Skip to main content

Ρωσία: Το Κομμουνιστικό Κόμμα κάνει λόγο για εμφύλιο αν ταφεί η σορός του Λένιν

Ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος αποκάλεσε την ιδέα της μετακίνησης του μνημείου νεκροταφείου από την Κόκκινη Πλατεία «βλακεία και πρόκληση».

Το κόμμα των Κομμουνιστών της Ρωσίας θεωρεί τις προτάσεις για την ταφή του Βλαντιμίρ Λένιν ως δημόσιες εκκλήσεις για εμφύλιο πόλεμο.

Αυτό υποστήριξε στο RIA Novosti ο πρώτος αντιπρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΡ, Γιαροσλάβ Σιντόροφ.

Την “έκρηξη” του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσίας, προκάλεσε η δήλωση του βουλευτή της Δούμας της Κυβέρνησης της Μόσχας και μέλος της πολιτικής επιτροπής του κόμματος “Γιάμπλοκο” Σεργκέι Μιτρόχιν, ο οποίος εξέφρασε την άποψη πως ο Λένιν, ο οποίος “έκανε πολύ κακό για την πατρίδα μας, είναι καιρός να ταφεί και κατά προτίμηση όχι κοντά στο Κρεμλίνο, αλλά εκεί που είναι θαμμένοι οι συγγενείς του“.

Λίγες μέρες νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της Κρατικής Δούμας Μπόρις Τσερνίσοφ και μέλος του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος είχε και αυτός προτείνει τη μεταφορά της σορού του Λένιν από το μαυσωλείο, στο νεκροταφείου κοντά στον τοίχο του Κρεμλίνου, μαζί με τους τάφους του Ιωσήφ Στάλιν και άλλων επιφανών πολιτικών της ΕΣΣΔ.

Και σε αυτή την πρόταση η αντίδραση του ΚΚΡ ήταν εξίσου έντονη. Ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Γκενάντι Ζιουγκάνοφ σε συνέντευξη του στο RIA Novosti, αποκάλεσε την ιδέα της μετακίνησης του μνημείου νεκροταφείου από την Κόκκινη Πλατεία “βλακεία και πρόκληση“.

Για την ιστορία ο Βλαντίμιρ Λένιν πέθανε σε ηλικία 53 ετών στις 21 Ιανουαρίου 1924 στο Γκόρκι και προσωπική του επιθυμία ήταν να ταφεί δίπλα από τον τάφο της μητέρας του σε νεκροταφείο της Αγίας Πετρούπολης.

Αντίθετος ο Πούτιν

Για το θέμα έχει ερωτηθεί πολλές φορές και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος είναι αντίθετος στην απομάκρυνση της σορού του Λένιν από το μαυσωλείο στην Κόκκινη Πλατεία.

Στην τελευταία του τοποθέτηση είχε υποστηρίξει πως, “σε ό,τι αφορά στην σορό του Λένιν  κατά την άποψή μου, δεν χρειάζεται να την πειράξουμε, σε κάθε περίπτωση όσο θα υπάρχουν στην χώρα μας παρά πολλοί άνθρωποι που συνδέουν την ύπαρξή της με τη δική τους ζωή, με ορισμένα επιτεύγματα του παρελθόντος, της σοβιετικής περιόδου. Είναι καλύτερα να μην ασχοληθούμε με αυτό. Για ποιο λόγο να το κάνουμε; Αναφορικά με το ρόλο που διαδραμάτισε ο Λένιν στη ρωσική ιστορία, σύμφωνα πάντα με το Βλαντίμιρ Πούτιν:  «δεν υπήρξε κρατικός παράγοντας, αλλά επαναστάτης»

Πηγή: ΕΡΤ