Skip to main content

Ρωσία: Μυστήριο με τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού - Εξαφανισμένος από τις 11 Μαρτίου

Ο Σεργκέι Σοϊγκού λέγεται ότι δεν εθεάθη ξανά με τον Πούτιν από τότε που συμμετείχε σε συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο και τον αρχηγό Γενικού Επιτελείου

Ερωτήματα προκαλεί η απουσία του Ρώσου υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού από τη δημόσια σφαίρα για σχεδόν δύο εβδομάδες, παρότι ήταν υπεύθυνος για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το Agentstvo, ένα ρωσικό ανεξάρτητο ερευνητικό ειδησεογραφικό πρακτορείο που έχει ως στόχο να αποκαλύπτει την κυβερνητική διαφθορά, ανέφερε στο Telegram πώς ένας από τους στενότερους συμμάχους του Βλαντίμιρ Πούτιν εμφανίστηκε για τελευταία φορά στην δημόσια τηλεόραση στις 11 Μαρτίου.

Το Agentstvo, επικαλούμενο έναν ανώνυμο αξιωματούχο, υπέθεσε ότι ο Σοϊγκού μπορεί να μην είναι καλά στην υγεία του και να πάσχει από «προβλήματα στην καρδιά του», αν και το πρακτορείο δεν μπόρεσε να το επιβεβαιώσει.

Σε μια μακροσκελή ανάρτηση στην εφαρμογή υπηρεσίας ανταλλαγής μηνυμάτων, το Agentstvo ανέφερε ότι το ρωσικό κρατικό κανάλι Channel One μετέδωσε μια ιστορία στις 18 Μαρτίου σχετικά με την παρουσία του Σοϊγκού σε μια τελετή απονομής βραβείων τη συγκεκριμένη ημέρα. Ωστόσο, η φωτογραφία που χρησιμοποιήθηκε για το περιστατικό φέρεται να προήλθε από ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας στις 11 Μαρτίου.

Ο Σοϊγκού αναφέρεται και στον ιστότοπο του Κρεμλίνου στις 18 Μαρτίου σε ένα κείμενο σχετικά με τη συνάντηση του Πούτιν με μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του για να συζητήσουν τη λεγόμενη από τους Ρώσους «ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία. Ενώ αναφέρθηκε ότι ο Σοϊγκού ήταν παρών στη συνάντηση, δεν δημοσιεύθηκαν φωτογραφίες ή βίντεο του στον ιστότοπο.

Ο Σοϊγκού, 66 ετών, λέγεται ότι δεν εθεάθη ξανά με τον Πούτιν από τότε που συμμετείχε σε συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου Βαλέρι Γκερασίμοφ στη Μόσχα, στις 27 Φεβρουαρίου, λίγες μέρες μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία.

Το προφίλ του Σοϊγκού στον ιστότοπο του Υπουργείου Άμυνας επίσης δεν έχει ενημερωθεί από τις 11 Μαρτίου.

Οι ρωσικές δυνάμεις αντιμετώπισαν απροσδόκητα σκληρή αντίσταση από τον ουκρανικό στρατό από τότε που εισέβαλαν στον γείτονά τους στις 24 Φεβρουαρίου. Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι η ρωσική προέλαση προς την πρωτεύουσα Κίεβο από τα βορειοανατολικά είχε σταματήσει, αν και οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται στο άλλα μέρη της χώρας.

Πηγή: ΣΚΑΙ, newsweek.com