Skip to main content

Σαν οι Ναζί να ετοιμάζονται να μπουν στην Πολωνία...

Οδηγούμαστε σε παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο κι εμείς ασχολούμαστε με το αν ο τάδε βουλευτής λέγοντας «κάτι» υπονοούσε «κάτι άλλο»...

Ενώ τσαλαβουτάμε στον ελληνικό μικρόκοσμό μας, προσπαθώντας να ερμηνεύσουμε τη δήλωση του τάδε υπουργού για τις συντάξεις ή του δείνα κυβερνητικού στελέχους για την ημερομηνία των επόμενων εθνικών εκλογών, στον κόσμο συμβαίνουν συγκλονιστικές εξελίξεις, τις περισσότερες από τις οποίες δεν παίρνουμε, καν, χαμπάρι.

Με ευθύνη και ημών των ΜΜΕ, που σε πολλές περιπτώσεις ιεραρχούμε λάθος τα γεγονότα («ειδήσεις»), λειτουργώντας με το άγχος της επιβίωσης. Είτε αυτό μετριέται με μοναδικά χτυπήματα αν είναι, καλή ώρα, site, είτε με κυκλοφορίες αν είναι εφημερίδα, είτε με ακροαματικότητες αν είναι ραδιοφωνικός σταθμός είτε τέλος με θεαματικότητες, αν είναι τηλεοπτικό κανάλι.

Αφορμή γι' αυτή την έντονη διάθεση αυτοκριτικής στάθηκε ο εν εξελίξει παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος, που κήρυξε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, κατά εχθρών και φίλων.

Ο πόλεμος αυτός απειλεί να τινάξει στον αέρα την παγκόσμια οικονομία και κατά συνέπεια την ελληνική. Οι διαστάσεις του είναι απίστευτες: Μόνο η «αναμέτρηση» με την Κίνα μπορεί να φτάσει στα 500 δισ. δολάρια κόστος. Ηδη, μετριέται στα 30 δισ. δολάρια, αλλά η Ουάσιγκτον – μέσω του ...προεδρικού λογαριασμού στο twitter -  απείλησε ότι αν το Πεκίνο δεν συμμορφωθεί στις απαιτήσεις της, τότε ο πόλεμος θα καλύψει τις συνολικές εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών.

Βεβαίως, θα μπορούσε κάποιος να αναρωτηθεί: «Και τι μας νοιάζει εμάς;». Η απάντηση είναι: «Πολύ και για πολλούς λόγους». Ενδεικτικά, θα αναφέρουμε ότι αν η κινεζική οικονομία παγώσει λόγω της μείωσης των εξαγωγών της, τότε σχεδόν το σύνολο του (μεγαλύτερου στον κόσμο) ελληνικού εμπορικού ναυτικού θα περάσει μερικές από τις χειρότερες περιόδους του.

Για ευνόητους και προφανείς λόγους, που δεν χρήζουν μεγαλύτερης επεξήγησης. Παράλληλα, μια επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας θα έχει απίστευτη επίπτωση στην παγκόσμια οικονομία, λόγω της βαρύτητας της, δημιουργώντας ένα περιβάλλον μέσα από το οποίο καμία χώρα δεν θα μπορέσει «να σηκώσει κεφάλι», ακόμα κι αν προέρχεται από δεκαετή κρίση, όπως η ελληνική και συνεπώς το ελατήριο της ανάπτυξης της είναι μεγάλο.

Το συμπέρασμα; Ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες που οδηγούν σε παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο (όπως έλεγε φίλος της στήλης «βρισκόμαστε στη φάση που οι Ναζί ετοιμάζονται να εισβάλουν στην Πολωνία») κι εμείς ασχολούμαστε με το αν ο τάδε βουλευτής λέγοντας «κάτι» υπονοούσε «κάτι άλλο».