Skip to main content

Σαν σήμερα πριν 40 χρόνια το ντεμπούτο του Γκάλη στην Εθνική

Ο άνθρωπος που άλλαξε την ιστορία του ελληνικού μπάσκετ έκανε το ντεμπούτο του, στις 6 Μαΐου του 1980, με τη «γαλανόλευκη» κόντρα στη Σουηδία.

Σαράντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την παρθενική εμφάνιση του Νίκου Γκάλη με τη φανέλα της Εθνικής ομάδας.

Συγκεκριμένα την 6η Μαΐου του 1980 ο άνθρωπος που άλλαξε την ιστορία του ελληνικού μπάσκετ έκανε το ντεμπούτο του με τη «γαλανόλευκη» στο μακρινό Βεβέ της Ελβετίας.

Αυτό έγινε στον πρώτο αγώνα του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος απέναντι στη Σουηδία, για το Προολυμπιακό Τουρνουά, όπου η ομάδα μας ηττήθηκε με 79-71, με τον «Γκάνγκστερ» να σημειώνει 25 πόντους.

«Ήμουν πολύ χαρούμενος, ανυπόμονος και υπερήφανος που θα φορούσα την φανέλα της Εθνικής ομάδας, αλλά παράλληλα ένιωθα και πολύ αγχωμένος και πιεσμένος ενόψει της πρώτης μου εμφάνισης. Έβαλα 25 πόντους, αλλά χάσαμε και κανένας δεν ήταν ευχαριστημένος», ανέφερε στα «Νέα» ο Νίκος Γκάλης, που είχε φορέσει το «4» στο ντεμπούτο του, και πρόσθεσε:

«Τότε διαπίστωνα ότι είχαμε καλές μονάδες και πίστευα ότι υπάρχει προοπτική, αλλά δεν θα μπορούσα ποτέ να διανοηθώ ότι θα φτάναμε στον θρίαμβο του 1987».