Skip to main content

Σαμαράς: Γι’ αυτό είπα «όχι» στον Παπανδρέου

Στην άρνηση του πρωθυπουργού για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, με έμφαση τη μείωση της φορολογίας, απέδωσε ο Α. Σαμαράς τη μη συναίνεση.

Στον πρωθυπουργό απέδωσε το αδιέξοδο που προέκυψε κατά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας ότι ο κ. Παπανδρέου μετά από μια εβδομάδα που καλλιέργησε τη στρατηγική του φόβου συγκάλεσε μια συνάντηση χωρίς περιεχόμενο.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η ΝΔ θα συναινούσε μόνο σε περίπτωση επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου με έμφαση στη μείωση της φορολογίας, τις αποκρατικοποιήσεις και τον περιορισμό της κρατικής σπατάλης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κ. Παπανδρέου εμφανίστηκε πρόθυμος να ενσωματώσει στο κυβερνητικό σχέδιο ορισμένες από τις προτάσεις του Ζάπειο ΙΙ, χωρίς όμως τη μείωση των φορολογικών συντελεστών που αποτελεί το σημείο κλειδί για τη ΝΔ. «Χωρίς όμως αυτό το σημείο όλο το υπόλοιπο χάνει σε αποτελεσματικότητα και δεν πετυχαίνει την επανεκκίνηση της οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ο πρωθυπουργός δεν έχει διάθεση για επαναδιαπραγμάτευση. Ο κ. Παπανδρέου, μας είπε ότι συζητάει το φορολογικό, μόνον εάν πειστεί η τρόικα. Του απάντησα ότι πρέπει να συμφωνήσουμε μεταξύ μας πρώτα, κι ύστερα να πάμε να διαπραγματευθούμε με την τρόικα», σημείωσε.

«Προτείναμε την πιο ισχυρή βάση για συναίνεση, τη συναίνεση για επαναδιαπράγματευση των όρων του μνημονίου. Η κυβέρνηση, δυστυχώς, δεν έχει διάθεση για συναίνεση σε επαναδιαπραγμάτευση. Άλλωστε, δεν είχε διαπραγματευθεί το Μνημόνιο ούτε στην αρχή», συνέχισε.

«Δεν ήταν, λοιπόν, η δική μας διαφωνία ως τώρα που οδήγησε σε πλήρες αδιέξοδο. Και, ασφαλώς, ακόμα κι αν εμείς συμφωνούσαμε από δω και στο εξής στην ίδια αποτυχημένη συνταγή, δεν θα άλλαζε τίποτε», πρόσθεσε.

Όπως τόνισε, η ΝΔ δεν συναινεί σε μέτρα που «διαλύουν την ελληνική οικονομία», καθώς, κατά τον ίδιο, η ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική «ισοπεδώνει την κοινωνία και την οικονομία που αποκλίνει από τους στόχους που θέτει η Ευρώπη για εμάς».

«Δεν δεχόμαστε εκβιασμούς που ακυρώνουν το νόημα της δημοκρατίας», κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.