Skip to main content

Τελικό exit poll: Ευρύ προβάδισμα 8,5% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Πόσα και ποια κόμματα φαίνεται να κάνουν την έκπληξη μπαίνοντας στην Ευρωβουλή. Αναλυτικά τα μεσοσταθμικά ποσοστά που λαμβάνουν. Το exit poll της ΕΡΤ

Καθαρό προβάδισμα, 8,5 ποσοστιαίων μονάδων, στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δίνουν τα τελικά αποτελέσματα του κοινού exit poll πέντε δημοσκοπικών εταιρειών (Pulse, MRB, Alco, Metron Analysis και Marc για τα κανάλια ΑΝΤ1, Alpha, Open, One Channel, Star και ΣΚΑΪ).

Η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό από 32,5-34,5% έναντι ποσοστού από 24-26% για τον ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτο κόμμα το Κίνημα Αλλαγής με ποσοστό από 7,2-8,2%. Το ΚΚΕ φαίνεται να συγκεντρώνει ποσοστό από 5-6%, η ΧΑ από 4-5% και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου επίσης μεταξύ 4-5%. Έκπληξη και για τη Μέρα 25 του Γιάννη Βαρουφάκη που φαίνεται να συγκεντρώνει από 2,2-3,2%.


Καταρρέουν, σύμφωνα με τα exit poll, η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, το Ποτάμι του Σταύρου θεοδωράκη και οι ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου. Η Ένωση Κεντρώων παίρνει από 1-2%, όσο και το Ποτάμι, ενώ το ποσοστό των ΑΝΕΛ μοιάζει σχεδόν με μη ανιχνεύσιμο, αφού προβλέπεται να κυμανθεί από 0,5-1%.

Αναλυτικά τα ποσοστά των κομμάτων:

ΣΥΡΙΖΑ                      24-26%

ΝΔ                              32,5-34,5%

Χρυσή Αυγή                4-5%

ΚΙΝΑΛ                         7,2-8,2%

ΚΚΕ                             5-6%

ΑΝΕΛ                          1-2%

Ενωση Κεντρώων       1-2%

Ποτάμι                         1-2%

Ελληνική Λύση            2,5-4,5%

ΜεΡΑ 25                      2,5-4,5%

Οι έδρες των κομμάτων σύμφωνα με το κοινό exit poll

Σύμφωνα με το κοινό exit poll η Νέα Δημοκρατία κερδίζει από οκτώ έως εννέα έδρες ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έξι με επτά.

Αναλυτικά οι έδρες:

ΣΥΡΙΖΑ                     6-7

ΝΔ                             8-9

Χρυσή Αυγή               1-2

ΚΙΝΑΛ                         2-3

ΚΚΕ                             1-2

Ελληνική Λύση            0-1           

ΜεΡΑ 25                      0-1

Η εκτίμηση στην ΕΡΤ

Προβάδισμα της ΝΔ με ποσοστό 33% έναντι 25 – 25,5% του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει ο Ηλίας Νικολακόπουλος. Ο πολιτικός αναλυτής, μιλώντας στην ΕΡΤ, εκτίμησε ότι η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων στις ευρωεκλογές ανοίγει και φτάνει έως και στις 9 ποσοστιαίες μονάδες.

Σύμφωνα με τον κ. Νικολακόπουλο, τρίτο κόμμα είναι το ΚΙΝΑΛ με ποσοστό 7,5% και ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,5% - 6%.

Τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής υποχωρούν σε ποσοστό 5%, ενώ έκπληξη προκαλεί το ποσοστό της παράταξης «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου που φαίνεται να μπαίνει στην ευρωβουλή με ποσοστό γύρω στο 4%.

Παράλληλα, οριακό είναι το ποσοστό που συγκεντρώνει και το ΜΕΡΑ 25 του Γιάννη Βαρουφάκη, χωρίς ωστόσο κανείς να μπορεί να προβλέψει αν θα επιτύχει την είσοδό του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.