Skip to main content

Ρωσία: Τεράστια οικολογική καταστροφή από πυρκαγιές στην Καμτσάτκα

Οι πρόσφατες βροχοπτώσεις και η ανάπτυξη περισσότερων μονάδων πυρόσβεσης περιόρισαν την εξάπλωση των μετώπων, αλλή η κατάσταση είναι δραματική.

Στα 1,620 εκατ. στρέμματα περιορίστηκαν οι δασικές πυρκαγιές στην περιφέρεια της Καμτσάτκα στη Ρωσία, μετά την ανάπτυξη περισσότερων ομάδων πυρόσβεσης, αλλά και τις πρόσφατες βροχοπτώσεις, δήλωσε σήμερα, στη διάρκεια κυβερνητικής συνεδρίασης, ο ασκών χρέη υπουργού Ειδικών Προγραμμάτων της περιφέρειας, Σεργκέι Χαμπάροφ.

«Οι πρόσφατες βροχοπτώσεις και η ανάπτυξη επιπλέον πυροσβεστών μάς επέτρεψαν να περιορίσουμε τον αριθμό των πυρκαγιών. Τώρα, θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο να άρουμε την περιφερειακή κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Από σήμερα είναι ενεργές στην περιοχή 34 δασικές πυρκαγιές που καίνε 1,620 εκατ. στρέμματα. Στις 5 Ιουλίου υπήρχαν συνολικά 50 πυρκαγιές, οι οποίες κατέκαιγαν πάνω από 1,950 εκατ. στρέμματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χαμπάροφ.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής Αρχιεπιθεωρητής Δασών, Αλεξέι Γεπίσκοφ, δήλωσε στο TASS πως η κατάσταση με τις δασικές πυρκαγιές είναι η χειρότερη των τελευταίων 30 ετών.

«Τα δάση καίγονται εξαιτίας του ζεστού καιρού και των ξηρών καταιγίδων με κεραυνούς, κάτι ασυνήθιστο για τον Ιούνιο. Η τούνδρα δεν αποκαθίσταται γρήγορα και τα ζώα υποφέρουν από τις πυρκαγιές. Ελπίζουμε πως θα έρθουν γρήγορα καλές βροχές, διαφορετικά θα είναι δύσκολο να κατασβέσουμε τις πυρκαγιές στα ελατοδάση», τόνισε ο Γεπίσκοφ.