Skip to main content

Σάμoς: Ζημιές σε κτήρια από τον μεγάλο σεισμό - Η θάλασσα βγήκε στη στεριά (vid)

Ο σεισμός, που ήταν επιφανειακός, με εστιακό βάθος περίπου 12 χιλιόμετρα και επίκεντρο βόρεια της Σάμου έχει προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στο νησί

Σημαντικές ζημιές και τέσσερις τραυματίες έχουν καταγραφεί στο νησί της Σάμου μετά τον σεισμό των 6,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι στον θαλάσσιο χώρο βορειοδυτικά του νησιού.

Βίντεο από το νησί μετά τον σεισμό δείχνει τη θάλασσα να έχει βγει στη στεριά, δημιουργώντας μικρό τσουνάμι.

Διαβάστε περισσότερα: Πανικός στη Σμυρνή με τον σεισμό - Πληροφορίες για κατάρρευση κτηρίων (vid)

Ο σεισμός, που ήταν επιφανειακός, με εστιακό βάθος περίπου δώδεκα χιλιόμετρα και επίκεντρο βόρεια της Σάμου έχει προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στο νησί.

Για εκτατεμένες ζημιές σε κτήρια έκανε λόγο και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης κατά την πρώτη ενημέρωση που έκανε στη Βουλή.

Παράλληλα, έχει καταρρεύσει τμήμα της Παναγίας Θεοτόκου στο Καρλόβασι, ενώ υπάρχουν τουλάχιστον πέντε τραυματίες στο νοσοκομείο (διαβάστε ΕΔΩ) με ορθοπεδικά τραύματα. 

Διαβάστε ακόμη: Σεισμός στη Σάμο: Η στιγμή που η θάλασσα βγαίνει στην στεριά (video)

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, καθηγητής Ευθύμης Λέκκας κάλεσε τους κατοίκους της Σάμου να μείνουν μακριά από τα σπίτια τους, μακριά από τις ακτές λόγω του κινδύνου για μικρό τσουνάμι, αλλά και να μείνουν ψύχραιμοι.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς επικεφαλής κλιμακίου μετέβη εκτάκτως στη Σάμο. Ιατρικό κλιμάκιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών μεταβαίνει επίσης στο νησί, ενώ όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε ύψιστη ετοιμότητα έχουν τεθεί όλες οι υγειονομικές μονάδες τόσο στη Σάμο, όσο και στη Χίο, όπου με μεταβαίνει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Ο σεισμός έγινε αισθητός κατά μήκος των τουρκικών ακτών και στη βορειοδυτική περιοχή του Μαρμαρά, σύμφωνα με ΜΜΕ της γειτονικής χώρας. Η πόλη της Σμύρνης έχει υποστεί πολύ μεγάλες καταστροφές με καταρρεύσεις πολυόροφων κτιρίων και μεγάλες ζημιές στις υποδομές.

Εικόνες που μεταδίδει η τουρκική τηλεόραση δείχνουν πολυκατοικίες να έχουν ισοπεδωθεί. Συμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες απο την Τουρκία τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Τουρκία από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα στο Αιγαίο και 120 τραυματίστηκαν.

Κόσμος πλημμύρισε τους δρόμους της τουριστικής πόλης της Σμύρνης. Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού ανέφερε στο Twitter πως έξι κτίρια κατέρρευσαν σε δύο τομείς της επαρχίας της Σμύρνης. Είπε πως δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες από έξι άλλες επαρχίες όπου έγινε αισθητός ο σεισμός, αλλά ότι υπάρχουν μικρές ρωγμές σε ορισμένα κτίρια.