Skip to main content

Φυσικό αέριο: Νέες ρωσικές απειλές για κλείσιμο της στρόφιγγας

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δεν αποκάλυψε πόσες χώρες συμφώνησαν να πληρώσουν για το φυσικό αέριο σε ρούβλια.

Απέρριψε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ τις κατηγορίες ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί τις προμήθειες φυσικού αερίου ως εργαλείο εκβιασμού, λέγοντας ότι η χώρα είναι αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας.

Ο Πεσκόφ δεν αποκάλυψε πόσες χώρες συμφώνησαν να πληρώσουν για το φυσικό αέριο σε ρούβλια, αλλά είπε ότι η Ρωσία εισήγαγε τον νέο κανόνα λόγω των κυρώσεων από «μη φιλικές χώρες εναντίον μας».

«Αυτή η ανάγκη υπαγορεύτηκε από το γεγονός ότι, όπως γνωρίζετε, ένα σημαντικό ποσό των αποθεματικών μας μπλοκαρίστηκε ή -με άλλα λόγια- κλάπηκε. Επομένως, δεν τίθεται θέμα εκβιασμού», είπε.

Τόνισε ότι εάν άλλοι καταναλωτές «απορρίψουν να πληρώσουν με βάση το νέο σύστημα», τότε το διάταγμα του Προέδρου Πούτιν, βάσει του οποίου μπορεί να διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου, «φυσικά θα εφαρμοστεί».

Bloomberg: «Ναι» Γερμανίας σε σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Εν τω μεταξύ, η Γερμανία είναι έτοιμη να υποστηρίξει μια σταδιακή απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, με φόντο τη διακοπή των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς Πολωνία και Βουλγαρία.

Το Βερολίνο θα υποστήριζε μια σταδιακή απαγόρευση αντί για άλλες επιλογές που έχουν πέσει το τραπέζι, όπως το ανώτατο όριο τιμών ή μηχανισμοί πληρωμής για παρακράτηση μέρους των εσόδων της Μόσχας, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο. Η απαγόρευση θα πρέπει επίσης να έρθει με μια μεταβατική περίοδο, κατά τις ίδιες πηγές.

Η Ε.Ε. επεξεργάζεται επί του παρόντος ένα έκτο πακέτο κυρώσεων. Διαβουλεύσεις μεταξύ των κρατών μελών αναμένεται να πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες.

Οι όποιες επίσημες προτάσεις θα μπορούσαν να υποβληθούν προς έγκριση από την επόμενη εβδομάδα. Η τελική απόφαση σχετικά με τον ακριβή μηχανισμό με τον οποίο η Ε.Ε. θα στοχεύσει το ρωσικό πετρέλαιο δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Φον ντερ Λάιεν: Φυσικό αέριο σε Πολωνία και Βουλγαρία από γειτονικές χώρες

H Βουλγαρία και η Πολωνία λαμβάνουν φυσικό αέριο από γειτονικές τους χώρες, δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, στον απόηχο της διακοπής της ροής από τη Ρωσία.

Επεσήμανε, δε, ότι η πληρωμή σε ρούβλια αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα.

«Συντονισμένη η απάντηση ΕΕ στον ρωσικό εκβιασμό»

Νωρίτερα, η κ. Φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε τη διακοπή της παροχής αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία «απαράδεκτη» και «αδικαιολόγητη» προσπάθεια εκβιασμού της Ε.Ε. από τη Ρωσία.

Σε γραπτή της δήλωση, η κ. φον ντερ Λάιεν ανέφερε: «Η ανακοίνωση της Gazprom ότι σταματά μονομερώς την παράδοση φυσικού αερίου σε πελάτες στην Ευρώπη είναι μια ακόμη προσπάθεια της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο ως μέσο εκβιασμού. Αυτό είναι αδικαιολόγητο και απαράδεκτο. Και δείχνει για άλλη μια φορά την αναξιοπιστία της Ρωσίας ως προμηθευτή φυσικού αερίου».

«Είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό το σενάριο. Είμαστε σε στενή επαφή με όλα τα κράτη-μέλη», σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν. «Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε εναλλακτικές παραδόσεις και τα καλύτερα δυνατά επίπεδα αποθήκευσης σε ολόκληρη την Ε.Ε.» τόνισε και πρόσθεσε: «Τα κράτη-μέλη έχουν θέσει σε εφαρμογή σχέδια εκτάκτου ανάγκης για ένα τέτοιο ακριβώς σενάριο και συνεργαστήκαμε μαζί τους».
Bloomberg: Ευρωπαϊκές εταιρείες ήδη πληρώνουν σε ρούβλια για ρωσικό φυσικό αέριο

Επικαλούμενο πηγές που βρίσκονται κοντά στον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό της Gazprom, το πρακτορείο Bloomberg ανέφερε σε δημοσίευμά του νωρίτερα ότι τέσσερις ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ήδη πληρώσει για εισαγωγές ρωσικής ενέργειας σε ρούβλια όπως είχε ζητήσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ είναι συνολικά δέκα οι ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμούς στην Gazprombank για να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την ΕΕ, αυτό που είχε ζητήσει η Μόσχα, το να αρχίσουν να γίνονται δηλαδή οι πληρωμές σε ρούβλια για τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Gazprombank, θα αποτελούσε παραβίαση του πλαισίου των κυρώσεων που έχουν ήδη επιβληθεί στη Ρωσία από τους Ευρωπαίους για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, δεν αναμένεται να δούμε μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες άλλες διακοπές ροών όπως είναι εκείνες που ανακοινώθηκαν από τη ρωσική πλευρά για την Πολωνία και τη Βουλγαρία. Εάν ακολουθήσουν νέες τέτοιου τύπου διακοπές στις ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, αυτές θα ανακοινωθούν κατά το δεύτερο μισό του Μαΐου.  

Το Κρεμλίνο πάντως από την πλευρά του αρνήθηκε σήμερα, δια του εκπροσώπου του, Ντμίτρι Πεσκόφ, να δώσει στοιχεία αναφορικά με τον αριθμό των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν συμφωνήσει να αρχίσουν να πληρώνουν σε ρούβλια για φυσικό αέριο, όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters.

Σύσκεψη στο Μαξίμου: «Η Ελλάδα θα παραμείνει ενεργειακά ασφαλής»

Σε σύσκεψη για την ενεργειακή επάρκεια προήδρευσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τις χθεσινές αποφάσεις της Gazprom για διακοπή της ροής φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία.

Όπως τονίστηκε στη διάρκεια της σύσκεψης, υπάρχει ενεργειακή επάρκεια και δεν αναμένεται να προκύψει διαταραχή στην προμήθεια της χώρας, ενώ οι επόμενες πληρωμές προς την Gazprom πρόκειται να γίνουν το τρίτο 10ημερο του Μαΐου.

Υπογραμμίστηκε, δε, ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει ενεργειακά ασφαλής. Από πλευράς κυβέρνησης σημειώνεται επίσης ότι από το υπουργείο Ενέργειας έχει ήδη ανακοινωθεί αναλυτικό σχέδιο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών σε οποιαδήποτε εξέλιξη.

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Πέτκοφ

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ.

Σύμφωνα με κυβερνητική ενημέρωση, στη διάρκεια της επικοινωνίας ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα θα συνδράμει τη Βουλγαρία για να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση που προκάλεσαν για τη χώρα οι ρωσικές αποφάσεις στον ενεργειακό τομέα.

Το Plan B της Αθήνας

Όπως έγραφε η «Καθημερινή της Κυριακής», μπροστά στο ενδεχόμενο να σταματήσουν οι ροές, η εφαρμογή του ελληνικού σχεδίου έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσει τις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις μιας τέτοιας εξέλιξης, επισπεύδεται.

Βασικός πυλώνας του ελληνικού σχεδίου είναι να δουλέψουν λιγνιτικές μονάδες για να αντικαταστήσουν μονάδες φυσικού αερίου αν δεν έχουν καύσιμο. Επίσης, μονάδες φυσικού αερίου που έχουν την τεχνική δυνατότητα θα λειτουργήσουν με ντίζελ. Τρίτος άξονας είναι η εξασφάλιση όσο το δυνατόν μεγαλύτερων ποσοτήτων αερίου από εναλλακτικές πηγές. Και τέταρτος η αναβάθμιση των υποδομών για να υποδεχθεί το βασικό υποκατάστατο του ρωσικού αερίου, το υγροποιημένο φυσικό αέριο.