Skip to main content

Ρωσική πρόταση στα ΕΑΣ για τη συμπαραγωγή καλάσνικοφ

Οι Ρώσοι έστειλαν έγγραφη πρόταση και περιμένουν απάντηση μέχρι τον Αύγουστο. Τα πολιτικά αλλά και τα πρακτικά εμπόδια για τη συμπαραγωγή.
Έγγραφη πρόταση για την συμπαραγωγή Καλάσνικοφ στην Ελλάδα έχουν στείλει οι Ρώσοι στην Αθήνα και  αναμένουν απάντηση μέχρι τον Αύγουστο. Η πρόταση, όπως μεταδίδει το onalert.gr,  έγινε σε συνέχεια της επίσκεψης Ρώσων στο εργοστάσιο των ΕΑΣ στο Αίγιο, που ακολούθησε την επίσκεψη Καμμένου στην Μόσχα.
 
Στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Μόσχα ο Πάνος Καμμένος άκουσε τη πρόταση των Ρώσων για συμπαραγωγή Καλάσνικοφ στην Ελλάδα. Κάτι που οι Ρώσοι επιδιώκουν από το 2006,όταν ο υφυπουργός Άμυνας  Μιχ. Δημήτριεφ, τότε «δεξί χέρι» του προέδρου Πούτιν για τις εξαγωγές και  επικεφαλής της αρμόδιας ομοσπονδιακής υπηρεσίας, δήλωνε στα Νέα ότι «ακόμη και εργοστάσια παραγωγής όπλων στην Ελλάδα για κοινές εξαγωγές σε τρίτες χώρες είναι διατεθειμένη να δημιουργήσει η Μόσχα, προκειμένου να διευρύνει την αμυντικοτεχνική συνεργασία της με την Αθήνα».
 
Ο Πάνος Καμμένος και οι επιτελείς του άκουσαν με ενδιαφέρον την πρόταση και ο ΥΕΘΑ κάλεσε τους Ρώσους να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις στο Αίγιο. Τη ρωσική αποστολή είχε υποδεχθεί τότε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Τόσκας. Οι Ρώσοι είδαν τις εγκαταστάσεις και δήλωσαν ότι τους κάνουν. 
 
Πολλοί δεν πίστεψαν ότι αυτή η συζήτηση για Καλάσνικοφ θα μπορούσε κάπου να οδηγήσει. Όμως πριν από μερικές ημέρες στην Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών έφθασε έγγραφο και συγκεκριμένα,  λεπτομερέστατη πρόταση για την συμπαραγωγή. 
 
Βεβαίως, η συμπαραγωγή ενός τυφεκίου από τα ΕΑΣ, δεν είναι τόσο απλή υπόθεση όταν αυτό ονομάζεται Καλάσνικοφ. Πέραν του ότι η συμπαραγωγή θα αφορά σε πωλήσεις σε τρίτες – ποιες- χώρες. Πέραν αυτών, υπάρχουν και τα πρακτικά προβλήματα καθώς οι δανειστές έχουν επιβάλλει μειώσεις στο προσωπικό, κάτι που έχει γίνει αιτία για να χαθούν μεγάλες παραγγελίες. 
 
Παρόλα αυτά σε συνάντηση που έγινε στο ΥΕΘΑ την Πέμπτη μεταξύ στελεχών των ΕΑΣ και της πολιτικής ηγεσίας δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι η εταιρεία μπορεί παρά τις ελλείψεις να τα βγάλει πέρα με την παραγγελία των  Ρώσων.