Σάββατο 31 Ιουλίου 2021
x

ΡΟΤ ΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:ΙΣΧΥΡΗ Η ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ

«Στεκόμαστε μπροστά από το μνημείο του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη για να δείξουμε ότι δεν ξεχνάμε τα θύματα», τόνισε ο Γερμανός υφΥΠΕΞ.

Ως προσωπική του δέσμευση χαρακτήρισε την ενδυνάμωση των σχέσεων με την ισραηλιτική κοινότητα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Μάικλ Ροτ αφότου κατέθεσε στεφάνι για τα θύματα του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη στο μνημείο στην Πλατεία Ελευθερίας.

Ο Γερμανός υφΥΠΕΞ μίλησε για τη σημασία της αναβίωσης της μνήμης όλων εκείνων των ανθρώπων που δολοφονήθηκαν από τη ναζιστική Γερμανία. «Στέκομαι σήμερα εδώ μαζί με τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας (ΚΙΣ), Δαυίδ Σαλτιέλ, μπροστά από το μνημείο του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη για να τιμήσουμε τα θύματα του Ολοκαυτώματος της πόλης. Για όλα εκείνα τα παιδιά, τις γυναίκες και τους άνδρες που εκτελέστηκαν από τις θηριωδίες των Ναζί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μίκαελ Ροτ.Ο ίδιος υπογράμμισε πως «τα θύματα και οι επιζήσαντες δεν πρέπει ποτέ να ξεχαστούν. Μας θυμίζουν την ευθύνη μας να πολεμάμε απέναντι στον αντισημιτισμό, τον ρατσισμό, το μίσος κατά των Ρομά και την ομοφοβία καθημερινά».

Στο ίδιο κλίμα, ο Γερμανός υφΥΠΕΞ σημείωσε πως «η Γερμανία ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της για τη στήριξη της δημιουργίας του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, που ελπίζουμε ότι θα ξεκινήσει φέτος».

«Είναι ευθύνη μας να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη τους και να διδάξουμε ειδικά στους νεότερους την αξία του σεβασμού προς τον συνάνθρωπο», κατέληξε ο κ. Ροτ.

Από την πλευρά του, ο Δαυίδ Σαλτιέλ ευχαρίστησε τον Γερμανό υφΥΠΕΞ για την παρουσία του εδώ, καθώς και για τη συνδρομή του στην εκπόνηση του έργου. «Κανείς δεν πρέπει να ξεχάσει τις βιαιότητες και τις εκτελέσεις των ναζιστών», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Αυτό το οποίο μπορώ να πω είναι ότι πραγματικά θεωρώ πως φέτος, το 2021, θα ξεκινήσουμε την ανοικοδόμηση του Μουσείου Ολοκαυτώματος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΚΙΣΕ.Στη συνέχεια, ο Γερμανός υφΥΠΕΞ μαζί με τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης επισκέφθηκαν τα γραφεία της εβραϊκής κοινότητας.

A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