Skip to main content

Ρωσική υπηκοότητα στον Έντουαρτ Σνόουντεν με διάταγμα Πούτιν

Οι αμερικανικές αρχές απαιτούσαν επί χρόνια την έκδοση του Σνόουντεν στις ΗΠΑ για να παραπεμφθεί στην δικαιοσύνη με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Ρωσική υπηκοότητα χορηγείται στον Έντουαρτ Σνόουντεν με διάταγμα που υπέγραψε σήμερα, Δευτέρα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο 39χρονος Σνόουντεν είχε εγκαταλείψει τις ΗΠΑ για τη Ρωσία, όπου του δόθηκε άσυλο, μετά τη αποκάλυψη, το 2013, πληροφοριών για προγράμματα παρακολούθησης της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA), για την οποία εργαζόταν ως διαχειριστής συστημάτων.

Οι αμερικανικές αρχές απαιτούσαν επί χρόνια την έκδοση του Σνόουντεν στις Ηνωμένες Πολιτείες για να παραπεμφθεί στην δικαιοσύνη με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Πέρα από τον Σνοόυντεν, η ρωσική υπηκοότητα δόθηκε σε 71 ακόμη άτομα. Επίσης τρία άτομα έχασαν την ρωσική υπηκοότητα.

Ο Σνοόυντεν ζει στην Ρωσία από το 2013. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατηγορείται για την αποκάλυψη διαβαθμισμένων πληροφοριών σχετικά με τα προγράμματα παρακολούθησης της NSA Αμερικανών και ξένων πολιτών.

Ο Σνόουντεν φέρεται να απέκτησε πρόσβαση σε περίπου 1,7 εκατομμύρια απόρρητα έγγραφα, τα οποία παρέδωσε σε δημοσιογράφους. Η συλλογή των τηλεφωνικών δεδομένων κρίθηκε παράνομη το 2015. Αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έως και 30 ετών.

Κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016 ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε χαρακτηρίσει τον Σνόουντεν «κατάσκοπο» και είχε ζητήσει από την Ρωσία την έκδοση του. Το 2016 ο Σνόουντεν είχε δηλώσει ότι είναι έτοιμος να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες υπό τον όρο «μια δίκαιης δίκης», ζητώντας από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να του αποδοθεί χάρη.