Skip to main content

Sadimac: Εταιρεία από το Μελισσοχώρι παίζει στα δάχτυλα την επεξεργασία ξύλου

Με εμπειρία 41 ετών στον κλάδο, η επιχείρηση του Σάββα Πουλτουρτζίδη πρωτοπορεί στην παραγωγή κοπτικών εργαλείων με πάνω από 5.000 κωδικούς

Έχει μια ιδιαίτερη σχέση με τα ξυλουργικά κοπτικά εργαλεία, τα καταλαβαίνει, ξέρει πώς λειτουργούν, αλλά και πώς συμπεριφέρονται σε κάθε συνθήκη. Άλλωστε, θεωρείται από τους πλέον έμπειρους στον κλάδο της επεξεργασίας ξύλου στην Ελλάδα, με τον οποίο άρχισε να ασχολείται το 1978. Ο Σάββας Πουλτουρτζίδης δημιούργησε πριν από 41 χρόνια τη Sadimac, μια πρωτοπόρα εταιρεία στον κλάδο των εργαλείων και των μηχανημάτων ξύλου, η οποία ξεκίνησε από έναν μικρό χώρο 90 τ.μ. στους Αμπελόκηπους και έφτασε να διαθέτει σήμερα μια μονάδα 3.000 τ.μ. στο Μελισσοχώρι, με παραγωγή άνω των 5.000 κωδικών κοπτικών εργαλείων για ξύλο και μέταλλο, αλλά και με μια σημαντική αντιπροσωπεία στα μηχανήματα επεξεργασίας ξύλου για τη Βόρεια Ελλάδα, την Ήπειρο και τη Θεσσαλία, αυτή της ιταλικής SCM GROUP.

Σε κάποιους κωδικούς μάλιστα, όπως τα κοπτικά εργαλεία με διαμάντια, τα οποία έχουν σημαντικά μεγαλύτερη διάρκεια κοπής έναντι των παραδοσιακών εργαλείων, η Sadimac είναι η μοναδική παραγωγός στα Βαλκάνια και μία από τις λίγες στην Ευρώπη. Άλλωστε, όπως λέει στη Voria ο Σάββας Πουλτουρτζίδης, η Sadimac είναι πάντα μπροστά στις εξελίξεις, αφού σχεδιάζει και δοκιμάζει συνεχώς νέες και βελτιωμένες τεχνολογίες και υλικά, ώστε να μεγιστοποιήσει την απόδοση των προϊόντων της.

Αυτό το διάστημα η εταιρεία δρομολογεί μια νέα επένδυση με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης την τριετία, προϋπολογισμού 2-2,5 εκατ.ευρώ, για την αγορά τριών νέων CNC μηχανημάτων, αλλά και την επέκταση των παραγωγικών της εγκαταστάσεων κατά 1.500 τ.μ, ώστε να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση για ακόμα ποιοτικότερα προϊόντα, αλλά και σε νέες εξαγωγικές προκλήσεις. Σήμερα η Sadimac, που απασχολεί 30 άτομα, εξάγει κυρίως σε Κύπρο, Βουλγαρία και Αλβανία, είναι όμως ανοιχτή στην προσέγγιση κι άλλων ξένων αγορών.

Μια ιστορία 41 ετών

Ο Σάββας Πουλτουρτζίδης ξεκίνησε ως πωλητής σε μια εταιρεία με κοπτικά εργαλεία και μηχανήματα ξύλου. Σύντομα όμως αποφάσισε ότι ήθελε να δημιουργήσει κάτι δικό του και το 1981 έστησε την επιχείρησή του, η οποία αρχικά εστίασε στο service κοπτικών εργαλείων και στη συνέχεια στο εμπόριο μηχανημάτων ξύλου.

