Skip to main content

Ρωσικός δάκτυλος στο δημοψήφισμα για το Brexit;

Έκθεση των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών κάνει λόγο για παρέμβαση της Ρωσίας σε κρίσιμα εθνικά ζητήματα της Μεγάλης Βρετανίας

Τάραξε τα πολιτικά ύδατα στη Βρετανία η έκθεση των μυστικών υπηρεσιών για παρεμβάσεις της Ρωσίας σε εσωτερικές υποθέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου.

Με τη σειρά της τώρα η βρετανική κυβέρνηση υπόσχεται αυστηρότερη νομοθεσία για υποθέσεις ξένης παρέμβασης σε κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις.

O νέος νόμος θα υποχρεώνει την καταγραφή όλων των φερόμενων ως διπλωματών, οι οποίοι στην πραγματικότητα είναι πράκτορες ξένων μυστικών υπηρεσιών. Η καταγραφή τους θα διευκολύνει τις διωκτικές αρχές να παρακολουθούν κάθε ύποπτη κίνησή τους, δήλωσε στο BBC, ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς.

Κρεμλίνο: Πρόκειται για fake news

Η Κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, αναγκάζεται να προχωρήσει σε ένα τόσο δραστικό μέτρο μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης των μυστικών υπηρεσιών αναφορικά με παρεμβάσεις του Κρεμλίνου στα δημοψηφίσματα του 2014 για την ανεξαρτησία της Σκωτίας και του 2016 για το Brexit.

Τα ευρήματα της έκθεσης αναμένεται να αναλυθούν διεξοδικά από την αρμόδια για την εθνική ασφάλεια επιτροπή της Βουλής των Κοινοτήτων.

Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αποκάλεσε ωστόσο την έκθεση «fake news», στόχος της οποίας είναι η κλιμάκωση της δαιμονοποίησης και της περαιτέρω απομόνωσης της Ρωσίας.

Mαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

Πηγή: Deutsche Welle