Skip to main content

Σακελλαρίδης: Ζητάμε να αρθεί ο γεωγραφικός αποκλεισμός

Ο διευθυντής του ελληνικού τμήματος της οργάνωσης μίλησε σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τα 2 χρόνια της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκία

Την άρση του γεωγραφικού περιορισμού της προσωρινής παραμονής των προσφύγων στα ελληνικά νησιά, ενόσω εξετάζεται το αίτημα ασύλου τους, ζητά η Διεθνής Αμνηστία όπως τόνισε ο διευθυντής του ελληνικού τμήματος της οργάνωσης, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μιλώντας σε εκδήλωση για τους πρόσφυγες, με αφορμή τα δύο χρόνια εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας και με θέμα : «Ζωές σε Αναμονή», σε αίθουσα του δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

«Εμείς, αυτό που ζητούμε - και εκεί που πραγματικά επιρρίπτουμε και ευθύνες και στην ελληνική κυβέρνηση - είναι ότι ο γεωγραφικός αποκλεισμός πρέπει να αρθεί, είναι το λιγότερο» είπε ο κ. Σακελλαρίδης και υπογράμμισε ότι αυτό θα βοηθούσε στην αποσυμφόρηση των καταυλισμών στα νησιά και την βελτίωση της ζωής των προσφύγων, όσο εξετάζεται το αίτημα ασύλου τους.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, ο κ. Σακελλαρίδης υπογράμμισε ότι η Δ. Αμνηστία από την αρχή είχε εκφράσει «αμφισβητήσεις» και κριτική στη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας.

«Το λιγότερο, που μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή είναι να αρθεί ο γεωγραφικός περιορισμός» είπε ο κ. Σακελλαρίδης. Πρόσθεσε, ότι προφανώς η κίνηση αυτή «δε θα έλυνε όλα τα προβλήματα» της διαχείρισης του προσφυγικού, αλλά τουλάχιστον «θα βοηθούσε στοιχειωδώς αυτούς τους ανθρώπους να διαβιούν υπό καλύτερες συνθήκες, πιο αξιοπρεπείς συνθήκες». «Αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να μεταφέρουμε από τα νησιά, αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να το φέρουμε κι εδώ στη Θεσσαλονίκη» τόνισε ο κ. Σακελλαρίδης.

Ο κ. Σακελλαρίδης χαρακτήρισε «άθλιες» και «δραματικές» τις συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο και στους άλλους καταυλισμούς στα νησιά του Αιγαίου, εξαιτίας της υπερσυγκέντρωσης προσφύγων σε υποδομές με μικρότερες δυνατότητες. Ανέφερε, χαρακτηριστικά, ότι στη Μόρια, ενώ η υποδομή αντέχει έως τρεις χιλιάδες άτομα, σήμερα διαμένουν περίπου πεντέμισι χιλιάδες, ενώ έφτασε κάποια στιγμή στο παρελθόν να φιλοξενεί μέχρι και επτάμισι χιλιάδες άτομα.

«Προφανώς, οι ευθύνες της Ε.Ε. είναι τεράστιες» συνέχισε ο κ. Σακελλαρίδης, αναφερόμενος στο προσφυγικό. Ιδιαίτερα, εστίασε στο πρόγραμμα «relocation», τονίζοντας ότι «τελικώς, οι άνθρωποι που έφυγαν από την Ελλάδα και την Ιταλία δεν ξεπέρασαν ούτε το 30% της συνολικής στόχευσης αυτού του προγράμματος», λόγω της στάσης ορισμένων χωρών, που δεν επέδειξαν την απαιτούμενη «αλληλεγγύη» και στην ουσία «δε συμμορφώθηκαν με τις απαιτήσεις αυτού του προγράμματος».

«Πιστεύουμε ότι αυτό το πρόγραμμα πρέπει να ξεκινήσει πάλι και να λαμβάνει υπόψη και τους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν φτάσει μετά τις 20 Μαρτίου του 2016, μετά, δηλαδή, από την αρχή της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας, τους οποίους δεν συμπεριλάμβανε» είπε ο κ. Σακελλαρίδης.

Για τη δύσκολη εμπειρία της διαμονής του στον καταυλισμό της Μόριας μίλησε ο Χ. από τη Δ. Αφρική, περιγράφοντας μια κατάσταση διαβίωσης κάτω από δύσκολες συνθήκες, με πολλά προβλήματα, στο διάστημα ενός οκταμήνου που έζησε εκεί.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης Καλυψώ Γούλα, αναφέρθηκε στις δράσεις του δήμου για τους πρόσφυγες και κυρίως στο πρόγραμμα «React», με το οποίο δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος, με επικεφαλής τον κεντρικό δήμο, παρέχουν στέγη φιλοξενίας σε 730 άτομα. Η κ. Γούλα υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και θα γίνει προσπάθεια και να διευρυνθεί διότι συμβάλλει στη διατήρηση αξιοπρεπών συνθηκών διαμονής για τους πρόσφυγες στις τοπικές κοινωνίες.

Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ευτυχία Βουτυρά, αναφέρθηκε στις παραδόσεις που έδωσε στο πλαίσιο του θεσμού του Ανοιχτού Πανεπιστημίου, επισημαίνοντας τη θετική επίδραση του θεσμού. Τόνισε ότι τα μαθήματα παρακολούθησαν και πρόσφυγες, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Η αναπληρώτρια καλλιτεχνική διευθύντρια του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Μαρία Τσίμα στάθηκε στο πρόγραμμα για τους πρόσφυγες που υλοποιεί ο θεατρικός οργανισμός και στα θεματικά εργαστήρια, στα οποία συμμετέχουν και πρόσφυγες, ενώ ανέφερε ότι ηθοποιοί και εργαζόμενοι του θεάτρου επισκέπτονται τους καταυλισμούς και δίνουν παραστάσεις για μεγάλους και παιδιά και ψυχαγωγούν τους πρόσφυγες με μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις στους καταυλισμούς.