Skip to main content

Σαφάρι της ΑΑΔΕ: Ξεκινά τον Σεπτέμβριο διασταυρώσεις εισοδημάτων από ακίνητα

Στο ηλεκτρονικό σύστημα διασταυρώσεων θα περάσουν τον επόμενο μήνα τα στοιχεία 3.259.000 ιδιοκτητών ακινήτων που εισπράττουν εισοδήματα από αυτά

Τελευταία ευκαιρία για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν "ξεχάσει" να δηλώσει τα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις. Μέχρι τα τέλη Αυγούστου μπορούν να υποβάλλουν τροποιητική δήλωση και να δηλώσουν τα πραγματικά εισοδήματα που εισέπραξαν, καθώς τον Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη διασταύρωση.

Συγκεκριμένα στο ηλεκτρονικό σύστημα διασταυρώσεων θα περάσουν τον Σεπτέμβριο, τα στοιχεία των 3.259.000 ιδιοκτητών ακινήτων που έχουν εισοδήματα από ακίνητα. Αυτό σημαίνει ότι θα ελεγχθούν όλοι. Όχι μόνο όσοι έχουν εισοδήματα από Airbnb αλλά και όσοι μισθώνουν με συμβόλαιο τα ακίνητα που διαθέτουν.

Έτσι λοιπόν με την ολοκλήρωση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων το ηλεκτρονικό πρόγραμμα θα ελέγξει εάν τα δηλωθέντα εισοδήματα είναι τα ίδια με αυτά που έχουν δηλώσει οι ενοικιαστές, ενώ για όσους έχουν εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις οι έλεγχοι θα γίνουν με βάση τα δεδομένα που έχουν ληφθεί από τις πλατφόρμα τύπου Airbnb, αλλά και τα πιστωτικά ιδρύματα.

Οσα αναγράφονται στο έντυπο Ε2 θα διασταυρωθούν με τα στοιχεία που έχουν ληφθεί από τις πλατφόρμες Airbnb, Booking.com και VRBO όπως προβλέπεται στο πρωτόκολλο συνεργασίας που έχουν υπογράψει. Στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί ότι ακίνητα δεν έχουν δηλωθεί στο "Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής", είτε αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (Α.Μ.Α.) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (Μ.Α.Γ.) τότε αποστέλλονται στις Δ.Ο.Υ. τα στοιχεία των ακινήτων και των "Διαχειριστών" και οι ιδιοκτήτες καλούνται στην Εφορία προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις.

Η συμφωνία είναι του 2021 και προβλέπει ότι για να μπορέσει ιδιοκτήτης ή διαχειριστής ακινήτου να καταχωρίσει το ακίνητό του στις ανωτέρω πλατφόρμες θα πρέπει να συμπληρώνει υποχρεωτικά τον αριθμό καταχώρισης του ακινήτου που τηρείται στο μητρώο βραχυχρόνιας μίσθωσης της ΑΑΔΕ. Ακίνητα που θα "ανεβαίνουν" στην πλατφόρμα χωρίς τον σχετικό αριθμό θα απορρίπτονται από το σύστημα αυτόματα. Με τον τρόπο αυτό η εφορία θα γνωρίζει επ’ ακριβώς τον αριθμό των ακινήτων που μισθώνονται αλλά και τα εισοδήματα που εισπράττει ο ιδιοκτήτης – διαχειριστής.

Τα πρόστιμα αφορούν τις ακόλουθες παραβάσεις:

– Παράλειψη εγγραφής στο "Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής".

– Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο "Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής" στην ανάρτηση του "Ακινήτου" στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής.

– Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) στην ανάρτηση του "Ακινήτου" στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής, από τους "Διαχειριστές" για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο "Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής".

Το πρόστιμο που προβλέπεται για κάθε παράβαση ανέρχεται σε 5.000 ευρώ, το οποίο διπλασιάζεται (10.000 ευρώ) για τη δεύτερη παράβαση. Για κάθε επόμενη παράβαση, από την τρίτη και μετά, εντός του ίδιου έτους, το πρόστιμο επιβάλλεται στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος, δηλαδή 20.000 ευρώ (5.000Χ4).

Στο πλαίσιο των ελέγχων που έχει δρομολογήσει η ΑΑΔΕ:

1. Θα ελεγχθούν όσοι δεν έχουν εγγραφεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και δεν έχουν δηλώσει τα στοιχεία τους. Αυτό, όπως τονίζουν τα στελέχη της φορολογικής διοίκησης, είναι πολύ εύκολο να το διαπιστώσει η ΑΑΔΕ, αναζητώντας για παράδειγμα τα ακίνητα που μισθώνονται μέσω των εταιρειών Airbnb, Booking, HomeAway κ.λπ.

2. Τα ποσά που θα δηλωθούν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ θα συγκριθούν με τα τραπεζικά εμβάσματα με τα οποία πληρώνονται οι ιδιοκτήτες. Δηλαδή, η ΑΑΔΕ θα έχει πρόσβαση στα εμβάσματα που αποστέλλονται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Σημειώνεται ότι, προκειμένου ο διαχειριστής ακινήτου να πραγματοποιεί βραχυχρόνιες μισθώσεις, θα πρέπει:

α) Να εισέλθει με τους προσωπικούς του κωδικούς Taxisnet στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής που τηρείται στον ιστότοπο www.aade.gr, ώστε να καταχωρίσει το ακίνητο και να αποκτήσει Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ). Η καταχώριση πραγματοποιείται ανά εκμισθούμενο "Ακίνητο".

β) Να αναρτά τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) στις ψηφιακές πλατφόρμες της οικονομίας του διαμοιρασμού, καθώς και σε κάθε μέσο προβολής.

Πηγή: capital