Skip to main content

Σαντορινιός: Στα νησιά μπορούν να εφαρμοστούν καινοτόμες πολιτικές

O υφυπουργός Ναυτιλίας ανέφερε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνονται αρκετές προσπάθειες στο ενεργειακό και αναπτυξιακό επίπεδο

Την άποψή του πως τα νησιά αποτελούν σημαντικό χώρο για την εφαρμογή καινοτόμων πολιτικών που μπορούν εν συνεχεία να ακολουθηθούν και στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα εξέφρασε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός.

Ο κ. Σαντορινιός μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΚΕΔΕ αναφορικά με το διεθνές συνέδριο που θα λάβει χώρα στη Μήλο στις 21 και 22 Απριλίου, με θέμα «Λιμάνια, Θαλάσσια Μεταφορές και Νησιωτικότητα» ανέφερε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνονται αρκετές προσπάθειες στο ενεργειακό και αναπτυξιακό επίπεδο και πολλά νησιά προσανατολίζονται προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο υφυπουργός τόνισε επίσης, ότι το μεγάλο ζητούμενο σήμερα, είναι το πως θα μπορέσουμε να ακολουθήσουμε τις οδηγίες που έρχονται διεθνώς για την προστασία του περιβάλλοντος με τη χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας στη ναυτιλία και ταυτόχρονα με καλύτερη διασύνδεση των νησιών.

Πρόσθεσε ότι στο υπουργείο το τελευταίο διάστημα καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να εξεταστούν τρόποι για την ενεργοποίηση επιστημονικών δυνάμεων αλλά και χρηματοδοτήσεων, προκειμένου το επόμενο χρονικό διάστημα η χώρα να μπορέσει να αποκτήσει μια ναυτιλία πιο καθαρή σε ενέργεια και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει ταυτόχρονα να αποκτήσουμε και υποδομές στα λιμάνια που θα είναι σε θέση να το στηρίζουν.

Ήδη στην Κυλλήνη, όπως τόνισε ο κ. Σαντορινιός, ξεκινά ένα πιλοτικό πρόγραμμα που αφορά τη φόρτιση ενός πλήρους εξηλεκτρισμένου πλοίου, ενώ συζητείται επίσης η δυνατότητα για πώς και πού μπορούν να δημιουργηθούν σταθμοί LNG στη ναυτιλία.

«Είναι τεχνολογίες που είναι σε ένα καλό βαθμό ωριμότητας διεθνώς και μπορούν να δοκιμαστούν και στο δικό μας αρχιπέλαγος», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης τόνισε ότι «θα πρέπει να πάρουμε κάπως διαφορετικά τα πράγματα στη χώρα και να αντιληφθούμε ότι η νησιωτικότητα δεν είναι πρόβλημα, αλλά ευκαιρία ανάπτυξης, η οποία έχει καθυστερήσει να πάρει τη σωστή πορεία και να δώσει προϊόντα και αποτελέσματα».

«Όλη η Μεσόγειος αποτελεί τον νούμερο ένα προορισμό του θαλάσσιου τουρισμού και υπάρχουν πάνω από 6 εκατομμύρια σκάφη στη θαλάσσια περιοχή, ενώ η Ελλάδα έχει όλα τα χαρακτηριστικά που τη θέτουν στο επίκεντρο των συζητήσεων, καθώς είμαστε μια χώρα με μοναδικά πλεονεκτήματα», δήλωσε ο πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής της Ελλάδος (ΟΚΕ), Γιώργος Βερνίκος.

Ο δήμαρχος της Μήλου, Γεράσιμος Δαμουλάκης τόνισε ότι το συνέδριο θα δώσει την αφορμή και την ευκαιρία να γίνουν προτάσεις για συνέργειες και ανάπτυξη.

«Είναι απαραίτητο να πετύχουμε τον στόχο και η νησιωτικότητα να φύγει από τη λογική της έννοιας και των λέξεων και να γίνει πράξη με μοναδικό σκοπό τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων των νησιών», ανέφερε ο δήμαρχος της Μήλου.

Το συνέδριο συνδιοργανώνεται από το δήμο Μήλου, το Ενεργειακό & Περιβαλλοντικό Γραφείο Αιγαίου, το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων ΔΑΦΝΗ και το portal energypress. Στους ομιλητές περιλαμβάνονται ο διευθυντής Ανάπτυξης και Καινοτομίας στο λιμάνι του Αμβούργου, Τόρσεν Σέβεκε, ο εκπρόσωπος του ESPO, Σωτήρης Ράπτης, ο συντονιστής της πρωτοβουλίας EcoPorts Κρις Γούλντριτζ, η εκπρόσωπος της (ΙΝΕ-ΕΕ), Βασιλεία Αργυράκη, ο καθηγητής του ΑΠΘ, Αριστοτέλης Νανιόπουλος, ο διευθυντής Καινοτομίας της Community Energy Scotland, Μαρκ Χαλ κ.ά.