Skip to main content

Σάμυθος: Ο μύθος του σουσαμιού του Έβρου σε ένα βαζάκι

Ο γεωπόνος Θανάσης Πολυζωίδης δημιούργησε την εταιρεία «Σάμυθος» στα Βρυσικά Διδυμοτείχου, με καινοτόμο προϊόν «ναυαρχίδα» το άθερμο ωμό ταχίνι

Έφτασε μέχρι τη Νότιο Κορέα για να ανακαλύψει τα μυστικά του ωμού ταχινιού και σήμερα, λίγα χρόνια μετά, βρίσκεται στη διαδικασία κατοχύρωσης πατέντας για το δικό του άθερμο ωμό ταχίνι, με πρώτη ύλη το σουσάμι Έβρου.

Ο Θανάσης Πολυζωίδης, γεωπόνος από τα Βρυσικά Διδυμοτείχου, δημιούργησε την εταιρεία «Σάμυθος» πριν από τέσσερα χρόνια, έκανε όμως τουλάχιστον δέκα χρόνια προεργασίας για να καταλήξει στα σημερινά, καινοτόμα του προϊόντα με βάση το σουσάμι. Μάλιστα, σε μόλις μία τετραετία έφτασε να εξάγει το 40% της παραγωγής του, αποκτώντας παρουσία στις ΗΠΑ, την Αγγλία, τη Γερμανία, την Ελβετία, τη Λιθουανία, την Ολλανδία, τη Γαλλία και το Ισραήλ, ενώ στα πλάνα του είναι και οι ασιατικές αγορές.



Σήμερα η εταιρεία –το όνομα της οποίας είναι μια σύνθεση της τοπικής ονομασίας του σουσαμιού «σάμι» και του μύθου- διαθέτει πέντε κωδικούς -με ναυαρχίδα το ωμό, άθερμο βιολογικό ταχίνι ολικής-  μεταξύ των οποίων είναι το βιολογικό ταχίνι ολικής, ψυχρής έκθλιψης, το βιολογικό ταχίνι ολικής με βιολογικό ωμό μέλι και βιολογικά μπαχαρικά, το βιολογικό ταχίνι ολικής με μαύρο σκόρδο, αλλά και το βιολογικό ωμό σουσάμι.

Η Σάμυθος εφαρμόζει καινοτόμες μεθόδους για την παραγωγή του άθερμου ωμού ταχινιού, αλλά και των υπόλοιπων προϊόντων της. Παίρνει τον σπόρο σε διαδικασία φυτρώματος, ξεγελώντας τον ώστε να απελευθερώσει το σίδηρο και το ασβέστιο που περιέχει και μάλιστα σε αφομοιώσιμη μορφή, κάνει σύνθλιψη προσέχοντας να μην ανεβεί η θερμοκρασία της σουσαμόμαζας πάνω από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, ενώ στη συνέχεια η πάστα επαναφέρεται στο επιθυμητό επίπεδο μέχρι να είναι έτοιμη να μπει στο βάζο. Επίσης, η Σάμυθος, αντί της παστερίωσης, για να θανατώσει τα μικρόβια, εφαρμόζει υπερυψηλή υδροστατική πίεση.



Στα ψυχρής έκθλιψης ταχίνια, με τα οποία προσεγγίζεται ένα πιο ευρύ κοινό, η εταιρεία φροντίζει ώστε η θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 65-70 βαθμούς –στα περισσότερα ταχίνια της αγοράς οι συνήθεις θερμοκρασίες υπερβαίνουν τους 150, σύμφωνα με τον κ. Πολυζωίδη- ώστε να διατηρηθούν τα ένζυμα του σπόρου και οι βιταμίνες.

Επίσης, όπως σημειώνει ο ίδιος, η Σάμυθος είναι η μοναδική εταιρεία στον χώρο με ένδειξη απουσίας αφλατοξίνης και σαλμονέλας σε κάθε συσκευασία.

Σουσάμι Έβρου: Μια καλλιέργεια  από τα παλιά

Ο Θανάσης Πολυζωίδης είχε βαρεθεί να ακούει στην περιοχή του Έβρου μια συνεχή γκρίνια για το ότι δεν παράγονται τοπικά προϊόντα. Έτσι, άρχισε να αναζητά, έκανε ένα ταξίδι στο παρελθόν και συνομίλησε με εκπροσώπους παλαιότερων γενεών, παππούδες και γιαγιάδες της περιοχής, καταλήγοντας ότι έπρεπε να στρέψει το βλέμμα του στο σουσάμι Έβρου, που ενώ στο παρελθόν είχε γνωρίσει μεγάλη άνθιση –και στην αρχαιότητα θεωρούνταν θησαυρός- τα τελευταία χρόνια η καλλιέργειά του έφθινε μέχρις εξαφάνισης.

Μέσα από την αναζήτηση αυτή διαπίστωσε πως η τοπική ποικιλία είχε μοναδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά τόσο όσον αφορά τα θρεπτικά στοιχεία της όσο και τα οργανοληπτικά. Αποφάσισε λοιπόν να μην φτιάξει ένα ακόμα ταχίνι, αλλά ένα πραγματικό super food, αξιοποιώντας κάθε καινοτόμα μέθοδο που μπορούσε. Μελετώντας και διευρύνοντας τη γνώση του στο αντικείμενο έμαθε πως η Νότια Κορέα είχε σημαντική τεχνογνωσία στην παραγωγή του ωμού ταχινιού και με δεδομένη την αυξανόμενη τάση της ωμοφαγίας, αλλά και του βεγκανισμού στις αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ, επέλεξε αυτή την οδό. Μάλιστα, ερχόμενος σε επαφή με τη νοτιοκορεάτικη τεχνογνωσία σχεδίασε και ανέπτυξε στη συνέχεια τα δικά του μηχανήματα για την παραγωγή, δημιουργώντας την οικοτεχνία του στα Βρυσικά Διδυμοτείχου, όπου είναι και οι καλλιέργειες της, περί τα 300 στρέμματα.



«Είμαστε υπερήφανοι που καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα τέτοιο προϊόν και να τιμήσουμε τον τόπο μας και την τοπική ποικιλία του σουσαμιού» λέει στη Voria ο Θανάσης Πολυζωίδης, που μαζί με τις τρεις κόρες του και τη σύζυγό του έθεσαν από την πρώτη στιγμή τον στόχο να παράγουν προϊόντα για ανθρώπους που νοιάζονται για την τροφή τους, τα οποία μάλιστα θα αφήνουν το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.