Skip to main content

Σάμος: Νεκρό σπάνιο γεράκι από σκάγια κυνηγετικού (φωτο)

Το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος για ένα Μαυροπετρίτη καταγγέλλει το νέο περιστατικό θανάτωσης σπάνιου αρπακτικού με κυνηγετικό όπλο.

Άλλο ένα περιστατικό θανάτωσης σπάνιου αρπακτικού έλαβε χώρα πριν λίγες ημέρες στη νότιο Σάμο, καταγγέλλει το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος για ένα Μαυροπετρίτη. Κάτοικοι εντόπισαν τραυματισμένο, με εκτεταμένη αιμορραγία, το σπάνιο γεράκι, ενημέρωσαν τον φορέα, ωστόσο το ζώο κατέληξε γρήγορα από τα τραύματά του.

Όπως αναφέρει το Ινστιτούτο, το γεράκι μεταφέρθηκε σε κτηνίατρο όπου έγινε ακτινογραφία, στην οποία είναι εμφανή 5 σκάγια από κυνηγετικό όπλο.



Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Μαυροπετρίτης Falco eleonorae είναι το δεύτερο πιο σπάνιο είδος γερακιού στον κόσμο, σημειώνει το Ινστιτούτο, προσθέτοντας πως αυτά τα μικρόσωμα γεράκια μεταναστεύουν κάθε άνοιξη στο Αιγαίο, όπου παραμένουν έως και τα μέσα του φθινοπώρου. «Οι μικρές ακατοίκητες νησίδες αποτελούν σημαντικές αναπαραγωγικές αποικίες για τα ⅔ του παγκόσμιου πληθυσμού του είδους. Αυτή την εποχή, οι Μαυροπετρίτες ετοιμάζονται για το δύσκολο μεταναστευτικό τους ταξίδι που θα διαρκέσει περίπου 6 εβδομάδες πτήσης και θα καταλήξει στην περιοχή της Μαδαγασκάρης. Καθημερινά πολλοί Μαυροπετρίτες φεύγουν από τις αναπαραγωγικές τους αποικίες στις νησίδες του Αιγαίου και πετούν έως τα μεγαλύτερα γειτονικά νησιά, όπου αναζητούν την τροφή τους» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Δυστυχώς το συγκεκριμένο γεράκι, καθώς είχε την ατυχία να έρθει σε επαφή με τον "ανθρώπινο πολιτισμό", δεν πρόλαβε καν να ξεκινήσει το μεταναστευτικό του ταξίδι, ενώ αμφίβολο είναι το κατά πόσο θα μπορέσουν να επιβιώσουν οι νεοσσοί του» συμπληρώνει ο φορέας.

Το μόνο ελπιδοφόρο, επισημαίνεται, είναι ότι το περιστατικό αυτό πραγματικά θορύβησε τους κατοίκους της περιοχής. «Ολοένα και περισσότερες είναι οι τοπικές κοινωνίες και αρχές των νησιών, που πλέον δεν ανέχονται να κυκλοφορούν ανάμεσά μας και δίπλα στις κατοικημένες περιοχές, εν δυνάμει δολοφόνοι που είναι οπλισμένοι και πυροβολούν αδιακρίτως οποιοδήποτε άγριο ζώο κινείται γύρω τους» υπογραμμίζει το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος.

Για το περιστατικό αυτό, υπό τον συντονισμό του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος, υπήρξε άμεση ανταπόκριση από την Ομάδα Διάσωσης Σάμου, καθώς και από το Αστυνομικό Τμήμα Μαραθοκάμπου το οποίο ξεκινάει την προανακριτική διαδικασία για να ανοίξει η σχετική δικογραφία. «Σε όλη τη διαδικασία πολύτιμη ήταν για άλλη μία φορά η συμβολή του Διοικητή του ΑΤ Αγ. Κηρύκου Ικαρίας Αστυνόμου Δ. Λούκου, ο οποίος είναι ένας από τους πλέον εξειδικευμένους αστυνομικούς σε θέματα αντιμετώπισης εγκλημάτων έναντι σε ζώα.

Στόχος όλων μας είναι να ανακαλυφθεί ο υπαίτιος της ζωοκτονίας και να του ασκηθεί η απαραίτητη νομική δίωξη, έτσι ώστε να δοθεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι δολοφονίες άγριων ζώων δεν είναι ανεκτές από κανέναν, αλλά και ότι το νομικό πλαίσιο πλέον είναι αρκετά ισχυρό έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία δικαιολογία για μην διώκονται επαρκώς όσοι δολοφονούν ή κακοποιούν ζώα - είτε αυτά είναι άγρια, είτε είναι οικόσιτα.

Οφείλουμε να τονίσουμε ότι το συγκεκριμένο περιστατικό δολοφονίας αρπακτικού δεν είναι μεμονωμένο. Αποτελεί ένα από τα εκατοντάδες περιστατικά δολοφονίας ή τραυματισμού προστατευόμενων ειδών και άλλων άγριων ζώων που γίνονται γνωστά κάθε χρόνο στην Ελλάδα, ενώ άγνωστος είναι ο πραγματικός αριθμός των περιστατικών για τα οποία δεν θα μάθουμε ποτέ» καταλήγει η ανακοίνωση.