Skip to main content

Ρουμανία: Πιο κοντά στο έργο του αγωγού South Stream

Συμφωνία για την εκπόνηση μελετών βιωσιμότητας του έργου, που αφορά το τμήμα του αγωγού «South Stream», ο οποίος θα διέρχεται από το ρουμανικό έδαφος, υπεγράφη, στο Βουκουρέστι.
Συμφωνία για την εκπόνηση μελετών βιωσιμότητας του έργου, που αφορά το τμήμα του αγωγού «South Stream», ο οποίος θα διέρχεται από το ρουμανικό έδαφος, υπεγράφη, στο Βουκουρέστι, στο πλαίσιο των επαφών που έχει στη ρουμανική πρωτεύουσα, ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρίας ενέργειας «Gazprom», Αλεξέι Μίλερ.

Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε, οι δύο πλευρές (Ρουμανία και Ρωσία) θα συστήσουν κοινή ομάδα εργασίας για την εκπόνηση των μελετών.

Σε δηλώσεις του, έπειτα από τη συνάντηση με τον Ρουμάνο πρωθυπουργό Εμίλ Μποκ, ο κ. Μίλερ κατέστησε σαφές ότι δεν έχει καμία αμφιβολία σχετικά με τη χρηματοδότηση του έργου του «South Stream» ή το χρόνο ολοκλήρωσης της κατασκευής του.

Εξάλλου, η Gazprom και η ρουμανική διαχειρίστρια και παραγωγός φυσικού αερίου Transgaz, εξετάζουν το ενδεχόμενο να προτείνουν την υπογραφή διακυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ της Ρουμανίας και της Ρωσίας, για την υλοποίηση του έργου του αγωγού φυσικού αερίου «South Stream».

Οι δύο εταιρίες εξετάζουν αυτό το ενδεχόμενο, με χρονικό «προσανατολισμό» το α΄εξάμηνο του 2011. Μία άλλη προϋπόθεση που πρέπει να εκπληρωθεί για την υλοποίηση του ενδεχομένου αφορά τα αποτελέσματα των μελετών βιωσιμότητας, τα οποία θα πρέπει να περιλαμβάνουν θετικά συμπεράσματα, επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Gazprom.

Η συμφωνία, θα αποτελέσει, ουσιαστικά, το νομικό πλαίσιο για την υλοποίηση, στη Ρουμανία, του έργου του αγωγού «South Stream». Σε περίπτωση που υπογραφεί η διακυβερνητική συμφωνία, οι δύο πλευρές θα καταβάλλουν προσπάθειες για την ολοκλήρωση των απαραίτητων ενεργειών, σε επίπεδο εταιριών.