Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020
x

ΣΑΡΑΝΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΙΟΥ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Σε Θεσσαλονίκη και Ημαθία ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων του ιού. Αυξημένοι πληθυσμοί κουνουπιών λόγω πολλών βροχοπτώσεων.

Σαράντα κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου καταγράφει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τρεις θανάτους, ενώ συνολικά στη χώρα ο ιός έχει «χτυπήσει» 110 άτομα. Αυτό τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Δημήτρης Χατζηβρέττας, στην ενημέρωση του περιφερειακού συμβουλίου σήμερα.

Βάσει των στοιχείων της Περιφέρειας, τα περισσότερα κρούσματα στην περιοχή συγκεντρώνονται σε Θεσσαλονίκη και Ημαθία, ενώ στις άλλες περιφερειακές ενότητες είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Ο κ. Χατζηβρέττας απέδωσε τους μεγάλους πληθυσμούς κουνουπιών στην περιοχή στις έντονες βροχοπτώσεις το τρίμηνο Μαΐου, Ιουνίου και Ιουλίου. «Μεταξύ 25 και 28 Ιουνίου η βροχή που έπεσε ήταν 237 χιλιοστά με την ετήσια βροχή να είναι στα 400 χιλιοστά κατά μέσο όρο. Η ένταση των βροχοπτώσεων δημιούργησε πολύ σοβαρό πρόβλημα. Ενώ πριν δεν είχαμε μεγάλο πρόβλημα με τα κουνούπια, μετά αυτές τις βροχοπτώσεις υπήρξε έξαρση», είπε ο αντιπεριφερειάρχης.

Ανάλογο πρόβλημα έχει η Ιταλία, Σερβία, Ρουμανία και Ουγγαρία και άλλες χώρες της Ευρώπης, με τον ιό του Δυτικού Νείλου να έχει εγκατασταθεί και σε αυτές.

«Το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών είναι πρωτοποριακό για τη χώρα. Το πρόγραμμα είναι τριετές, έγινε με ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό και είναι κόστους 8,8 εκ. ευρώ. Ο τριετής διαγωνισμός μάς απάλλαξε από το θέμα των διαδικασιών, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν εγκαίρως φέτος οι ψεκασμοί. Άρχισαν οι προνυμφοκτονίες στις 14 Απριλίου και κάναμε τους πρώτους αεροψεκασμούς (ακμαιοκτονία) από τις 30 Μαΐου. Έγιναν και γίνονται συνεχείς αεροψεκασμοί, ενώ υπάρχει και συντονισμός με τις δυο γειτονικές περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και με τους δήμους, για την πιο αποτελεσματική καταπολέμηση των κουνουπιών», τόνισε ο κ. Χατζηβρέττας.

Όμως όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης, από τους 38 δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας αποδείχτηκε ότι μόνο τρεις είχαν πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στον αστικό ιστό των πόλεων και οι Σέρρες. Οι υπόλοιποι δεν είχαν πρόγραμμα, αλλά έπειτα από συνεννοήσεις προγραμμάτισαν ψεκασμούς στους οικισμούς.

Ο αναπληρωτής προϊστάμενος Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας, Σοφοκλής Κουρτίδης, είπε ότι «το πρόγραμμα καταπολέμησης αναγνωρίζει ακόμη και το υπουργείο Υγείας, όπως το δήλωσε ο γενικός γραμματέας. Ψεκάστηκαν 550.000 στρ. και για προνυμφοκτονία και για ακμαιοκτονία. Ο ιός του Δυτικού Νείλου υπάρχει στην Ελλάδα από το 2010. Έντονη παρουσία κουνουπιών αναμένεται να έχουμε μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου. Υπάρχει ένας θάνατος σε άλογο και υπάρχουν κρούσματα του ιού σε ζώα. Καραντίνα υπάρχει για αιμοδοσία σε πολλές περιοχές. Το σκεύασμα που χρησιμοποιείται για τις εκνεφώσεις είναι φιλικό στο περιβάλλον, ενώ δεν γίνονται αεροψεκασμοί σε πυκνοκατοικημένες περιοχές και σε ώρες που υπάρχει έντονη κυκλοφορία πολιτών».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