Skip to main content

Ρωσικό ιστιοφόρο ανοίγει πανιά για το Άγιο Όρος

Το ρωσικό ιστιοφόρο «ΜIR», που για δύο ημέρες είχε δέσει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, σήμερα ανοίγει πανιά για το Άγιο Όρος.

Το ρωσικό ιστιοφόρο «ΜIR», που για δύο ημέρες είχε δέσει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, σήμερα ανοίγει πανιά για το Άγιο Όρος, όπου, αντιπροσωπεία του πληρώματος θα παραλάβει από τη Μονή Βατοπεδίου, τη ρωσική εικόνα του Αγίου Βλαδίμηρου. Η εικόνα θα βρίσκεται στο «ΜIR» μέχρι το τέλος του χρόνου που θα επιστρέψει στην Αγία Πετρούπολη.

Το φετινό ταξίδι του «ΜIR» (Eιρήνη) εντάσσεται στις εκδηλώσεις εορτασμού για τα 300 χρόνια της δημιουργίας του ρωσικού ναυτικού, από τον Μεγάλο Πέτρο και τις νικηφόρες ναυμαχίες επί των Σουηδών το 1714. Το πλοίο ταξιδεύει και συμμετέχει σε εκδηλώσεις σε λιμάνια της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας. Πριν καταπλεύσει στη Θεσσαλονίκη ταξίδεψε από το Νοβοροσίσκ για σαράντα ολόκληρες μέρες κάνοντας τον περίπλου της Ευρώπης, μέσω της Βαλτικής, της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας για να φτάσει στο Σότσι για τους ρωσικούς Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Επόμενος, ελληνικός σταθμός του τρικάταρτου ιστιοφόρου θα είναι η Αλεξανδρούπολη.

Το ρωσικό τρικάταρτο μπορεί να ταξιδεύσει ακόμη και με πολύ ισχυρούς ανέμους έντασης μέχρι δέκα μποφόρ. Έχει μήκος 109 μέτρα, ύψος περίπου 50 από την επιφάνεια του νερού και κινείται με ταχύτητα 5 έως και 20 μιλίων, αναλόγως εάν χρησιμοποιεί τις μηχανές ή τα πανιά του.

Το «ΜIR» συμμετέχει σε αγώνες της κατηγορίας του και πολύ συχνά τερματίζει μέσα στις πρώτες θέσεις, έχοντας αποσπάσει διεθνή βραβεία. Αποτελεί, λόγω του σχεδιασμού του, ένα ξεχωριστό «πρεσβευτή» της χώρας του στο εξωτερικό, καθώς μεταφέρει εκτός του 37μελούς πληρώματος και 140 φοιτητές ρωσικών πανεπιστημίων, ναυτικών και άλλων σχολών.

Το «ΜIR» κατασκευάστηκε το 1987 στην Πολωνία για λογαριασμό της τότε Σοβιετικής Ένωσης. Υπάρχουν άλλα πέντε σαν κι αυτό που ταξιδεύουν στις θάλασσες, «εκπροσωπώντας» τη Ρωσία σε διάφορες αθλητικές και πολιτιστικές διοργανώσεις.