Skip to main content

Εορταστικό... σαφάρι από 100 φορο-ελεγκτές στη Βόρεια Ελλάδα

Μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 100 ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα πραγματοποιήσουν στοχευμένους ελέγχους - Ποιες επιχειρήσεις μπαίνουν στο μικροσκόπιο.

Ξεκινάει από σήμερα το «εορταστικό σαφάρι» της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων της ΑΑΔΕ, που θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, περίοδο κατά την οποία οι εξορμήσεις των ελεγκτών θα είναι καθημερινές.

Ειδικά από την ΥΕΔΔΕ Θεσσαλονίκης, που είναι υπεύθυνη για τη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλία, κατά την εορταστική περίοδο 100 ελεγκτές θα πραγματοποιήσουν στοχευμένους ελέγχους στα «χριστουγεννιάτικα χωριά», όπου πωλούνται εποχικά είδη, στις επιχειρήσεις εστίασης, ψυχαγωγίας και διασκέδασης (μπαρ, ταβέρνες, μουσικές σκηνές, κοσμικά κέντρα κ.λπ.), στους εμπορικούς δρόμους, στις κινέζικες αγορές, καθώς και στη χονδρεμπορική διακίνηση αγαθών.

Σύμφωνα με στελέχη της ΥΕΔΔΕ, η δουλειά των τελευταίων ετών στο πεδίο των ελέγχων αποδίδει, καθώς στην αγορά υπάρχει τάση φορολογικής συμμόρφωσης. Άλλωστε η φορολογική συμμόρφωση, μαζί με τη διασφάλιση των δημοσίων εσόδων και τη διαμόρφωση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού είναι οι τρεις στόχοι των ελεγκτικών μηχανισμών της ΑΑΔΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Δεκέμβριο του 2017, ο οποίος ενσωματώνει το μεγαλύτερο μέρος της εορταστικής περιόδου, η ΥEΔΔΕ Θεσσαλονίκης είχε συγκροτήσει 85 συνεργεία, τα οποία πραγματοποίησαν ελέγχους σε 450 επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Στις 270 από αυτές τις περιπτώσεις –ποσοστό 58%- βεβαιώθηκαν 1060 παραβάσεις.

3.826 έλεγχοι στο 10μηνο

Στο μεταξύ οι «μηχανές» της ΥΕΔΔΕ Θεσσαλονίκης στο 10μηνο του 2018 δούλεψαν στο φουλ, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι ξεπεράστηκαν οι ποσοτικοί στόχοι. Συγκεκριμένα την περίοδο Ιανουάριου – Οκτωβρίου της τρέχουσας χρονιάς οι ελεγκτές της πραγματοποίησαν 3.826 φορολογικούς ελέγχους καλύπτοντας τον ετήσιο στόχο σε ποσοστό 165,2%, με την παραβατικότητα να φτάνει στο 62,73%.

Η εικόνα αυτή αναλύεται ως ακολούθως: Οι 1.581 ήταν στοχευμένοι μερικοί επιτόπιοι φορολογικοί έλεγχοι με ποσοστό παραβατικότητας 60,4%. Οι υπόλοιποι 146 ήταν ειδικοί στοχευμένοι φορολογικοί έλεγχοι σε πρατήρια καυσίμων, τουριστικά καταλύματα και επιχειρήσεις που διενεργούν πωλήσεις μέσω του Διαδικτύου με ποσοστό παραβατικότητας 50%.