Skip to main content

Ρωσία: Νέο ημερήσιο ρεκόρ θανάτων και κρουσμάτων - Σε ισχύ περιορισμοί στη Μόσχα

Στη Μόσχα επιβάλλονται εκ νέου περιορισμοί, με μόνο τα απαραίτητα καταστήματα, όπως φαρμακεία και σούπερ μάρκετ να παραμένουν ανοιχτά.

Η Ρωσία κατέγραψε νέο ημερήσιο ρεκόρ θανάτων και κρουσμάτων από την πανδημία του νέου κορωνοϊού, ενώ από σήμερα τίθενται σε ισχύ περιορισμοί για την αναχαίτιση της επιδημίας της COVID-19 στην πρωτεύουσα Μόσχα.

Σύμφωνα με τον απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ρωσική κυβέρνηση, 1.159 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την COVID-19 και 40.096 διαγνώστηκε ότι προβλήθηκαν από τον νέο κορωνοϊό το 24ωρο που πέρασε σε σύγκριση με τους 36.582 μια μέρα νωρίτερα.

Στη Ρωσία θα ισχύσουν πανεθνικά ημέρες αργίας την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, ενώ στην πρωτεύουσα Μόσχα επιβάλλονται εκ νέου από σήμερα περιορισμοί, με μόνο τα απαραίτητα καταστήματα, όπως φαρμακεία και σούπερ μάρκετ, να επιτρέπεται να παραμείνουν ανοικτά.

Οι αρχές της ρωσικής πρωτεύουσας διευκρίνισαν ότι τα εστιατόρια, τα ινστιτούτα ομορφιάς, τα καταστήματα ρούχων ή επίπλων, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, οι σχολές χορού και άλλες υπηρεσίες που κρίνονται "μη απαραίτητες" θα παραμείνουν κλειστές ως τις 7 Νοεμβρίου.

Μόνον τα καταστήματα που πωλούν φάρμακα, προϊόντα διατροφής και είδη πρώτης ανάγκης επιτρέπεται να είναι ανοιχτά, σύμφωνα με τον Σεργκέι Σομπιάνιν, τον δήμαρχο της Μόσχας, η οποία είναι με διαφορά η χειρότερα πληγείσα πόλη στη Ρωσία από την επιδημία.

Η πλειονότητα των επιχειρήσεων και των δημόσιων υπηρεσιών στη ρωσική πρωτεύουσα έλαβαν επίσης εντολή να παύσουν να λειτουργούν κατά την περίοδο αυτή.

Οι αρχές αποδίδουν την αύξηση των θανάτων και των κρουσμάτων στα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού. Ως κίνητρο, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δώσει εντολή όσοι εμβολιάζονται να λαμβάνουν δύο ημέρες άδειας.

Η εφημερίδα Kommersant γράφει σήμερα ότι η Ρωσία σχεδιάζει να ξεκινήσει εκ νέου εκστρατεία διαφήμισης και ενημέρωσης για τον εμβολιασμό.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ως τις 22 Οκτωβρίου, 49,1 εκατομμύρια Ρώσοι είχαν εμβολιαστεί πλήρως, ενώ ο συνολικός πληθυσμός της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας που έχει προσαρτηθεί, υπολογίζεται σε περίπου 144 εκατομμύρια.

Η Kommersant, η οποία επικαλείται δύο πηγές που πρόσκεινται στην προεδρία, τις οποίες δεν κατονομάζει, προσθέτει ότι το Κρεμλίνο εργάζεται για τη διοργάνωση νέας εκστρατείας που θα επικεντρώνει περισσότερο την προσοχή της στις περισσότερες από 80 περιφέρειες της Ρωσίας και θα έχει έναν λιγότερο επιθετικό και αρνητικό τόνο απ'ό,τι προηγούμενες εκστρατείες.

Εξάλλου ο Ρώσος πρόεδρος έχει ήδη δώσει εντολή για περίοδο αργίας σε εθνικό επίπεδο από τις 30 Οκτωβρίου ως τις 7 Νοεμβρίου, ελπίζοντας να περιοριστεί η μετακίνηση των πολιτών και ως εκ τούτου η εξάπλωση του ιού.

Ωστόσο απουσία υποχρεωτικής καραντίνας, πολλοί Ρώσοι σχεδιάζουν να φύγουν για διακοπές: το Σότσι, στην Μαύρη Θάλασσα, αναμένει να δεχθεί 100.000 επισκέπτες, ενώ οι ιστότοποι πρακτορείων ταξιδίων έχουν κατακλυστεί από επισκέψεις ανθρώπων που προγραμματίζουν διακοπές.

Εδώ και εβδομάδες, η Ρωσία δεν παύει να καταγράφει ημερήσια ρεκόρ θανάτων και κρουσμάτων από την πανδημία, ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την COVID-19 στη χώρα έχει ξπεράσει πλέον τους 233.000, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία, καθιστώντας τη χώρα αυτήν που θρηνεί τα περισσότερα θύματα στην Ευρώπη. Την ίδια ώρα η εθνική υπηρεσία στατιστικών, η οποία κάνει ξεχωριστό απολογισμό για τους νεκρούς από την πανδημία, υπολόγιζε στα τέλη του Αυγούστου έναν πολύ υψηλότερο αριθμό θανάτων που ξεπερνούσε τους 400.000.