Skip to main content

Σαουδική Αραβία: Χορηγεί τουριστική βίζα για πρώτη φορά

Η τουριστική αγορά ξένων της Σαουδικής Αραβίας στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στους τουρίστες που έρχονται για προσκυνηματικό τουρισμό

Η Σαουδική Αραβία για πρώτη φορά θα χορηγήσει τουριστική βίζα σε σειρά εθνικοτήτων, καθώς προωθεί τα σχέδιά της να καταστήσει τον τουρισμό πυλώνα της οικονομίας της.

Η ανακοίνωση για το καθεστώς βίζας, που είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή και οι πληροφορίες έρχονται πιο πριν, θα γίνει μόλις δύο εβδομάδες μετά από τις τρομοκρατικές επιθέσεις από αντάρτες Χούθις, που "γονάτισαν" την πετρελαϊκή παραγωγή του Βασιλείου, γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

"Για πρώτη φορά ανοίγουμε την κληρονομιά και την ιστορία σε ανθρώπους που θα επισκεφθούν τη Σαουδική Αραβία ως τουρίστες", ανέφερε στο CNBC ο πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού και Εθνικής Κληρονομιάς, Hadley Gamble, σε συνέντευξή του πριν αποκαλυφθεί το σχέδιο.

Στόχος του Βασιλείου, στο πλαίσιο της ατζέντας Vision 2030, περιλαμβάνεται και η αύξηση της συνεισφοράς του τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας, από το 3% που είναι σήμερα, στο 10% μέχρι το 2030, και στο να αυξήσει τις διεθνείς και εσωτερικές επισκέψεις στα 100 εκατ. ετησίως.

Επί του παρόντος η τουριστική αγορά ξένων της Σαουδικής Αραβίας στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στους τουρίστες που έρχονται για προσκυνηματικό τουρισμό. Η κυβέρνηση αναμένει ότι αυτοί οι αριθμοί θα ανέλθουν στα 30 εκατ. ετησίως μέχρι το 2030.

Ενώ το σχέδιο αποτελεί ορόσημο στις προσπάθειες του Βασιλείου για την διαφοροποίηση της οικονομίας που εξαρτάται από τους υδρογονάνθρακες, η ανακοίνωση έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή.

Οι εντάσεις μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του μεγαλύτερου σιιτικού εχθρού της, του Ιράν, έχουν φθάσει σε επικίνδυνο επίπεδο, με το Ριάντ να κατηγορεί την Τεχεράνη ότι βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις με drone στις 14 Σεπτεμβρίου και στις πυραυλικές επιθέσεις σε κάποιες από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές της εγκαταστάσεις, μια κατηγορία που αρνείται το Ιράν.