Skip to main content

Ρουμανία: 100 νέες εταιρείες ιδρύονται κάθε χρόνο από βορειοελλαδίτες

Το 1/3 των νέων επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων που ανοίγουν στη Ρουμανία είναι από τη Βόρεια Ελλάδα – Οι κλάδοι με τη μεγαλύτερη κινητικότητα

Έντονο είναι το ενδιαφέρον των βορειοελλαδιτών για την πραγματοποίηση επενδύσεων στη Ρουμανία, κυρίως στους κλάδους της τεχνολογίας, των υπηρεσιών υγείας, του εμπορίου και των ακινήτων.

Σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν τη συγκεκριμένη αγορά, αυτή τη στιγμή δραστηριοποιούνται 6.500-7.000 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων στη Ρουμανία και κάθε χρόνο δημιουργούνται 250-300 νέες, εκ των οποίων περίπου 30% από κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας. Άλλωστε, οι επενδύσεις από την Ελλάδα στη Ρουμανία ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ, ποσό που αποτελεί τη μεγαλύτερη τοποθέτηση κεφαλαίων από την Ελλάδα σε χώρα του εξωτερικού.

Από αυτούς που κάνουν το επιχειρηματικό βήμα στη Ρουμανία, ένα ποσοστό περίπου 40% είναι ενεργοί επιχειρηματίες στην Ελλάδα, δηλαδή διατηρούν την εταιρεία τους εδώ και ανοίγουν άλλη στη Ρουμανία, περίπου το 40% διακόπτουν τη δραστηριότητά τους στην Ελλάδα, ενώ περίπου ένας στους πέντε κάνει τα πρώτα του επιχειρηματικά βήματα στη φιλόξενη για τις ξένες επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα χώρα.

Σημειώνεται πως στη Ρουμανία εταιρείες με τζίρο έως 1 εκατ. ευρώ θεωρούνται μικροεταιρείες και φορολογούνται με 1-3% επί του τζίρου, ενώ για κύκλο εργασιών άνω του 1 εκατ. ευρώ υπάρχει φορολογία 16% επί των κερδών. Ακόμη, το μέρισμα είναι προαιρετικό και ο φόρος σε αυτό ανέρχεται σε 5%. Επίσης, δεν υπάρχει υποχρέωση ασφάλισης. Παράλληλα, για εταιρείες με τζίρο έως 60.000 ευρώ υπάρχει η δυνατότητα μη χρέωσης ΦΠΑ σε πελάτες εντός των γεωγραφικών ορίων της χώρας.

Την αυξημένη κινητικότητα από τη Βόρεια Ελλάδα προς τη Ρουμανία διαπίστωσε ο Ηλίας Παπαγεωργιάδης, επικεφαλής της More Consulting, μέλος του ομίλου εταιρειών More με έδρα το Βουκουρέστι, κατά τη διάρκεια B2B συναντήσεων που είχε στη Θεσσαλονίκη με ανθρώπους που θέλουν να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά στη Ρουμανία.

Όπως λέει ο ίδιος, η Ρουμανία είναι μία χώρα με πολλές ευκαιρίες, αλλά και προκλήσεις, καθώς το φορολογικό σύστημα είναι μεν ευνοϊκό, αλλά και αυστηρό, ακολουθώντας γερμανικό μοντέλο ελέγχων. «Στη Ρουμανία πηγαίνουν αυτοί που ψάχνουν κάτι πιο σοβαρό σε σχέση με τη Βουλγαρία και όσοι θέλουν να μπουν σε μία μεγάλη αγορά. Πρόκειται για την πιο πλούσια χώρα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Πριν από 6 χρόνια είχε ΑΕΠ 130 δισ. και φέτος αγγίξει τα 195 δισ. ευρώ. Το Βουκουρέστι έχει εισόδημα 30% μεγαλύτερο από την Αθήνα και ΑΕΠ μεγαλύτερο από τη Βουλγαρία. Φέτος οι εξαγωγές τους αναμένονται στα 60-70 δισ. ευρώ, ένα νούμερο που στην Ελλάδα δεν μπορούμε ούτε να το διανοηθούμε», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργιάδη, που δραστηριοποιείται στη Ρουμανία τα τελευταία 15 χρόνια, η χώρα προσελκύει μεγάλες επενδύσεις τόσο από δυτικές χώρες, όσο και από αραβόφωνες. «Την στιγμή που άλλες χώρες τρέχουν να εκμεταλλευθούν τις ευκαιρίες που τους προσφέρει η Ρουμανία, η Ελλάδα ακόμη κοιτάει», αναφέρει.

