Skip to main content

Σακοράφα για εργασιακό: Αδιανόητη αποδιάρθρωση των ατομικών δικαιωμάτων

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση από τη βουλευτή του ΜέΡΑ25 για το εργασιακό νομοσχέδιο - «Αποκρύπτετε τα υπόλοιπα άρθρα του νομοσχεδίου».

«Όσο ωραία λόγια κι αν χρησιμοποιήσετε, όσο κι αν προσπαθήσετε να κρύψετε την αλήθεια, η πραγματικότητα είναι μία. Το νέο κυβερνητικό νομοσχέδιο είναι μια ακόμη πρόκληση κατά της κοινωνίας» ανέφερε η βουλευτής του ΜέΡΑ 25 Σοφία Σακοράφα μιλώντας στην Ολομέλεια.

Θέλετε, είπε η βουλευτής, «να εγγράψετε στο πολιτικό σας βιογραφικό μία ακόμη τολμηρή μεταρρύθμιση. Γιατί έτσι λέγεται στη γλώσσα του νεοφιλελευθερισμού η αδιανόητη αποδιάρθρωση των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων. Έτσι υλοποιείται στον τομέα της εργασίας το κυβερνητικό δόγμα «η κρίση και η πανδημία σαν ευκαιρία».

Προστατεύετε, είπε η Σοφία Σακοράφα, «λεκτικά το οκτάωρο και τις 40 ώρες την εβδομάδα, το πενθήμερο αλλά το χρησιμοποιείται ως προπέτασμα για να αποκρύψετε, αν είναι δυνατόν, τα υπόλοιπα άρθρα του νομοσχεδίου, που υπηρετούν έναν σκοπό, την καταστρατήγηση και αποδόμηση της προστασίας που ισχύει μέχρι σήμερα. Έτσι χρησιμοποιείτε σαν προπέτασμα και τις μεμονωμένες θετικές δευτερεύουσες διατάξεις του νομοσχεδίου». Θα ήταν όμως πιο ειλικρινές τόνισε η βουλευτής, «εάν λέγατε ότι κατοχυρώνονται τα όρια, οκτάωρο, πενθήμερο, σαράντα ώρες, αλλά σαν κατώτατα και όχι ανώτατα όρια απασχόλησης. Οι σκοπιμότητές σας, γίνονται αμέσως προφανείς και η φιλελεύθερη νομοθετική ευρηματικότητά σας είναι εντελώς προβληματική».

Αναρωτήθηκε «μέχρι ποιον βαθμό θεωρεί η Κυβέρνηση ότι έχει τη δυνατότητα και το δικαίωμα να υποτιμά τη νοημοσύνη όλων των υπολοίπων; Λέτε, κυρίαρχη και επικρατούσα η ατομική σύμβαση κατόπιν δήθεν αιτήματος του εργαζομένου; Υποκρίνεστε ότι είναι ισότιμα μέρη η εργοδοσία και ο εργαζόμενος και μάλιστα ο κάθε εργαζόμενος ξεχωριστά! Λέτε ότι σαν νεοφιλελεύθεροι είστε τολμηροί στις μεταρρυθμίσεις. Αν ήσασταν τολμηροί, όμως, θα είχατε το θάρρος να πείτε ευθέως και ποιος είναι ο σκοπός σας και ποια συμφέροντα επιλέγετε να εξυπηρετήσετε». Κάλεσε την κυβέρνηση να ομολογήσει ότι «στην πολιτική σας άποψη, καλό είναι ότι υπερισχύουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της εργοδοσίας». Εκμεταλλεύεστε, είπε, ότι «απέναντί σας έχετε ένα συνδικαλιστικό κίνημα αλλοτριωμένο στην κεντρική του έκφραση, ένα συνδικαλιστικό κίνημα που οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις έκαναν ό,τι μπορούσαν για να το απαξιώσουν, για να έρχεστε σήμερα και να επικαλείστε αυτή την απαξίωση μιλώντας για «εργατοπατέρες». Γνωστή η μέθοδος σας» τόνισε η βουλευτής του ΜέΡΑ 25.