Skip to main content

Ρωσία: «Ξένοι πρακτόρες» 9 δημοσιογράφοι και ΜΜΕ - Συνεχίζεται η καταστολή μέσων

Στον κατάλογο των «ξένων πρακτόρων» πρόσθεσε σήμερα η Ρωσία εννέα δημοσιογράφους και μέσα ενημέρωσης - Αποδοκιμασία της απόφασης

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσίας χαρακτήρισε σήμερα με ανακοίνωσή του τον ιστότοπο ερευνητικής δημοσιογραφίας Bellingcat και τον ιστότοπο Kafkaski Ouzel ως «ξένους πράκτορες» μαζί με εννέα δημοσιογράφους, συμπεριλαμβανομένου ενός δημοσιογράφου της ρωσικής υπηρεσίας του BBC.

Η ανακοίνωση έγινε την ίδια ημέρα που βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης ο εκδότης και διευθυντής της ρωσικής εφημερίδας Novaya Gazeta Ντμίτρι Μουράτοφ και η δημοσιογράφος από τις Φιλιππίνες Μαρία Ρέσα, διάκριση που η επιτροπή απονομής των βραβείων χαρακτήρισε ως επιβεβαίωση των δικαιωμάτων της ελευθερίας του λόγου που κινδυνεύουν σε όλο τον κόσμο.

Οι χαρακτηρισμοί, τους οποίους απέδωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης στους δημοσιογράφους και τα μέσα ενημέρωσης, αποτελούν την τελευταία εξέλιξη της καταστολής των μέσων ενημέρωσης, τα οποία οι αρχές στη Μόσχα θεωρούν εχθρικά και υποστηριζόμενα από το εξωτερικό.

Στον κατάλογο των δημοσιογράφων που χαρακτηρίζονται «ξένοι πράκτορες» είναι ο δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δικτύου Dozd, Ντανιίλ Σότνικοφ, ο δημοσιογράφος της ρωσικής υπηρεσίας του BBC Αντρέι Ζαχάροφ, η πρώην δημοσιογράφος του Proekt Ελιζαβέτα Σουρνατσιόβα και η διευθύντρια του Κέντρου υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ΜΜΕ Γκαλίνα Αράποβα, η δημοσιογράφος Γιελένα Σαλαβιόβα η οποία συνεργάζεται με την Novaya Gazeta, ο οικολόγος Γιεβγκένι Σίμονοφ.

Ο Σίμονοφ είναι γιος του σκηνοθέτη, συγγραφέα και μεταφραστή Αλεξέι Σίμονοφ και εγγονός του σοβιετικού ποιητή και δημοσιογράφου του στρατιωτικού ρεπορτάζ Κονσταντίν Σίμονοφ.

Επίσης στον κατάλογο συμπεριελήφθησαν οι συνεργάτες του ιστότοπου «Sever.realii» Τατιάνα Μπόλτσκαγια και Γιεκατερίνα Κλεπικόφσκαγια, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Εάν το όπλο κρέμεται στον τοίχο, θα εκπυρσοκροτήσει» δήλωσε στην Novaya Gazeta η Αράποβα σχολιάζοντας την απόφαση του υπουργείου να συμπεριληφθεί στο μητρώο των «ξένων πρακτόρων», προσθέτοντας ότι δεν θα επηρεάσει την δουλειά της, καθώς το Κέντρο υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ΜΜΕ βρίσκεται εδώ και καιρό στο μητρώο των «ξένων πρακτόρων». Η ίδια προσέθεσε ότι θα πρέπει να λογοδοτεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης για τα εισοδήματά της και να βάζει την σήμανση «ξένος πράκτορας» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η ρωσική υπηρεσία του BBC μετά την απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης να συμπεριλάβει στο μητρώο των «ξένων πρακτόρων» τον δημοσιογράφο Αντρέι Ζαχάροφ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει την απόφαση, αναφέροντας ότι «κύρια προτεραιότητά μας τώρα είναι να υποστηρίξουμε τον Αντρέι Ζαχάροφ, ώστε ο ίδιος και όλοι οι συνάδελφοί του να μπορούν να συνεχίσουν την δουλειά τους καλύπτοντας τα γεγονότα στην Ρωσία σ' αυτή τη σημαντική περίοδο».

Το υπουργείο Δικαιοσύνης όπως γράφει η Novaya Gazeta ανανεώνει συνήθως το μητρώο των ΜΜΕ ‘ξένων πρακτόρων’ τις Παρασκευές, και στον κατάλογο υπάρχουν ήδη 85 μέσα. Μεταξύ των μέσων ενημέρωσης που έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο είναι τα μέσα ενημέρωσης Medouza, Dozd, Mediazona και πολλά άλλα.

Στο μητρώο συμπεριελήφθησαν η εταιρεία ΜΕΜΟ, η αμερικανική εταιρεία Mason G.E.S. Anonymous Foundation, η οποία έχει τον ιστότοπο mnews.world και η εταιρεία Stichting Bellingcat, που έχει καταχωρηθεί στην Ολλανδία.

Ο ιστότοπος Bellingcat εδώ και χρόνια έχει προκαλέσει την οργή της Μόσχας με τις έρευνες για τη δηλητηρίαση του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, τη δηλητηρίαση του πρώην Ρώσου διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και την κατάρριψη του επιβατικού αεροσκάφους MH17 πάνω από την ανατολική Ουκρανία.

«Γιατί αργήσατε τόσο πολύ;» έγραψε στο Twitter ο Χρίστο Γκρόζεφ, ερευνητής του Bellingcat.

«Το Bellingcat θεωρήθηκε τέτοια απειλή για τη Ρωσία που μας ανακήρυξαν ξένο πράκτορα», δήλωσε ο Έλιοτ Χίγκινς (Eliot Higgins), ιδρυτής του Bellingcat. «Υποθέτω ότι αυτό είναι το ρωσικό βραβείο Νόμπελ;» είπε.