Skip to main content

Σακελλαροπούλου: Η Θεσσαλονίκη βρίσκει σήμερα τον εξωστρεφή της χαρακτήρα

Κάθε φορά που επισκέπτομαι τη Θεσσαλονίκη γοητεύομαι από τις επάλληλες στοιβάδες της ιστορίας της, είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Τη συγκίνησή της που βρίσκεται ξανά στη Θεσσαλονίκη, την πόλη που η ίδια γεννήθηκε, εξέφρασε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαρόπουλου στη σύντομη ομιλία της μετά την επίσκεψη της στην έκθεση «Στρατιωτικοί Άγιοι στο Βυζάντιο».

«Η Θεσσαλονίκη γενέθλια και αγαπημένη πόλη, έχει αφήσει βαθύ συναισθηματικό αποτύπωμα μέσα μου. Κάθε φορά που την επισκέπτομαι νιώθω την ιδιαίτερη ατμόσφαιρά της σαν προστατευτικό κέλυφος γύρω μου. Επιστρέφω στις αναμνήσεις της παιδικής μου ηλικίας, σε αγαπημένα πρόσωπα, στη γλυκύτητα μιας απλής καθημερινότητας, αλλά και σε στιγμές που ανήκουν πια στην ιστορία, ωστόσο για μένα διατηρούν την απτή ποιότητα του βιώματος που δεν έχει ξεθωριάσει από τον χρόνο. Φωτεινές και σκοτεινές στιγμές. Κάποτε ανοιχτή και πολυπολιτισμική με ένα πλούσιο υπόβαθρο, όπου διασταυρώθηκαν και αλληλεπίδρασαν τρεις θρησκείες, αργότερα εσωστρεφής γεμάτη αναταράξεις και αναστατώσεις, ξεριζωμούς και ξανεμιζώματα, όπως χαρακτηριστικά γράφει ο Μαρκ Μαζάουερ», τόνισε η ίδια υπογραμμίζοντας πως «η Θεσσαλονίκη σήμερα ξαναβρίσκει τον εξωστρεφή της χαρακτήρα».

«Κάθε φορά που την επισκέπτομαι πλουτίζω από τις παραστάσεις της, γοητεύομαι από τις επάλληλες στοιβάδες της ιστορίας της, ενθουσιάζομαι με τις ευφυείς παρεμβάσεις της στον ιστό της πόλης», σημείωσε.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ολοκλήρωσε την ομιλία της αναφερόμενη πάλι στη σημασία της συλλογικής προσπάθειας για την αντιμετώπιση αυτής πανδημίας: «Ελπίζω να δώσαμε αυτό το μήνυμα τις ημέρες αυτές που είμαι εδώ. Όλα είναι δυνατά ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες αρκεί να προσπαθούμε όλοι μαζί».

Ζέρβας: «Ένας αυθεντικός τρόπος εορτασμού»

Η επέτειος της απελευθέρωσης της πόλης μια στιγμή που μας καλεί για να αξιολογήσουμε τον περισσότερο από έναν αιώνα ελεύθερης ζωής για τη Θεσσαλονίκη. Είναι μια πρόκληση που οφείλει να μετασχηματιστεί σε πρόταση», σημείωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας στην προσφώνησή του.

«Φέτος, λόγω των περιορισμών, να προσεγγίσουμε την εθνική εορτή με έναν τρόπο διαφορετικό, πιο εσωτερικό, πιο αυθεντικό. Με μεγάλη αγωνία, όμως με την ψυχή στο παρελθόν αλλά το νου στο μέλλον.
Μια νέα Ελλάδα ονειρευόταν εκείνοι οι Μακεδόνες και οι Έλληνες, για μια νέα Ελλάδα εργαζόμαστε κι εμείς σήμερα», τόνισε.

Το «ευχαριστώ» Ζέρβα για τη συμμετοχή της Προέδρου στα Δημήτρια

Ο δήμαρχος ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη συμμετοχή της στα Δημήτρια η οποία διάβασε επιστολές Εβραίων μητέρων από το γκέτο της Θεσσαλονίκης στους γιους τους στην Αθήνα, μερικές εβδομάδες ή μέρες πριν την αναχώρησή τους προς το Άουσβιτς.

Για τη συμβολή της αυτή, ο κ. Ζέρβας προσέφερε στην Πρόεδρο ως δώρο το «Θ» της Θεσσαλονίκης φιλοτεχνημένο από τον Θεσσαλονικιό γλύπτη, Κωστή Γεωργίου. «Είναι το ελάχιστο ευχαριστώ για εσάς, τη συμμετοχή σας», είπε ο ίδιος σημειώνοντας πως η προσπάθεια των Δημητρίων ήταν να αναδείξουν την ιστορία και τη μνήμη της πόλης μας.