Skip to main content

Σαλμάν Ρουσντί: Εκτοξεύτηκαν οι πωλήσεις των Σατανικών Στίχων μετά τη δολοφονική επίθεση

Σε σοκ παραμένει η διεθνής κοινότητα από την επίθεση με μαχαίρι στον συγγραφέα των Σατανικών Στίχων, ο οποίος είχε πάψει να φοβάται τον φετφά

Διασωληνωμένος και σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει ο διάσημος συγγραφέας, Σαλμάν Ρουσντί, μετά τη δολοφονική επίθεση με μαχαίρι που δέχτηκε την Παρασκευή στη διάρκεια εκδήλωσης στο αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου στην Τσοτόουα στο βορειοδυτικό τμήμα της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Ήδη πάντως από το πρωί του Σαββάτου οι πωλήσεις του βιβλίου του Σατανικοί Στίχοι εκτοξεύτηκαν στην Αμερική, ενώ ανάλογη εικόνα υπάρχει και στην Ευρώπη. 

Το απόγευμα του Σαββάτου, τρεις εκδόσεις του βιβλίου ήταν στην κορυφή του βαρόμετρου πωλήσεων βιβλίων της Amazon, που καταγράφει τα βιβλία των οποίων οι πωλήσεις σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση τις τελευταίες 24 ώρες. Και το νέο μπεστ-σέλερ του συγγραφέα, «Midnight’s Children» (Τα Παιδιά του Μεσονυκτίου, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός), ήταν στην τέταρτη θέση.

Σύμφωνα με τον ατζέντη του, ο Ρουσντί κινδυνεύει να χάσει την όραση από το ένα του μάτι, ενώ έχει υποστεί σοβαρή ζημιά στα νεύρα του ενός χεριού του και στο ήπαρ.

Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκεται από την πρώτη στιγμή ο δράστης της επίθεσης. Όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για τον 24χρονο Χάντι Ματάρ από το Φέιρβιου του Νιου Τζέρσεϊ που αγόρασε ένα εισιτήριο για την εκδήλωση Ιδρύματος Τσοτόκουα και μπήκε ως θεατής στο αμφιθέατρο, χωρίς να κινήσει υποψίες.

"Το άτομο που ευθύνεται για την επίθεση, ο Χάντι Ματάρ, κατηγορείται πλέον επίσημα για απόπειρα δολοφονίας δεύτερου βαθμού και επίθεση δεύτερου βαθμού", δήλωσε ο εισαγγελέας της κομητείας Τσοτόκουα, Τζέισον Σμιντ, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε το Σάββατο και προστίθεται ότι "του απαγγέλθηκαν αυτές οι κατηγορίες τη χθεσινή νύχτα και προφυλακίστηκε χωρίς εγγύηση".

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC της Νέας Υόρκης, επικαλούμενο αστυνομικές και άλλες πηγές, μετέδωσε ότι ο ύποπτος εκδήλωνε συμπάθεια για τον σιιτικό εξτρεμισμό, αλλά και για τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν (IRGC).

Ο γεννημένος πριν από 75 χρόνια στην Ινδία, Σαλμάν Ρουσντί, πέρασε αρκετά χρόνια κρυμμένος σε διάφορες χώρες και πολιτείες των ΗΠΑ. Ειδικά μάλιστα μετά την κυκλοφορία του βιβλίου του «Σατανικοί Στίχοι», τον Σεπτέμβριο του 1988, όταν το καθεστώς του Ιράν προέτρεπε τους μουσουλμάνους ανά την υφήλιο να τον εντοπίσουν και να τον σκοτώσουν, καθώς το βιβλίο του θεωρήθηκε βλάσφημο, και εναντίον του Κορανίου και του Μωάμεθ.

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο φαινόταν πως ο οργή εναντίον του είχε καταλαγιάσει και ο ίδιος κινούνταν περισσότερο ελεύθερος.

Πριν λίγες μέρες είχε δώσει συνέντευξη στο γερμανικό περιοδικό Stern, η οποία θα δημοσιευόταν την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά μετά την δολοφονική επίθεση που δέχτηκε η διεύθυνση του περιοδικού αποφάσισε να την δημοσιεύσει άμεσα.