Ο ίδιος παρατηρεί επενδυτικές ευκαιρίες σε πλήθος κλάδων, όπως οι υπηρεσίες, η παραγωγή τροφίμων, ο ιατρικός εξοπλισμός, η βιομηχανία (σσ: η μεγαλύτερη επένδυση που «τρέχει» σε ευρωπαϊκό επίπεδο στον κλάδο της γαλακτοβιομηχανίας είναι από την Όλυμπος στη Ρουμανία και αφορά 20 εκατ. ευρώ για νέα γραμμή παραγωγής), τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και το εμπόριο.

«Αν μπεις σε ένα σουπερμάρκετ στη Ρουμανία, περίπου το 10-20% των προϊόντων είτε έχουν παραχθεί στην Ελλάδα είτε έχουν παραχθεί στη Ρουμανία από εταιρεία ελληνικών συμφερόντων», λέει ο κ. Παπαγεωργιάδης.

Η Ρουμανία και ειδικότερα το Βουκουρέστι προσφέρει ευκαιρίες και στον κλάδο της τεχνολογίας. Εταιρείες όπως η Amazon και η Google παράγουν software στη χώρα, ενώ στον συγκεκριμένο κλάδο απασχολούνται πάνω από 250.000 υπάλληλοι με μισθούς από 2.500 έως 10.000 ευρώ μηνιαίως. Παράλληλα, η ρουμανική κυβέρνηση δίνει έμφαση στη νεοφυή επιχειρηματικότητα χρηματοδοτώντας startups με κεφάλαια έως 43.000 ευρώ.

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον και για τις επενδύσεις στα ακίνητα, όπου οι Έλληνες αποτελούν τους σημαντικότερους διεθνείς παίκτες στη χώρα. Μία μέση ελληνική επένδυση στα ακίνητα στη Ρουμανία ανέρχεται σε 200.000-500.000 ευρώ.

Ο Ηλίας Παπαγεωργιάδης, μαζί με τον αδερφό του Γρηγόρη, δραστηριοποιούνται στη Ρουμανία από το 2003. Ήταν εκδότης τοπικής εφημερίδας στην Πιερία, ωστόσο αναζήτησε επαγγελματικές ευκαιρίες εκτός Ελλάδας, καθώς, όπως λέει, προέβλεψε ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. «Είδα ότι ο κόσμος δεν είχε ιδιαίτερη όρεξη να δουλέψει στην πλειοψηφία. Οι λιγότεροι δεν γίνεται να τρέφουν τους περισσότερους. Όλοι ήθελαν να μπουν στο δημόσιο. Έβλεπα ότι τα νούμερα των δημόσιων οικονομικών δεν έβγαιναν. Ειδικά όταν ήρθε η ΝΔ έκανε ήπια προσαρμογή, αντί να κάνει τομές», εξηγεί.

Σήμερα ο όμιλος More, εκτός από τη συμβουλευτική επιχειρήσεων, δραστηριοποιείται στους εξής κλάδους:

Στα ακίνητα, με την More Real Estate Services, η οποία επί σειρά ετών έχει επιλεγεί στις 10 κορυφαίες συμβουλευτικές – μεσιτικές εταιρείες στον χώρο των ακινήτων της Ρουμανίας, έχοντας εξυπηρετήσει επενδυτές από 42 διαφορετικές χώρες. 

Στην ενέργεια, με την More Green Energy, που ασχολείται με έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και κυρίως βιομάζα και βιοαέριο. Ο κ. Παπαγεωργιάδης είναι πρόεδρος του ρουμανικού συνδέσμου βιομάζας και βιοαερίου και εκλεγμένος στο ΔΣ του ευρωπαϊκού συνδέσμου βιομάζας. Όπως λέει, για τον συγκεκριμένο κλάδο έχει κατατεθεί νόμος στη Βουλή που μόλις εγκριθεί θα ανοίξει αγορά περίπου ενός δισ. ευρώ.

Στο εμπόριο, με την Bio Commerce, η οποία, με ετήσιο τζίρο περίπου 2,5 εκατ. ευρώ, δραστηριοποιείται στη διανομή βιολογικών φρουτολαχανικών στη Ρουμανία.

«Όσο ο κόσμος πληρώνει και δεν βλέπει φως θέλει να ανοιχτεί σε μια νέα αγορά. Στην Ελλάδα ό,τι κέρδος και να βγάλεις θα σου πάρει η εφορία το 80%. Για να σταματήσει το κύμα φυγής στο εξωτερικό θα πρέπει να εξυπηρετούμε το επιχειρείν. Θα είμαι ο πρώτος που θα κάνω καμπάνια στους ξένους να επενδύσουν στην Ελλάδα, όταν η Ελλάδα αποφασίσει ότι θέλει ξένους επενδυτές», καταλήγει ο κ. Παπαγεωργιάδης.