Skip to main content

Σαουδική Αραβία: Ένα δείγμα ότι ο κόσμος αλλάζει...

Η πώληση του 5% των μετοχών της μεγαλύτερης εταιρείας εξόρυξης πετρελαίου στον κόσμο και η «γενιά των 30άρηδων» μεταρρυθμιστών στο Ριάντ.

Είναι η είδηση που μονοπωλεί το ενδιαφέρον στο εξωτερικό τα τελευταία 24ωρα: Αφορά στην πώληση του περίπου 5% των μετοχών της κρατικής εταιρείας εξόρυξης πετρελαίου και της μεγαλύτερης στον κόσμο, της σαουδαραβικής Aramco, μέσω δημόσιας προσφοράς, στο εκεί χρηματιστήριο, το νωρίτερο στις αρχές του 2017. Τα λεφτά που θα αντληθούν από αυτή την κίνηση θα αξιοποιηθούν για την σύσταση κρατικού επενδυτικού fund, που θα βοηθήσει στην απεξάρτηση της οικονομίας του Ριάντ, αποκλειστικά, από το πετρέλαιο, που «τελειώνει».

Σύμφωνα με εκθέσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες εβδομάδες, τα αποθέματα αργού στο υπέδαφος της Σαουδικής Αραβίας υπολογίζονται πλέον σε 600 δισ. δολάρια, με βάση τις σημερινές τιμές, και εξαντλούνται.

Στο μεταξύ, στη Σαουδική Αραβία, το «πάνω χέρι» παίρνει η «γενιά των 30άρηδων» μεταρρυθμιστών γιών του νέου βασιλιά. Συνεπώς, οι εκπλήξεις από εκεί θα είναι πολλές και ενδιαφέρουσες, από εδώ και στο εξής, έγραφαν οι ΝΥΤ της Κυριακής. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι ακόμα και το «διαμάντι του στέμματος», η Aramco, μπορεί να πουληθεί! Το πρόβλημα είναι ποιος θα την αγοράσει και σε ποια τιμή. Γιατί γνωρίζοντας ότι τα αποθέματα είναι πλέον πεπερασμένα, αναλόγως, θα διαμορφωθεί η τιμή ακόμα και για τις μετοχές της πιο ισχυρής εταιρείας στον κόσμο, όπως τουλάχιστον ήταν γνωστή μέχρι σήμερα. Πάντως, όλη αυτή η ιστορία είναι ένα σαφές δείγμα ότι ο κόσμος αλλάζει...