Skip to main content

Σαμοθράκη: Σε απόγνωση οι επαγγελματίες - Ούτε 30% οι πληρότητες

Η πληρότητα των καταλυμάτων δεν ξεπερνά το 30%, παρά τις μειωμένες τιμές έως και 40%- Συνάντηση, σήμερα, του υπουργού Τουρισμού με επαγγελματίες.

Από το μηδέν, αναφορικά, με την τουριστική κίνηση δείχνει να ξεκινά η Σαμοθράκη μετά τον πολυήμερο ακτοπλοϊκό αποκλεισμό της.

Μπορεί ο Γολγοθάς των τουριστών που παρέμειναν εγκλωβισμένοι στο νησί να έληξε, η ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Αλεξανδρούπολη να αποκαταστάθηκε, η τροφοδοσία να πραγματοποιείται κανονικά, ωστόσο η Σαμοθράκη δεν θυμίζει σε τίποτε τις προηγούμενες τουριστικές σεζόν.

Οι επαγγελματίες μιλούν για πρωτοφανή οικονομική αιμορραγία, εξαιτίας των συνεχών ακυρώσεων, ενώ οι τουρίστες μοιάζουν επιφυλακτικοί στο να μεταβούν σε ένα νησί, που παρέμεινε, για ημέρες, εν μέσω καλοκαιριού, αποκομμένο ακτοπλοϊκά.

Μάλιστα σήμερα άνθρωποι του τουρισμού της Σαμοθράκης θα έχουν συνάντηση με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη προκειμένου να του θέσουν τα αιτήματα τους.

«Δειλά –δειλά έρχονται κάποιοι τουρίστες, κυρίως Έλληνες» λέει μιλώντας στη Voria.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Σαμοθράκης και ξενοδόχος, Γιάννης Γλήνιας. Ωστόσο όπως επισημαίνει η πληρότητα τόσο στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, όσο και στα λιγοστά ξενοδοχεία είναι κάτω από 30%, όταν άλλες χρονιές τέτοια περίοδο το νησί έσφυζε από τουρίστες Έλληνες και ξένους.

«Το κακό είναι πως, πλέον, τα έκτακτα δρομολόγια της σύνδεσης Αλεξανδρούπoλης - Σαμοθράκης επεκτείνονται κάθε δύο ημέρες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ακριβές ακτοπλοϊκό πρόγραμμα και οι τουρίστες να νιώθουν ανασφάλεια, μη μπορώντας να προγραμματίσουν τις διακοπές τους. Καλούν στο λιμεναρχείο για να μάθουν για τα δρομολόγια και δεν παίρνουν σαφή απάντηση καθώς ούτε και οι λιμενικοί γνωρίζουν τι ακριβώς να τους απαντήσουν» σημειώνει ο κ. Γλήνιας.
 
Και όλα αυτά την ώρα που οι ιδιοκτήτες των καταλυμάτων, σε μία προσπάθεια να κάνουν όσο το δυνατόν πιο ελκυστικό το τουριστικό τους προϊόν,  έχουν ρίξει τις τιμές από 30 έως 40%.

«Η ζημιά, που έχουμε υποστεί, είναι μεγάλη. Το ζήτημα είναι να μην χάσουμε και το Σεπτέμβριο, που είναι παραδοσιακά ένας καλός μήνας για το νησί» τονίζει ο κ. Γλήνιας, υπογραμμίζοντας πως το μέγεθος της ζημιάς θα αποτιμηθεί στo τέλος της σεζόν και ανάλογα με το πώς θα κινηθεί ο επόμενος μήνας. Ενδεικτική πάντως είναι η περίπτωση του κ. Γλήνια, ο οποίος όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «έχω ένα ξενοδοχείο δυναμικότητας 30 δωματίων και εκτιμώ πως η ζημιά, που θα καταγράψει θα αγγίξει τις 60.000 έως 70.000 ευρώ».

Ερωτηθείς ο κ. Γλήνιας για το αν η Ρουμανία (από την οποία προέρχεται το 1/3 των επισκεπτών του νησιού) και αναμένεται να γίνουν άμεσα δράσεις για την προσέλκυση τουριστών, αρκεί, απαντά πως πρέπει να γίνει μία ευρύτερη καμπάνια για τις ομορφιές της Σαμοθράκης.

Η αγορά της Ρουμανίας άνοιξε για τη Σαμοθράκη το 2007, μετά από συμμετοχές σε εκθέσεις και προσπάθειες του Συλλόγου Επαγγελματιών και από τότε τη στηρίζει σταθερά. Καλοί πελάτες του νησιού είναι τόσο οι Βούλγαροι, όσο και οι Σέρβοι, ενώ η Σαμοθράκη βρίσκεται και στις προτιμήσεις των δυτικοευρωπαίων επισκεπτών, που αγαπούν τον εναλλακτικό τουρισμό.

Σήμερα η συνάντηση με τον Θεοχάρη  

Αν και ανακοινώθηκε δέσμη μέτρων από την κυβέρνηση για τη στήριξη του νησιού, εντούτοις, οι επαγγελματίες της Σαμοθράκης ζήτησαν συνάντηση με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, προκειμένου να του θέσουν επί μέρους θέματα.

Στο πλαίσιο, αυτό, στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Τουρισμού, θα του θέσουν μεταξύ άλλων την άμεση διενέργεια τουριστικής καμπάνιας για τη Σαμοθράκη, τη διοργάνωση ενός φεστιβάλ πανελλήνιας εμβέλειας προκειμένου να προσελκύσει κόσμο, αλλά και την επιδότηση μέρους τους κόστους για τη μετακίνηση των αυτοκινήτων που ταξιδεύουν προς τη Σαμοθράκη.