Το όνομα Sadimac δεν είναι τυχαίο. Κρύβει μέσα του το όνομα Σάββας, αλλά και το όνομα Διομήδης –του πατέρα του δημιουργού της- και συμπληρώνεται από το machine (μηχάνημα). Μάλιστα, σε πολύ λίγο χρόνο αντιγράφηκε σε πολλές χώρες, οπότε ο Σάββας Πουλτουρτζίδης αναγκάστηκε να το κατοχυρώσει διεθνώς.

Το 2002, σε μια προσπάθεια να εξελίξει την παροχή της υπηρεσίας του service, αποφεύγοντας την αποστολή των εργαλείων στο εξωτερικό, όπως έκανε μέχρι τότε με μεγάλο χρονικό κόστος, η εταιρεία μετεγκαταστάθηκε στο Μελισσοχώρι σε έναν χώρο 3.000 τ.μ. Βλέποντας ο Σάββας Πουλτουρτζίδης πως η δουλειά απέδιδε, αλλά και εντοπίζοντας ένα κενό στην αγορά των ξυλουργικών κοπτικών εργαλείων, έκανε το τολμηρό βήμα να μπει το 2009 στην παραγωγή τους. Τότε οι παραγωγές στη χώρα ήταν μικρές, με τις εισαγωγές να υπερτερούν, ενώ τα κοπτικά εργαλεία ήταν περισσότερο παραδοσιακά, χωρίς την τεχνολογική εξέλιξη που χαρακτήριζε τα αντίστοιχα του εξωτερικού. Την ίδια περίοδο η Sadimac πήρε και τη μεγάλη αντιπροσωπεία της SCM GROUP για τη Βόρεια Ελλάδα.

Η παραγωγή δεν ήταν εύκολη υπόθεση, αφού απαιτούσε τεχνολογικά προηγμένο εξοπλισμό ακριβείας και σημαντικές επενδύσεις. Μάλιστα, ο Σάββας Πουλτουρτζίδης πέρασε από όλα τα στάδια, μαθαίνοντας σφαιρικά το αντικείμενο, ενώ μελέτησε σε βάθος και την επιπλοβιομηχανία, όπου κατά κύριο λόγο απευθυνόταν η εταιρεία του, ώστε να κατανοήσει τις απαιτήσεις των πελατών του και να μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες τους.

Αυτή η κατανόηση των αναγκών του πελατολογίου του έφερε και την παραγωγή custom made προϊόντων ακόμα και στην πιο μικρή διάσταση ανοχής (1 εκατοστό του χιλιοστού) και μάλιστα με πολύ γρήγορη παράδοση. Μεταξύ των υπηρεσιών της Sadimac είναι σήμερα και η συμβουλευτική προς τους πελάτες για την αγορά του σωστού μηχανήματος και τον βέλτιστο χειρισμό αυτού, η εκπαίδευση, αλλά και η τεχνική υποστήριξη.

Η απόφαση του Σάββα Πουλτουρτζίδη να μπει στην παραγωγή, όπως εξηγεί, ήταν περισσότερο μια συναισθηματική και πατριωτική κίνηση. Μέχρι τότε έμενε με το στόμα ανοιχτό, όταν πήγαινε σε εκθέσεις του εξωτερικού, μέχρι που συνειδητοποίησε ότι μπορούσε κι εκείνος να φτιάξει κοπτικά εργαλεία αντάξια των ξένων.

«Τα κοπτικά εργαλεία είναι γεωμετρία και πάντα καταλάβαινα πως λειτουργούν. Είμαι υπερήφανος για τη Sadimac και που δημιουργώ κάτι που δεν κάνει κάποιος άλλος. Περισσότερο από όλα όμως είμαι ικανοποιημένος γιατί μου αρέσει η δουλειά μου» λέει χαρακτηριστικά.
Η δεύτερη γενιά της Sadimac είναι ήδη ενεργή. Άλλωστε, η κόρη του Σάββα Πουλτουρτζίδη, Ελένη, και ο γιος του, Δήμος έπαιρναν από 14 χρονών γεύση από την εταιρεία και είχαν τριβή με την καθημερινότητά της.