Skip to main content

Ρίβλιν: Να δημιουργήσουμε ένα κόσμο που θα φωνάξει «Ποτέ πια!»

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ρούβεν Ρίβλιν ξεκίνησε με μερικούς στίχους της Βίβλου, συμβολικά στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Μήνυμα ότι «το Ολοκαύτωμα δεν είναι μόνο εβραϊκό θέμα, αλλά αφορά την παγκόσμια κοινότητα», έστειλε ο Ισραηλινός πρόεδρος Ρούβεν Ρίβλιν κατά την ομιλία του στην τελετή θεμελίωσης του Μουσείου Ολοκαυτώματος, στη Θεσσαλονίκη.

Όπως σημείωσε, «το Μουσείο που θα ανεγερθεί εδώ οφείλει να γίνει μάρτυρας της υποχρέωσής μας να δημιουργήσουμε έναν κόσμο που θα φωνάξει το "ποτέ πια!"»

Ο Ισραηλινός πρόεδρος ξεκίνησε με μερικούς στίχους της Βίβλου, συμβολικά στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

«Στην Θεσσαλονίκη ήταν μια σημαντική εβραϊκή κοινότητα, η μεγαλύτερη στην Ελλάδα, γεμάτη ζωή, με πολιτιστικό, θρησκευτικό πλούτο. Οι Εβραίοι αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής δημοκρατίας. Μέσα σε πέντε μήνες εξολοθρεύτηκε περίπου το 90% των Εβραίων της Ελλάδας στα στρατόπεδα θανάτου», ανέφερε.

«Το Ολοκαύτωμα δεν είναι μόνο εβραϊκό θέμα. Αποτελεί και εθνική υπόθεση της Ελλάδας. Το μουσείο που θα ανεγερθεί οφείλει να εκφράσει τις τραγικές στιγμές εξολόθρευσης της εβραϊκής κοινότητας. Να δημιουργήσουμε έναν κόσμο που θα φωνάξει πραγματικά το ποτέ πια, το never again. Είναι ένα διεθνές μήνυμα που δείχνει ότι αυτά τα πράγματα δεν πρέπει ποτέ να επαναληφθούν στον κόσμο μας», τόνισε ο Ισραηλινός πρόεδρος στην ομιλία του.