Skip to main content

Ρουμπινί:Προβληματισμός για το εύκολο χρήμα από τα πακέτα στήριξης

Το εύκολο χρήμα από τα πακέτα στήριξης και τα μηδενικά επιτόκια, ίσως δημιουργήσουν νέες φούσκες στις κεφαλαιαγορές και αγορές εμπορευμάτων.
Προειδοποιεί ο Νουριέλ Ρουμπινί, ότι το εύκολο χρήμα από τα πακέτα στήριξης και τα μηδενικά επιτόκια, ίσως δημιουργήσουν νέες φούσκες στις κεφαλαιαγορές και αγορές εμπορευμάτων. Σύμφωνα με τον ίδιο η αποτίμηση των κεφαλαιαγορών και των εμπορευμάτων, δεν έχουν ήδη καμία σχέση με τη σταδιακή και αργή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

«Οι αγορές ανέβηκαν πολύ, ταχύτατα και πολύ γρήγορα», δήλωσε από την Κωνσταντινούπολη ο Νουριέλ Ρουμπινί, προσθέτοντας, «Βλέπω την πιθανότητα διόρθωσης, ιδίως όταν οι αγορές συνειδοποιήσουν ότι η ανάκαμψη δεν είναι τόσο γρήγορη και ούτε έχει σχήμα V,αλλά περισσότερο κλίνει προς σχήμα U. Αυτό ίσως συμβεί στο τέταρτο τρίμηνο ή στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους».

Οι μετοχές έχουν καταγράψει άλμα παγκοσμίως τους τελευταίους έξι μήνες καθώς ενισχύονται οι ενδείξεις για έξοδο της οικονομίας από τη μεγαλύτερη ύφεση από τη δεκαετία του 30.. Ο Standard & Poor’s 500 έχει κάνει άλμα 51% από τις αρχές Μαρτίου, οπότε είχε πιάσει χαμηλό 12ετίας, ενώ ο δείκτης βαρόμετρο για τις μετοχές της Ευρώπης, οDow Jones Stoxx 600 είναι πάνω κατά 48%.

Η ευφορία που έχει δημιουργηθεί στις αγορές είναι, όμως, σε πλήρη αντίθεση με τους επιφυλακτικούς τόνους της ομάδας G-7 που συνεδρίασε χθες στην Κωνσταντινούπολη και η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι προοπτικές της ανάπτυξης παραμένουν εύθραστες.

«Η πραγματική οικονομία δύσκολα ανακάμπτει ενώ οι αγορές συνεχίζουν στο δρόμο τους», συμπλήρωνε ο Νουριέλ Ρουμπινί, προσθέτοντας, «εάν η ανάπτυξη δεν έρθει γρήγορα τελικά οι αγορές θα ξεφουσκώσουν και θα διορθωθούν οι αποτιμήσεις προκειμένου να είναι συμβατές με την πορεία της οικονομίας».

Ανέφερε επίσης ότι χρειαζόμαστε τα νομισματικά και δημοσιονομικά πακέτα στήριξης, προκειμένου να αποφευχθεί κάποια ανατροπή ή ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού, υπογράμμισε, ωστόσο, ότι το εύκολο χρήμα έχει αρχίσει να δημιουργεί φούσκες στις αγορές μετοχών και εμπορευμάτων αλλά και στο χρηματοπιστωτικό τομέα και στις αναδυόμενες αγορές.


Στο ίδιο μήκος κύματος και ο νομπελίστας οικονομολόγος, Μάϊκλ Σπενς, ο οποίος πριν από έναν μήνα δήλωνε ότι η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας είναι πολύ πιο βραδεία από ότι αντανακλούν οι αγορές, γεγονός που ενισχύει τις πιθανότητες για μία διόρθωση των μετοχών..

Το παγκόσμιο ράλι στις κεφαλαιαγορές, έχει οδηγήσει από τις 9 Μαρτίου σε αύξηση της κεφαλαιοποίησης κατά 20,1 τρισ. δολ.. ενώ οι κυβερνήσεις έχουν διοχετεύσει στην αγορά 2 τρισ. δολ. μέσω των πακέτων στήριξης και την ίδια ώρα οι κεντρικές τράπεζες έχουν διατηρήσει κοντά σε μηδενικά επίπεδα τα επιτόκια.