Στον πρόλογο της συνέντευξης αναφέρεται πως ο Σαλμάν Ρουσντί είχε φτάσει στο περιοδικό χωρίς καμία ασφάλεια, φαινόταν χαλαρός και ο συντάκτης έγραψε πως πέρασαν πλέον δεκαετίες από τον φετφά του Αγιατολάχ Χομεϊνί, που καλούσε τους πιστούς του Ισλάμ να τον εκτελέσουν έναντι 3 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το 1998 το θρησκευτικό διάταγμα ακυρώθηκε επισήμως από το Ιράν, αλλά στην πραγματικότητα η επικήρυξη του ινδικής καταγωγής συγγραφέα παραμένει, ενώ ένα ημιεπίσημο ιρανικό θρησκευτικό ίδρυμα πρόσθεσε άλλες 500.000 δολάρια το 2012.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκε χλιαρά στην επίθεση εναντίον του, χαρακτηρίζοντάς τον ως αποστάτη που αρνήθηκε την πίστη του.

«Το πρόβλημά μου είναι ότι οι άνθρωποι συνεχίζουν να με βλέπουν μόνο μέσα από το πρίσμα του φετφά», είχε πει κάποτε ο ίδιος και επέμενε ότι ήταν συγγραφέας και όχι σύμβολο.

Συχνά περιέγραφε πως του είναι δύσκολο και δυσάρεστο να ζει λαθραία και υπό αστυνομική προστασία, ενώ είναι γνωστό ότι κυκλοφορούσε με το όνομα Josef Anton, προς τιμήν των αγαπημένων του συγγραφέων, του Τζόζεφ Κόνραντ και του Άντον Τσέχοφ.

«Είμαι φιμωμένος και φυλακισμένος (...) Θα ήθελα να παίξω μπάλα με τον γιο μου στο πάρκο. Η συνηθισμένη, κοινότοπη ζωή είναι για μένα ένα ανέφικτο όνειρο», έγραφε, αναφερόμενος εκτός από το γνωστό πρόβλημα της επικήρυξής του και στη διάσταση που είχε με την σύζυγό του, την Αμερικανίδα συγγραφέα, Μαριάν Γουίγκινς.

«Τριάντα χρόνια πέρασαν», έλεγε πάντως το φθινόπωρο του 2018. «Τώρα όλα πάνε καλά. Ήμουν 41 ετών τότε (την εποχή του φετφά), είμαι 71 τώρα. Ζούμε σε ένα κόσμο όπου τα ζητήματα που προκαλούν ανησυχία αλλάζουν πολύ γρήγορα. Υπάρχουν πλέον πολλοί άλλοι λόγοι για να φοβάται κανείς, άλλοι άνθρωποι για να σκοτωθούν...».

Αλλά ο φετφάς ήταν πάντα παρών και αρκετοί μεταφραστές του βιβλίου του τραυματίσθηκαν από επιθέσεις, άλλοι μάλιστα σκοτώθηκαν, όπως ο Ιάπωνας Χιτόσι Ιγκαράσι, θύμα επίθεσης με μαχαίρι το 1991.

Ο ίδιος ο Ρουσντί έλεγε πως οι Σατανικοί Στίχοι, δεν ήταν ένα βλάσφημο βιβλίο και δεν στρέφονταν κατά του Κορανίου, απλώς, δεν έγινε κατανοητό. «Επρόκειτο στην πραγματικότητα για ένα μυθιστόρημα που μιλούσε για μετανάστες από την Ασία στο νότιο Λονδίνο και η θρησκεία τους δεν ήταν παρά μία όψη αυτής της ιστορίας», είχε δηλώσει στο παρελθόν.

Η διεθνής λογοτεχνική κοινότητα υποκλήθηκε στο συγγραφικό του ταλέντο και στο σθένος του να μην αποκηρύξει το έργο του. Η βασίλισσα της Αγγλίας του απένειμε τίτλο τιμής το 2007, αναγνωρίζοντας έτσι την συμβολή του στη λογοτεχνία μέσα από τα 15 έργα που έγραψε στα αγγλικά, μυθιστορήματα, διηγήματα, νουβέλες και δοκίμια.

Πηγή φωτογραφίας: Globle Telegraph