ου ουκρανικού Κέντρου Ειδικών Ναυτικών Επιχειρήσεων έγιναν από Βρετανούς ειδικούς που εδρεύουν στο Οτσάκοφ, στην περιοχή του Μικολάιφ της Ουκρανίας» ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας σε ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στο Telegram.

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι τα πλοία που στοχοθετήθηκαν συμμετείχαν στην προστασία των νηοπομπών που έχουν αναλάβει την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών.