Skip to main content

Ρωσική στήριξη για τις κυπριακές έρευνες στην ΑΟΖ

Η Ρωσία υποστηρίζει το δικαίωμα της Λευκωσίας για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ επανέλαβε ο υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη συνάντησή του με τον Δ. Χριστόφια.

Η Ρωσία υποστηρίζει το δικαίωμα της Λευκωσίας για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ επανέλαβε ο υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη συνάντησή του με τον Δημήτρη Χριστόφια, στο περιθώριο των εργασιών της 66ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Λαβρόφ αναφερόμενος στις έρευνες που ξεκίνησαν στην κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε ότι «η θέση μας βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και ειδικά για την περίπτωση αυτή στη σύνοδο του 1982 του Δικαίου της Θάλασσας», προτρέποντας όλα τα μέρη «να αποφύγουν βήματα τα οποία θα κλιμάκωναν την κατάσταση». «Ενθαρρύνουμε όλους να παραμείνουν εντός των πλαισίων του Δικαίου της Θάλασσας», είπε.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι «συνεργαζόμαστε σθεναρά στα διεθνή θέματα, στον ΟΗΕ και στον Οργανισμό Συνεργασίας και Ασφάλειας στην Ευρώπη και εκτιμούμε τη συμβολή της Κύπρου στην προώθηση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ».

Για το Κυπριακό, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας υποστήριξε ότι «όπως και σε κάθε άλλο ζήτημα, η Ρωσία είναι ένθερμα υπέρ της επίτευξης συμφωνίας στη βάση των διεθνώς συμφωνημένων αρχών και στην περίπτωση αυτή μιλούμε για τα ψηφίσματα του ΣΑ. Τα ψηφίσματα αυτά περιγράφουν τις παραμέτρους για την εξεύρεση διευθέτησης, η οποία θα είναι αντικείμενο της συμφωνίας και των δύο κοινοτήτων, θα είναι διαρκής και θα είναι αντικείμενο ισχυρής διεθνούς υποστήριξης».

Ο πρόεδρος Χριστόφιας χαρακτήρισε τη θέση της Μόσχας για τις έρευνες ως «ασπίδα για την Κύπρο», σημειώνοντας ότι μετά ακολούθησαν παρόμοιες δηλώσεις άλλων χωρών. «Τηρούμε την ίδια γραμμή στην κατεύθυνση της εφαρμογής των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό. Μία λύση που θα συμφωνηθεί μεταξύ των ηγεσιών των δύο κοινοτήτων», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «ευνοούμε τη σύγκληση μιας διεθνούς διάσκεψης, η οποία, μετά τη συμφωνία στις εσωτερικές πτυχές του προβλήματος, θα εξετάσει αποκλειστικά τις διεθνείς πτυχές του προβλήματος».

Στη συνάντηση παρέστησαν από κυπριακής πλευράς, η υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου και ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ.