Skip to main content

Ρωσία: Περιμένει από τη Λευκορωσία την απελευθέρωση των συλληφθέντων

Η Λευκορωσία συνέλαβε, προ ημερών, 30 Ρώσους υπαλλήλους ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας, με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν τρομοκρατικές ενέργειες.

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως ελπίζει ότι θα αφεθούν σύντομα ελεύθεροι τουλάχιστον 30 Ρώσοι υπάλληλοι ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρίας που συνελήφθησαν στη γειτονική Λευκορωσία και κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν τρομοκρατικές ενέργειες.

Χθες η Ρωσία είχε ζητήσει εξηγήσεις για την άδικη όπως τη χαρακτήρισε σύλληψη από το Μινσκ της ομάδας των ανδρών, ένα περιστατικό που ενδέχεται να επιδεινώσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στη Λευκορωσία και τον παραδοσιακό σύμμαχό της, τη Μόσχα.

Η Λευκορωσία συνέλαβε αυτή την εβδομάδα μια ομάδα Ρώσων ανδρών κοντά στην πρωτεύουσα Μινσκ, λέγοντας ότι είχε λάβει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες τουλάχιστον 200 μαχητές είχαν εισέλθει στη χώρα για να την αποσταθεροποιήσουν ενόψει των προεδρικών εκλογών της 9ης Αυγούστου.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα πως οι άνδρες ταξίδευαν σε μια άλλη χώρα μέσω Λευκορωσίας και πως δεν είχαν καμία σχέση με τις εσωτερικές υποθέσεις της Λευκορωσίας, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Η αβάσιμη σύλληψη Ρώσων πολιτών, 33 πολιτών, δεν συνάδει με τη σχέση μας ως συμμάχων», είπε ο Πεσκόφ σε τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους.

«Αυτός είναι ο λόγος που ελπίζουμε ότι οι Λευκορώσοι σύμμαχοί μας θα αποσαφηνίσουν αυτό το περιστατικό στο εγγύς μέλλον και πως οι πολίτες μας θα αφεθούν ελεύθεροι», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.