Skip to main content

Σαλέπι, κουλούρια και αποκαλυπτήρια

Οι επίσημες τελετές τελείωσαν για τη Θεσσαλονίκη. Κάτι η φτώχεια -ΚΑΤΑΡαμένη φτώχεια - κάτι η αλλαγή σελίδας από τον ευθυτενή κι αγέραστο Παπαγεωργόπουλο, στον πιο γήινο και φιλικό Μπουτάρη...
Της Μελίνας Καραπαναγιωτίδου
melkar4@yahoo.gr

 
Οι επίσημες τελετές τελείωσαν για τη Θεσσαλονίκη. Κάτι η φτώχεια -ΚΑΤΑΡαμένη φτώχεια - κάτι η αλλαγή σελίδας από τον ευθυτενή κι αγέραστο Παπαγεωργόπουλο, στον πιο γήινο και φιλικό Μπουτάρη, κάτι η κούραση μας από τις υποσχέσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων, οι εκδηλώσεις με την πιστή εφαρμογή του εθιμικού πρωτοκόλλου, έγιναν αναμνήσεις μιας άλλης εποχής.

Τότε που οι υπουργοί κυρίως της ΝΔ χρησιμοποιούσαν – και με το νόμο – το παλατάκι της Αρετσούς για δεξιώσεις ή μόνιμη κατοικία. Τότε που υπήρχε Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης κι αραιά και που «έψαλλαν» - εκτός από τα σωματεία τα κάλαντα- και οι απανταχού εργαζόμενοι τα συνθήματά τους.

Τότε που «η πόλη μια παρέα» καλούσε τον Σάκη και τη Βανδή, στην Πλατεία Αριστοτέλους και στις σουίτες του Ηλέκτρα και του Μακεδονία Παλλάς. Τότε που την ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου την προετοίμαζαν από τα…Χριστούγεννα για να δείχνει κοσμοπολίτισσα. Τότε που εξήγγειλαν μέσα στην καλή χαρά τη μετεγκατάσταση του εθνικού εκθεσιακού φορέα, τη λειτουργία της ζώνης καινοτομίας, την ζεύξη Αγγελοχωρίου-Καλοχωρίου, την κατασκευή της υποθαλάσσιας, την ολοκλήρωση του ΜΕΤΡΟ σε χρόνο ρεκόρ και την εξωτερική περιφερειακή.

Αυτά -κι άλλα τόσα -να τα ξεχάσετε. Στο εξής θα έχουμε μόνο και κυρίως αποκαλυπτήρια αγαλμάτων  – σήμερα στην παραλία Θεσσαλονίκης και προσεχώς στο Δίον – όπου θα προσφέρεται και δωρεάν …σαλέπι, όπως άλλωστε έγινε πρόσφατα και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Άντε κι ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης, με την άδεια του Δήμου, που προσφάτως έκανε ντου και κατάσχεσε την πραμάτεια των … κουλουρτζήδων!

Άλλωστε έτσι γινόταν από πάντα στην Ελλάδα. Η πρωτεύουσα να κάνει Ολυμπιακούς Αγώνες, οικονομικά εγκλήματα, σκάνδαλα σε προμήθειες, δημόσια έργα με… ιδιωτικά διόδια, λάθη στη διαχείριση των πόρων και στο τέλος η περιφέρεια να τα πληρώνει όλα και αδιαμαρτύρητα. Τώρα θα αλλάξει;